Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden pitoisuudet kotien sisäilmassa ovat pieniä ja niiden mahdolliset terveysvaikutukset epätodennäköisiä

Jaa

Kotien haihtuvien orgaanisten yhdisteiden pitoisuudet ovat Suomessa pieniä ja alittavat pääosin kansainväliset terveysperusteiset ohjearvot sekä asumisterveysasetuksen toimenpiderajat, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa tekemästä selvityksestä.

Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden lähteitä sisäilmassa ovat muun muassa rakennus- ja sisustusmateriaalit sekä kuluttajatuotteet, kuten siivous- ja puhdistusaineet, hajusteet ja kosmetiikka. Myös esimerkiksi elintarvikkeista ja ruuanlaitosta, asukkaista ja lemmikkieläimistä sekä kynttilöiden poltosta vapautuu haihtuvia orgaanisia yhdisteitä.

Lisäksi yhdisteitä voi kulkeutua sisäilmaan ulkoa ilmanvaihdon tai tuuletuksen kautta. Ulkoilman yhdisteet voivat olla peräisin esimerkiksi liikenteestä, teollisuudesta tai puun pienpoltosta.

Tutkimusjakson aikana vuosina 2010–2019 haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) kokonaispitoisuus asunnoissa laski 40 prosenttia.

”Pitoisuuksien laskuun on vaikuttanut todennäköisesti esimerkiksi liikenteen sekä rakennusmateriaalien päästöjen pieneneminen”, arvioi THL:n tutkija Miina Juntunen.

VOC-yhdisteiden pitoisuudet alittavat ohjearvot yleensä reippaasti

Aineiston perusteella haihtuvien orgaanisten yhdisteiden keskimääräiset pitoisuudet kodeissa ovat Suomessa vähintään viisinkertaisesti kansainvälisiä terveysperusteisia ohjearvoja pienempiä, ja useimmiten ne alittavat ohjearvot sata- tai tuhatkertaisesti.

Vaikka keskimääräiset pitoisuudet aineistossa olivat pieniä, voi jonkin yhdisteen pitoisuus ylittää terveysperusteisen ohjearvon yksittäisissä asunnoissa – yleensä kuitenkin vain lievästi.

”Arvon ylittyminenkään ei suoraan tarkoita sitä, että terveysvaikutukset olisivat todennäköisiä”, Juntunen sanoo.

Yli 1300 näytteeseen perustuva selvitys tukee arviota, että Suomessa haihtuvat orgaaniset yhdisteet eivät ole merkittävä sisäympäristön laatua heikentävä tekijä.

THL ja Työterveyslaitos tekivät selvityksen osana THL:n koordinoimaa Kansallista sisäilma ja terveys 2018–2028 -ohjelmaa.

Viite

Juntunen, Miina (2022): Haihtuvat orgaaniset yhdisteet asunnoissa (Ympäristö ja Terveys -lehti)

Lisätietoja

Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman 2018–2028 tavoitteena on edistää terveyttä ja hyvinvointia vähentämällä sisäympäristöön liittyviä haittoja Suomessa. Ohjelmaa koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ja työhön osallistuvat aktiivisesti Työterveyslaitos, Filha ry, Hengitysliitto, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto sekä Sisäilmayhdistys ry. Ohjelma toteuttaa hallituksen Terveet tilat 2028 -ohjelman terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä koskevia toimenpiteitä.

Tutkimustietoa haihtuvista orgaanisista yhdisteistä (Työterveyslaitos)

Sisäilma (THL)

Miina Juntunen
tutkija
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL päivitti suosituksia alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotuksista – osa lapsista voi hyötyä rokotteesta23.11.2022 10:16:23 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotesuosituksia. THL ei suosittele koronarokotteita kaikille lapsille, mutta yksilöllisen arvion perusteella osa lapsista voi hyötyä rokotteesta. THL suosittelee, että kunnat tarjoavat 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille lapsille koronarokotusta yksilölliseen harkintaan perustuen. Tämän ikäiset lapset, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus, voivat hyötyä koronarokotusten perusrokotussarjasta. Pienten lasten laajamittaiset koronarokotukset eivät ole nykyisessä epidemiatilanteessa kuitenkaan tarpeellisia. ”Kunnat ja ensi vuoden alusta hyvinvointialueet vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotteen voi saada. Oman lapsen rokottamisesta voi keskustella lasta hoitavan lääkärin kanssa tai esimerkiksi neuvolassa”, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku. Vakavalle koronataudille mahdollisesti altistavia perussairauksia ovat e

THL:n kansallisilla koronarokotussuosituksilla on vankka perusta – lue kooste suositusten taustatekijöistä16.11.2022 10:46:03 EET | Tiedote

THL suosittelee tällä hetkellä syystalven koronatehosterokotteita 65 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville. Heillä on suurin vakavan koronataudin riski. Suosituksen piiriin eivät kuulu alle 65-vuotiaat terveet aikuiset: heillä vakavan taudin suoja on edelleen hyvä ja vaikean taudin riski pieni. THL:n koronarokotussuositukset perustuvat lääketieteelliseen ja epidemiologiseen arvioon rokotusten vaikutuksista koko väestön tasolla sekä kansalliseen rokotusstrategiaan. Olemme koostaneet yhteen suositustemme perusteita. Listaus avaa seuraavia taustatekijöitä: tautitaakka ja sairaanhoidon kuormitus rokottamisesta yksilölle ja yhteiskunnalle koituvat hyödyt ja haitat rokotteiden turvallisuus ja mahdolliset haitat tilanne muissa maissa. THL:n suositus ja perustelut syystalven ja neljännen koronarokoteannosten kohderyhmistä Aikuisten koronarokotussuositukset Tautitaakka ja sairaanhoidon kuormitus Omikronmuunnosten aiheuttamaa tautia on liikkeellä paljon, ja oireettoma

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme