Finnvera Oyj

Finnveran Maat ja markkinat -katsaus 1/2020: Venäjän kasvuodotukset vaatimattomat, Kaakkois-Aasian seuraava nousija voi olla Uzbekistan

Jaa

Venäjä on perinteisesti ollut Suomen keskeisiä vientimarkkinoita, mutta markkinoiden epävarmuus ja viime vuosina kaupalle asetetut pakotteet puolin ja toisin ovat hidastaneet vientiä Venäjälle. Uzbekistan ja Kazakstan puolestaan ovat Keski-Aasian nousevia talouksia, joita kohtaan kiinnostus on Suomessa kasvussa. Suomalaisyritysten kannattaa hyödyntää vientipotentiaali. Finnveralla on mahdollisuus rahoittaa suomalaisyritysten vientiä maihin taloudellisista tai poliittisista epävarmuuksista huolimatta. Finnveran vuoden 2020 ensimmäisen Maat ja markkinat -katsauksen aiheena ovat Venäjä, Uzbekistan ja Kazakstan.

Venäjän talous lähes velaton, puskureita kasvatettu

Venäjän talous on monilla mittareilla hyvässä kunnossa. Maa kasvatti reservirahastojaan vuoden 2019 aikana hyvällä tasolla pysytelleiden öljynhintojen ansiosta. Budjetti oli ylijäämäinen, ja ruplan kurssi on pysynyt suhteellisen vakaana. Venäjän talouskasvun ennustetaan kuitenkin jäävän vuonna 2019 vain prosentin luokkaan, jälleen alle potentiaalinsa. Venäjän hallinto toivoo piristystä presidentti Putinin lanseeraamista kansallisista projekteista ja Kansallisen hyvinvoinnin rahastosta, jotka voisivat nostaa vuotuista talouskasvua hienoisesti tänä ja ensi vuonna. Kasvuodotukset ovat kuitenkin vaatimattomia.

Suomalaisyritysten silmissäVenäjän-kaupan näkymät olivat syksyllä 2019 hieman positiivisemmat kuin keväällä, ilmeni Suomalais-Venäläisen kauppakamarin syysbarometrista. Suurimmiksi riskeiksi yritykset näkevät kuitenkin Venäjän poliittisen tilanteen ja pakotteet. EU jatkoi joulukuun puolivälissä Venäjä-pakotteitaan jälleen kuudella kuukaudella.

Ongelmia tuottavat myös Venään vastapakotteet, joiden suojissa Venäjä on kehittänyt omaa tuotantoaan ja kannustaa ulkomaisia yrityksiä perustamaan tuotantoa Venäjälle. Yleisen arvion mukaan Venäjä ei poistaisi vastapakotteitaan, vaikka EU luopuisi omista pakotteistaan, sanoo Finnveran maariskien hallinnan tiimipäällikkö Anu-Leena Koskelainen.

Finnveran näkemyksen mukaan Venäjälle viime aikoina investoineita suomalaisyrityksiä yhdistää se, että yrityksillä on lähes poikkeuksetta entuudestaan vankka Venäjän-kaupan osaaminen ja tunnettuus Venäjän-markkinoilla. Säilyttääkseen markkinaosuutensa Venäjällä monet yritykset ovat olleet pakotettuja osittaiseen tuotannon siirtoon. Uudet startupit jättävät useimmiten kansainvälistymisessään Venäjän väliin, ja tähtäävät vain länsimarkkinoille. 

Venäjän markkinoihin liittyvät riskit ovat kuitenkin hallittavissa luottovakuutuksilla, ja Finnveran vienninrahoitus tukee Suomen Venäjän-vientiä.

− Lyhyen maksuajan luottovakuutuksen kysynnässä on ollut hienoista kasvua. Finnvera ottaa riskiä ostajasta viejän puolesta, joka pystyy näin antamaan venäläiselle ostajalle 30−60 päivän maksuajan. Voimme tukea myös investointihyödykkeiden vientiä ostajaluottotakuiden avulla, Anu-Leena Koskelainen sanoo.

Finnvera noudattaa EU:n asettamia Venäjään kohdistuvia pakotteita ja ottaa lisäksi huomioon myös mm. Yhdysvaltain asettamat pakotteet.Venäjä on Finnveran suurin poliittisen riskin vastuumaa, ja vientitakuiden kokonaisvastuut Venäjällä ovat 1,4 miljardia euroa.

Uzbekistan – Keski-Aasian nouseva talous?

Kiinnostus keskiaasialaisen Uzbekistanin markkinoita kohtaan on kasvanut maan avautumisen ja talousuudistusten myötä vuodesta 2016 lähtien presidentti Shavkat Mirziyoevin kaudella. Uudistusvauhti on joidenkin arvioiden mukaan ollut liiankin kova. Instituutioiden kehitys laahaa perässä, ja toimintaympäristö on edelleen haasteellinen, vaikka esimerkiksi korruptio on joidenkin arvioiden mukaan vähentynyt. Myös ihmisoikeustilanne maassa on kohentunut.

Uzbekistanin talouskasvua on vauhdittanut investointien kasvu vuosikausien ali-investointien jälkeen. Suurimmat investoijat ovat Kiina, Venäjä ja Korea. EU-maiden osuus kokonaiskaupasta oli 7 prosenttia vuonna 2018.

− Kävin Uzbekistanissa äskettäin yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Muutos aiempaan on huikea, ja paljon on tapahtunut aivan viimeisten parin kolmen vuoden aikana.Uzbekistanilla voi olla mahdollisuus nousta Keski-Aasian johtavaksi maaksi Kazakstanin sijaan, jos uudistuksia jatketaan. Kaupalla EU-maiden kanssa on hyvät mahdollisuudet kasvaa. Saksalaiset yritykset ovat jo aktiivisia, mutta Uzbekistanin tarvitsemat tuontituotteet sopivat myös suomalaisten yritysten tuotepalettiin, Anu-Leena Koskelainen sanoo.

Finnveralla on hyvät mahdollisuudet edistää suomalaista vientiä Uzbekistaniin. Finnvera suosittelee lyhyen maksuajan vientikaupoissa maksuinstrumentiksi remburssia, mutta voi myös harkita uzbekistanilaisen yritysriskin takaamista esimerkiksi tililuotolla. Pääomatavaravientiä rahoittavien luottojen takaamisessa Finnvera edellyttää, että hankkeen rahoitusrakenteella voidaan pienentää maahan tai vastapuoleen liittyviä riskejä.

Kazakstan – kasvu-uralla usean vuoden tauon jälkeen

Suomen suurin kauppakumppani Kaakkois-Aasiassa on Kazakstan, vaikka kauppaluvut ovat viime vuodet olleet vaatimattomalla tasolla. Vuonna 2019 Suomen vienti maahan nousi hienoisesti.

− Suomella on Kazakstanissa hyvä maine, meitä pidetään koulutuksen ja innovaatioiden mallimaana. Suomessa on osaamista ja teknologiaa, millä luonnonvaroja voidaan hyödyntää, Anu-Leena Koskelainen sanoo.

Finnvera voi myöntää tapauskohtaisella harkinnalla vientitakuita lyhyellä ja pitkällä maksuajalla uusille vientihankkeille, vaikkakin vientitakuiden kysyntä maahan on ollut vaatimatonta. Kazakstan luokitellaan maaluokkaan 5/7, kuten Uzbekistankin. Venäjän maariskiluokka on 4/7.

Lisätiedot:

Tutustu koko Maat ja markkinat 1/2020 -katsaukseen Finnveran uutishuoneessa.

Finnveran ensimmäinen Maat ja markkinat -katsaus julkaistiin syksyllä 2019, ja aiheena oli muun muassa talouskriisiin ajautunut Argentiina.

Finnveran maaluokitukset ja maaluokituskartta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anu-Leena Koskelainen, tiimipäällikkö, maariskien hallinta, Finnvera, puh. 029 460 2819, anu-leena.koskelainen@finnvera.fi

Kuvat

Anu-Leena Koskelainen
Anu-Leena Koskelainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Kolmannes Etelä-Savon pk-yrityksistä uskoo viennin arvon kasvavan tulevana vuonna – kansainvälistymispalvelut auttavat haasteellisilla markkinoilla19.11.2019 10:30:00 EETTiedote

Joka viides vienti- ja ulkomaanmarkkinoilla toimivista Etelä-Savon pk-yrityksistä aikoo tulevana vuonna lisätä panostuksiaan kansainvälistymiseen. Kolmannes yrityksistä uskoo vientinsä arvon kasvavan. Tämä selviää syksyn pk-yritysbarometrista. Maakunnan pk-yritysten vientikohteena korostuu Pohjoismaiden ja muun EU:n ohella Venäjä. Julkisten kansainvälistymispalvelujen merkitys voi olla ratkaiseva haasteellisilla markkinoilla.

Finnvera: Funding enables export companies’ foreign trade14.11.2019 10:01:21 EETPress release

Finnvera’s funding has succeeded as planned this year. In October Finnvera, a Finnish state-owned specialised financing company, issued a USD 1 billion bond and in April a EUR 1 billion bond. Both of the issues’ order books were twice oversubscribed. Finnvera’s annual funding needs amount to some two billion euros. The goal is to obtain funding from capital market to enable Finnvera to provide competitive export credits to customers of Finnish export companies. Arranging financing to Finnish exporters’ foreign customers may play a crucial part in closing an export deal.

Finnvera: Varainhankinta mahdollistaa kauppoja vientiyrityksille14.11.2019 10:00:35 EETTiedote

Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran varainhankinta on onnistunut suunnitellusti tänä vuonna. Finnvera laski lokakuussa liikkeeseen 1 miljardin Yhdysvaltain dollarin joukkovelkakirjalainan ja huhtikuussa 1 miljardin euron joukkovelkakirjalainan. Molemmat ylimerkittiin kaksinkertaisesti. Finnveran rahoitustarpeet ovat olleet vuosittain noin kaksi miljardia euroa. Varainhankinnan päämääränä on kilpailukykyisen rahoituksen mahdollistaminen suomalaisten vientiyritysten asiakkaille. Ostajarahoituksen järjestäminen ulkomaisille ostajille on usein edellytys vientikaupan syntymiselle.

Puolet Etelä-Karjalan pk-yrityksistä aikoo lisätä panostuksia ulkomaanmarkkinoille – kansainvälistymispalvelut auttavat haasteellisilla markkinoilla29.10.2019 12:00:09 EETTiedote

Noin puolet Etelä-Karjalan pk-vientiyrityksistä aikoo lisätä panostuksiaan kansainvälistymiseen tulevana vuonna ja reilu kolmannes odottaa viennin arvon kasvavan. Tämä selviää syksyn pk-yritysbarometrista. Maakunnan pk-yritysten vientikohteena korostuu Pohjoismaiden ja muun EU:n ohella Venäjä, mikä näkynee hieman koko maan tasoa korkeampana julkisten kansainvälistymispalvelujen käyttönä. Palvelujen merkitys voi olla ratkaiseva haasteellisilla markkinoilla.

Finnveran Maat ja markkinat -katsaus: Ahdinkoon ajautunut Argentiina sai ulkomaiset rahoittajat paniikkiin – Aasiassa kasvu jatkuu25.10.2019 14:30:00 EESTTiedote

Finnvera alkaa julkaista eri markkinoita suomalaisen viennin näkökulmasta luotaavaa Maat ja markkinat -katsausta. Ensimmäinen katsaus keskittyy Aasiaan ja toisaalta Latinalaiseen Amerikkaan. Aasian markkinoilla kasvu jatkuu. Argentiinassa poliittinen epävarmuus on romahduttanut luottamuksen maan talouteen, mikä vaikuttaa myös suomalaisten vientiyritysten mahdollisuuksiin Argentiinassa. OECD-maiden vientitakuulaitokset pudottivat Argentiinan äskettäin heikoimman maksukyvyn luokkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme