Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Fångarna i Finland drar sitt strå till stacken och äter mangrant ekogröt den 6 september

Jaa

Brottspåföljdsmyndigheten är med och sätta världsrekord i att äta ekologisk gröt. Målet ska nås genom att bjuda både fångarna och personalen i alla fängelser runt om i landet på ekogröt. Lantgårdarna i anslutning till fängelserna har haft ekologiskt jordbruk i mer än 20 år, och i dagsläget är all spannmål som produceras ekologisk.

Ekogröten kan inmundigas i fängelserna antingen som en del av morgonmåltiden eller som efterrätt. Gröt är i och för sig en välkänd syn på matbrickorna i fängelserna, gröt figurerar vanligtvis på matsedeln fem dagar i veckan. Gröten kan vara på havre, korn, rågflingor, veteflingor, krossade vetekorn, på rågmjöl och lingon eller på fyrkornslingor. Fängelser följer visserligen en enhetlig meny, men den 6 september tillåts köken i fängelserna laga sin egen version av ekogröt.

Enligt Tatja Kivimäki, specialplanerare vid Brottspåföljdsmyndigheten, främjas miljövänliga val såsom ekologisk mat i fängarnas kosthållning. All odling som sker i fängelserna är ekologisk.

”Ett av teman för Finlands jubileumsår är Vi äter tillsammans. Jippot med ekogröten är också ett bra tillfälle att förmedla mer information om vår mathållning. Gröt är hälsosamt och billigt, den passar varje dag, och att äta gröt är ett utmärkt sätt att fira Finland”, menar Kivimäki.

I Vittis har man odlat ekologiskt i mer än 20 års tid

Jordbruket i anslutning till Vittis fängelse har varit ekologiskt sedan Finland anslöt sig till EU, det vill säga 1995, och även boskapsuppfödningen är ekologisk. Gården har en areal på 209 hektar, varav spannmål upptar 90 hektar. Godsförvaltare Elina Kamppari bedömer att gården vid Vittis fängelse är ett storgods enligt finländska mått mätt, och bland de största vid fängelserna. Den genomsnittliga gården i Finland är ca 50 hektar.

”Det finns inget mellanting när gäller odling, antingen är den ekologisk eller inte. Vi odlar korn, havre, vårråg och matärt och producerar gräsfoder. Allt gräs går till foder för kor och kalvar. Största delen av spannmålen som produceras på gården går till andra ekologiska gårdar i grannområden för foderbruk, en del av brödsäden till de centrala grosshandelsföretagen. Det finns goda förutsättningar för ekologisk produktion i Vittis fängelse eftersom jorden kan gödslas med boskapsgödseln. Att ha en viss växtföljd är bra”, konstaterar Kamppari.

Pulled havre som blivit något av en hit är också känd i Vittis, där man odlar havresorten Peppi som används vid tillverkning av pulled havre.

Alla fångar som arbetar på gården sätts in i jordbruksarbeten, såsom traktorkörning och djurvård. ”Respekt för principerna för ekologiskt jordbruk är en grundläggande sak för oss”, säger Kamppari.

Fängelserna bidrar till världsrekordet med uppskattningsvis 3 500 ekogrötportioner

Det finns cirka 2 700 intagna i fängelserna och över 2 000 anställda, varav en betydande del arbetar i skift. På föreningen Pro Luomu, som står organisator för jippot, uppskattar man att allt som allt kommer mer än 400 000 portioner ekogröt att bokföras. Utgående från detta kan man beräkna att ungefär var 110:e ekogrötportion kommer att konsumeras i fängelserna.

Ytterligare uppgifter lämnas av

Specialplanerare Tatja Kivimäki, tel. 050 516 1004, tatja.kivimaki@om.fi 
Arbetsledare Jari Mäkinen, tel. 050 516 1008, jari.j.makinen@om.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.Rikosseuraamuslaitos - Rikosseuraamuslaitos
Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme