Varma

Gigantti och Terveystalo öppnar i köpcentret Rajalla På Gränsen – köpcentret får dessutom en solcellsanläggning på taket

Jaa

Gigantti och Terveystalo inleder i höst verksamhet i köpcentret Rajalla På Gränsen i Torneå som ägs av Varma. Det tio år gamla köpcentret kommer också att få en egen solcellsanläggning på taket.

Köpcentret Rajalla På Gränsen
Köpcentret Rajalla På Gränsen

– De nya företagen stärker köpcentrets position som den viktigaste handelsplatsen i området och lockar nya kunder, säger Varmas kundchef Tytti Juhokas.

Gigantti har hyrt lokaler på cirka 1 000 m² i köpcentret för ett varuhus med nytt koncept. Renoveringen av lokalerna har börjat. Elektronikjätten tror på områdets potential:

– Vi är glada över att ha hittat lokaler som uppfyller våra behov i Torneå. Vi ser fram emot att erbjuda kunderna i området ett komplett utbud av vitvaror och elektronik, säger Saija och Ari Ollakka som börjar som butikschefer för Gigantti i Torneå.

Den andra nya aktören på köpcentret är vårdföretaget Terveystalo som flyttar till köpcentret från Torneå centrum. Terveystalos nya enhet i köpcentret är lite större än den tidigare och lokalerna väntas bli klara i september.

Även andra hyresgäster har utökat sina verksamheter: i våras öppnade biografen Biorex en fjärde salong och H&M genomförde en utbyggnad på 500 m² och utökade sitt sortiment.

Egen solcellsanläggning på taket

På köpcentrets tak installeras en solcellsanläggning med 626 solpaneler. Arbetet har precis kommit i gång och väntas bli klart under hösten. Solpanelerna producerar cirka 120 000–130 000 kWh energi om året, vilket motsvarar årsförbrukningen för åtta mindre villor.

– Den årliga solinstrålningen är lite lägre i Norra Finland än i landets södra delar. Men soltimmarna fördelas främst på sommarmånaderna, och därför är solkraft ett bra alternativ även uppe i norr. Elen från solpanelerna kan täcka en stor del av köpcentrets elförbrukning under sommaren, då behovet av kylenergi är som störst. Systemet producerar energi från den tidiga våren fram till senhösten, berättar Ida Johansson, teknisk specialist på Caverion.

Köpcentret Rajalla På Gränsen ligger mellan tvillingstäderna Torneå och Haparanda, precis på gränsen mellan Finland och Sverige. Köpcentret har cirka 50 butiker och ungefär 2,3 miljoner besökare om året. Köpcentret är en del av ett gemensamt projekt mellan Torneå och Haparanda för att kombinera de två städernas stadskärnor.Rajalla På Gränsen firar 10-årsjubileum i oktober.

Ömsesidiga arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma är en ansvarstagande och solvent placerare. Bolaget ansvarar för arbetspensionsskyddet för cirka 885 000 personer inom den privata sektorn. År 2017 uppgick Varmas premieinkomst till 4,9 miljarder euro och bolaget betalade ut pensioner för 5,5 miljarder euro. I slutet av mars 2018 var värdet på Varmas placeringar 45,7 miljarder euro.

Mer information:

Tytti Juhokas, kundchef, fornamn.efternamn@varma.fi, tfn +358 50 463 52 68

Tiia Perä, marknadsföringskoordinator, fornamn.efternamn@varma.fi, tfn +358 50 564 31 11

Avainsanat

Kuvat

Köpcentret Rajalla På Gränsen
Köpcentret Rajalla På Gränsen
Lataa
Köpcentret Rajalla På Gränsen
Köpcentret Rajalla På Gränsen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varma
Varma
Salmisaarenranta 11
00180 Helsinki

010 2440http://www.varma.fi

Varma on suomalaisen työn eläkevakuuttaja ja työkykyjohtamisen edelläkävijä. Tehtävämme on turvata eläkkeet nyt ja tulevaisuudessa. Varma on myös vastuullinen ja vakavarainen sijoittaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varma

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme