HUS

Fullmäktiges beslut 12.12: HUS fullmäktige godkände den nya strategin, budgeten för 2020 samt ekonomiplanen för 2020-2022

Jaa

Resultatmålet uppvisar ett underskott på grund av ibruktagandet av Apotti och de kostnader av engångskaraktär som följer av det. Fullmäktige tog ställning till att åtgärder för att kostnaderna hålla kostnaderna nere bör vidtas tillsammans med ägarkommunerna.

Den nya strategin ger riktningen

Fullmäktige godkände HUS nya strategi för åren 2020-2024. Strategin har beretts på ett omfattande sätt hos HUS alla viktiga interna och externa intressentgrupper. Förutom personalen har bland annat HUS organ och alla medlemskommuner deltagit i beredningen.

I samband med strategin godkändes HUS värderingar: jämlikhet, pionjärskap och bemötande. Vår vision är att vara en föregångare inom hälso- och sjukvård. Vårt löfte är: allt bättre vård, varje dag, för varje patient.

HUS har fem strategiska målsättningar som behöver uppfyllas för att vi ska lyckas:

  • Vi producerar den mätbart bästa vården och servicen för våra patienter
  • Vi är den bästa arbetsplatsen för att lära, forska och utföra ett meningsfullt arbete
  • Vi producerar hälsa på ett effektivt sätt
  • Vi bär ansvar för det gemensamma bästa
  • Vi genomför en kundorienterad digital förändring

Strategin har behandlats i styrelsen senaste gång 25.11.2019

För mera information: Verkställande direktör Juha Tuominen, juha.a.tuominen(at)hus.fi

Ökande kostnader oroar de kommunala beslutsfattarna

Fullmäktige godkände Samkommunen HNS bindande resultatmål för 2020, vilka sätter ramarna för genomförandet av den nya strategin. Ekonomin var föremål för en grundlig diskussion och där uttrycktes en oro för den kontinuerliga kostnadsökningen inom den specialiserade sjukvården.

Fullmäktige godkände efter omröstning det klämförslag som ägarkommunerna inom Mellersta Nylands samkommun för social- och hälsovård lade fram. I klämmen understryker man att snabba åtgärder ska vidtas för att hålla kostnaderna för den specialiserade sjukvården nere och att detta ska göras tillsammans med kommunerna.

Resultatmålet för 2020 uppvisar ett underskott på 40 miljoner euro, som framför allt beror på de kostnader av engångskaraktär som ibruktagandet av patientdata- och affärssystemet Apotti ger upphov till. Under 2020 kommer Apotti att tas i bruk inom hela HUS område och detta ger upphov till en estimerad kostnad av engångskaraktär på 20,2 miljoner euro. De totala estimerade kostnaderna för ibruktagande och underhåll av Apotti år 2020 är 84,7 miljoner euro.

Fullmäktige godkände de bindande nettokostnaderna till högst 1 837 miljoner euro och investeringarna till högst 240 miljoner euro. Det långfristiga lånebeståndet får i slutet av 2020 uppgå till högst 662,22 miljoner euro.

Den sammanlagda faktureringen av kommunernas betalningsandelar är i budgetförslaget för år 2020 1 797,0 miljoner euro.

På resultatmålet för 2020 inverkar förutom Apotti också utökandet av HUS verksamhet. Laboratorie- och bilddiagnostikfunktionerna vid Södra Karelens sjukvårdsdistrikt (Eksote), logistik- och upphandlingsfunktionerna vid Samkommunen för sjukvårds- och socialtjänster i Kymmenedalen (Kymsote) samt Borgå och Lovisa hemsjukvård överförs till HUS som nya funktioner. Dessa funktioner ökar HUS verksamhetsintäkter nästa år med ca 32 miljoner euro.

Investeringarna fokuseras från och med nästa år till förnyelseprogrammen för Jorvs och Hyvinge sjukhus, byggandet av det nya ögonsjukhuset samt saneringarna av de gamla sjukhusbyggnaderna i Mejlans.

Budgeten och ekonomiplanen har behandlats i styrelsen senaste gång 25.11.2019.

För mera information: verkställande direktör Juha Tuominen, juha.a.tuominen(at)hus.fi, ekonomidirektör Mari Frostell, mari.frostell(at)hus.fi 

Övriga viktiga beslut

Fullmäktige beslöt att höja beloppet på samkommunens proprieborgen till Oy Apotti Ab med 24 136 000 euro. Borgen är en del av bolagets finansieringssystem som i sin helhet uppgår till 54,9 miljoner euro. Det nya totalbeloppet på lån som ska garanteras uppgår till högst 123 136 000 euro. Borgen gäller till högst 31.12.2028.

Senaste behandling i styrelsen 4.11.2019

Fullmäktige godkände att det första skedet i totalsaneringen av den låga byggnad som är del av Kliniken för cancersjukdomar kan genomförs till en kostnad på högst 15 miljoner euro. Byggnaden kommer att integreras med nya Brosjukhuset som byggs som bäst.

Senaste behandling i styrelsen 4.11.2019


Fullmäktige godkände ändringen i Samkommunen HNS bindande ekonomiska mål för år 2019 så att de bindande nettokostnaderna uppgår till 1796,9 miljoner euro, dvs. 95 miljoner mera än budgeterat. Räkenskapsperiodens underskott är 35,9 miljoner euro, vilket är 15,9 miljoner mera än budgeterat. Den maximala mängden investeringar för 2019 fastställdes till 213,0 miljoner euro.

Senaste behandling i styrelsen 25.11.2019

För mera information: Förvaltningsdirektör Lauri Tanner, lauri.tanner(at)hus.fi  


Protokoll och alla beslut 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen över en halv miljon patienter. Våra 25 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till HUS.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme