Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s Jarkko Eloranta: Finland behöver nu ansvarstagare och förändring i arbetslivet

Dela

Vem som helst kan söndra, men i den nuvarande situationen behövs folk som bygger upp och som är villiga att lösa också stora problem. Det påpekade ordförande Jarkko Eloranta i sitt tal inför fackcentralen FFC:s representantskap.

Jarkko Eloranta konstaterade att Finland ur ett ekonomiskt perspektiv har klarat coronaåret bra – tack vare vår avtalskultur. Han anser att det är värt att fortsätta längs samma väg också i framtiden.

– I dessa svåra tider behövs ansvarstagare, inte folk som avlägsnar sig bakåt ur ledet. Löntagarna har tagit ansvar på ett sätt som syns i deras plånböcker, såväl i samband med konkurrenskraftsavtalet som i samband med coronapaketen i våras. Därtill har löntagarna de facto tagit i bruk en exportdriven arbetsmarknadsmodell. Och inte heller i sysselsättningsförhandlingarna verkar det bli något resultat om inte löntagarna gör en insats.

För att sysselsättningen ska kunna förbättras krävs också förändring i arbetslivet. Både Arbets- och näringsministeriets arbetslivsbarometer och FFC:s egen arbetslivsbarometer talar samma bistra språk: det är många som i sitt arbete upplever brådska, känner sig pressade och otillräckliga, har svårt att orka och lider av vacklande mental hälsa.

– Vi har förstått att vi måste anpassa arbetet enligt arbetsförmågan, men den här insikten har ännu inte gett upphov till åtgärder i större skala. Nu är det dags att omvandla vår kunskap och erfarenhet samt våra goda intentioner till åtgärder. Det går inte att lagstifta om ett gott ledarskap, men mycket går att främja genom normer och incitament. Nu skulle det vara dags att förverkliga dessa, sa Jarkko Eloranta i sitt tal.

– Det är möjligt att skapa ett mänskligare arbetsliv, och det är också möjligt att den vägen förbättra sysselsättningen.

Vem som helst kan söndra, men nu behövs folk som kan bygga upp

I sitt tal riktade sig Jarkko Eloranta direkt till arbetsgivarorganisationerna. Han betonade att den kultur som bygger på avtalande gynnar både arbetstagare och arbetsgivare.

– Företagen behöver inte risker och överraskningar – de behöver förutsägbarhet och kontroll över situationen. Och det här är något som en fungerande, riksomfattande kollektivavtalsmodell kan erbjuda. I den modellen vinner ingendera parten genom att krossa motparten. Modellen hamrar i jämnt tempo fram ett säkert och förutsägbart resultat som gör att vi kan bygga en allt bättre ekonomi och arbetsmarknad.

Ordförande Jarkko Eloranta bedömde att Skogsindustrins beslut att sluta ingå kollektivavtal innebär en risk och ett hopp ut i mörkret för företagen.

Jarkko Elorantas tal på FFC:s representantskapsmöte 19.11.2020 (på finska)

FFC:s representantskapsmöte sänds direkt via FFC:s webbplats, to 19.11 kl. 9–15

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 17 fackförbund och ungefär 900 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

EK, SAK, Akava ja STTK: Terveyspalvelujen yhdenvertainen saatavuus ja kustannusten hallinta edellyttävät monikanavaista rahoitusta17.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

EK, SAK, Akava ja STTK ovat huolissaan valmistelutyöstä, jossa tarkastellaan terveydenhuollon rahoitusjärjestelmän muuttamista yksikanavaiseksi. Tämä tarkoittaa, että julkinen rahoitus kanavoitaisiin kokonaisuudessaan palvelujen järjestämisvastuussa oleville organisaatioille ja yksityisten terveyspalvelujen käyttöön liittyvien kustannusten korvaamisesta luovuttaisiin.

Regeringens planerade jobbsökningsmodell blev komplicerad och svår att förstå8.6.2021 09:08:18 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC kritiserar regeringens förslag till så kallad nordisk jobbsökningsmodell eftersom modellen är svår att förstå. Regeringens utkast till proposition slår detaljerat fast olika intervjuer och skyldigheter för arbetslösa att söka jobb. I stället för att införa en reglering på detaljnivå, borde man satsa på att ge arbetslösa individuell service, säger Alli Tiensuu som är arbetskraftspolitisk expert på FFC.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum