Tampereen ammattikorkeakoulu

Genomitieto hoitotyön koulutukseen: GenoNurse-hanke avaa salaperäisyyden verhoa ihmisen perimätiedon ympäriltä

Jaa
Tampereen ammattikorkeakoulussa (TAMK) on jo nyt syventävää osaamista genomitiedon vastuulliseen ja turvalliseen käyttöön hoitotyön koulutuksessa ja terveydenhuollossa. GenoNurse-hankkeessa kehitetään entisestään hoitotyön opiskelijoiden ja opettajien genomitieto-osaamista. Hanke vie ihmisen perimästä kertovan tutkitun tiedon tulevien ammattilaisten opetukseen kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Genomitieto tarjoaa uusia keinoja, joilla voidaan edistää terveyttä ja hoitaa perinnöllisiä sairauksia. Sen hyödyntämiseen ja yksilöllistettyyn hoitoon liittyy eettisiä näkökohtia esimerkiksi geenitestien osalta. Hoitajien tulee tuntea niiden eettiset periaatteet; millaista tietoa geenitesteistä saa, ja miten kertoa niistä asiakkaille ja heidän läheisilleen, jotta he voivat tehdä oikeita valintoja.

Kolmivuotisessa Genomic Literacy and Ethical Competence in Nursing Education (GenoNurse) -hankkeessa kartutetaan myös genomitiedon lukutaitoa, eli ymmärrystä siitä, mikä perustuu tutkittuun tietoon ja mikä ei.

Genomitieto sulautetaan osaksi hoitotyön koulutusta

TAMKin koordinoimassa hankkeessa luodaan uutta osaamista opiskelijoille ja opettajille kansainvälisessä verkostossa. Erasmus+-rahoitteisessa projektissa ovat mukana L’Aquilan yliopisto Italiasta, Ljubljanan yliopisto Sloveniasta ja Corkin yliopisto Irlannista.

− On äärimmäisen tärkeää, että me hoitotyön kouluttajina ja terveydenhuollon ammattilaisina hyödynnämme uutta, tutkittua tietoa ja pohdimme sen vaikutuksia. Monta salaperäisyyden verhoa genomitiedon ympäriltä saadaan näin avattua, painottaa terveyden edistämisen yliopettaja Arja Halkoaho Tampereen ammattikorkeakoulusta.

TAMK on profiloitunut genomitiedon koulutukseen kaikissa hoitotyön koulutusohjelmissa.

− Olemme edelläkävijä Suomessa, ja nyt kartutamme genomitiedon osaamista laajemmin Euroopassa. Tietä näytti strateginen profilointimme Profitu ja kolme aiempaa hankettamme, joissa loimme uutta osaamista ja kehitimme opetussuunnitelmaa.

Yhteiskehittämisellä luodaan tulevaisuuden genomitieto-osaamisen perusta

Halkoaho iloitsee siitä, että hanke sitoo vahvasti mukaan niin opettajat kuin amk- ja yamk-opiskelijatkin.

− Tämä on yhteisopettajuutta ja yhteisopiskelua, johon jokainen maa tuo erityisosaamistaan. Tarjoamme uusien hoitajien sukupolvelle jo opiskeluaikana mahdollisuuden toimia kansainvälisessä yhteistyössä, jotta he pystyvät seuraamaan nopeasti kehittyvää alaansa ja kehittämään asiantuntijuuttaan. Tämä on tulevaisuuden genomitieto-osaamisen perustaa.

TAMKissa tehdään tiivistä yhteistyötä Tampereen Biopankin, Sisä-Suomen Syöpäkeskuksen ja Taysin Syöpäkeskuksen kanssa. Myös potilasjärjestöjen, potilaiden ja asiakkaiden ääni on tärkeä.

Hanketoimijat kehittävät GenoNurse-mallin opetukseen.

− Onnistuessamme malli integroituu opetukseen ja opiskelijat ymmärtävät, miksi aihetta opetetaan ja miten se vaikuttaa heidän asiantuntijuutensa kehittymiseen. Nyt syntyy myös uutta vaikuttavuutta ja innovatiivisuutta, jota Euroopan maissa kaivataan. On todella hienoa, että saamme kansainvälisiä eväitä omaan työhömme ja voimme viedä suomalaista hoitotyön koulutusta ja osaamista maailmalle.

Lisätiedot
Arja Halkoaho
Yliopettaja, terveyden edistäminen
Sosiaali- ja terveysala
Tampereen ammattikorkeakoulu
arja.halkoaho@tuni.fi, 040 6603 307

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Luovan alan tuottajaverkostot ja osaaminen vahvistuvat valtakunnallisella yhteistyöllä25.4.2024 10:44:21 EEST | Tiedote

Tuottajakeskus Living Lab -projekti kehittää valtakunnallista tuottajakeskusverkostoa ja tukee luovan alan tuottaja- ja välittäjäportaan alueellisen yhteistyön kehittymistä mahdollistamalla kohtaamisia. Projekti järjestää maksuttomia koulutuksia, verkostotapaamisia, Valmentava mentorointi -ohjelman sekä työnohjausta tuottajille ja tuottajanomaisesti toimiville. Tavoitteena on vahvistaa tuottajien osaamista ja tukea ammatillista kehittymistä. Tuottajille muodostetaan myös oma verkkopalvelu tiedon jakamiseen kaikkien alan toimijoiden hyödynnettäväksi.

Varaudutaan viisaasti – valtakunnalliset AMK-päivät järjestettiin Tampereella 17.–18.4.19.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Ammattikorkeakoulujen suurin vuosittainen tapahtuma järjestettiin Tampere-talossa 17.–18.4.2024. Valtakunnallisten AMK-päivien järjestäjinä olivat Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Poliisiammattikorkeakoulu (Polamk) yhdessä ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n sekä STTK:n ja Akavan kanssa. Tapahtuman ajankohtainen teema oli Varaudutaan viisaasti.

Muuttuva yhteiskunta muovaa kuvataiteilijoiden työtä – uusi koulutushanke lisää alan arvostusta ja mahdollisuuksia parempaan toimeentuloon11.4.2024 10:16:32 EEST | Tiedote

Kuvataiteilijoiden sosiaalistaloudellinen asema on heikko ja taiteilijan työ on usein projektimuotoista. Teknologinen kehitys vaatii kuvataiteilijoilta uudistumiskykyä, sillä kuvataiteen uudenlaiset digitaaliset alustat ja tekoäly edellyttävät taiteilijoilta projektinhallinta- ja digitaitoja. Tampereen ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston ja Globe Art Point -yhdistyksen toteuttama Kuvataiteilijan uusi työ- ja ansaintakenttä (KUVATA) -hanke vastaa uudenlaisiin osaamistarpeisiin.

Opiskelijat tulevaisuuden tekijöinä: maakuntaroadshow tuo nuoret seutukaupunkeihin4.4.2024 10:11:18 EEST | Tiedote

Pienten kuntien haasteena on osaajapula ja koulutusmahdollisuuksien puute, mikä johtaa nuorten muuttoliikkeeseen isommille paikkakunnille. Tampereen ammattikorkeakoulun maakuntakorkeakoulun aluekehittäjät pyrkivät parantamaan pienten kuntien vetovoimaa, lisäämään työvoiman saatavuutta, edistämään yritysten kehitystä ja tarjoamaan nuorille jatkokoulutusmahdollisuuksia siten, että napanuora kotikuntaan ei pääsisi katkeamaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye