Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Hakaniemen kauppahallin peruskorjauksen yhteydessä varaudutaan maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamiseen

Jaa

Hakaniemen kauppahallin peruskorjauksen yhteyteen ehdotetaan esirakennushanketta, joka liittyy torin alle suunniteltavaan pysäköintilaitokseen. Samalla luottamushenkilöiden päätettäväksi tulevat hallin peruskorjauksen tarkistetut rakentamiskustannukset.

Kuva: Sari Korolainen
Kuva: Sari Korolainen

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennukset ja yleiset alueet -jaosto käsittelee asiaa 15. helmikuuta. Asiasta tekee lopullisen päätöksen kaupunginhallitus.

Hakaniemen kauppahallin peruskorjauksen enimmäishintaa ehdotetaan korotettavaksi 3,9 miljoonalla eurolla, jolloin peruskorjauksen kokonaiskustannukset ovat enimmillään noin 19 miljoonaa euroa. Lisäkustannukset aiheutuvat kauppahallin perustusten korjaamisesta.

Aiemmin rakennuksen peruskorjauksen rakennuskustannuksiksi on arvioitu 12,3 miljoonaa euroa vuoden 2015 hintatasolla, nyt tähän summaan on tehty 2,8 miljoonan euron indeksikorotus vuoden 2017 hintatasoon.

Suojellun kauppahallirakennuksen korjauksen yhteydessä uusitaan erityisesti sen talotekniikka sekä myymälä- ja varastotiloja. Toisen kerroksen sosiaalitilat siirretään kellariin, jolloin hallin toiseen kerrokseen vapautuu ravintolatilaa sekä toimivat ja asianmukaiset kulkuyhteydet.

Esirakennushankkeella varaudutaan maanalaiseen pysäköintiin

Kauppahallin peruskorjauksen yhteydessä suunnitellaan esirakentamishanketta, jossa rakennetaan maanalaisen pysäköintilaitokseen johtavia porras- ja hissikuiluja sekä niiden tarvitsemaa tekniikkaa. Lisäksi varaudutaan kauppahallin maanalaiseen huoltopihaan, joka on mahdollista toteuttaa myöhemmin, mikäli voimassa olevaan asemakaavaan merkitty alueellinen pysäköintilaitos rakennetaan. 

Suunnitellut reitit palvelisivat aikanaan kulkuväylinä metroon ja mahdollisen Pisararadan asemalle. Mahdollisesti myöhemmin rakennettava maanalainen huoltopiha vapauttaisi ja rauhoittaisi torialueen ja kauppahallin edustan, mikä lisää torialueen kaupankäyntiä, viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Esirakentamishankkeen kokonaiskustannukset kaupungille ovat 4,7 miljoonaa euroa. Kustannusten minimoinnin sekä kauppahallin ja torin toiminnan kannalta työ olisi parasta toteuttaa hallin peruskorjauksen yhteydessä.

Kiinteistösijoitusyhtiö Antilooppi Ky selvittää parhaillaan yksityisenä hankkeena Hakaniementorin maanalaisen pysäköintilaitoksen toteuttamisedellytyksiä. Kaupunginhallituksen elinkeinojaos päätti Antiloopin suunnitteluvarauksesta tammikuussa 2018.

Hakaniemen kauppahallin kauppiaat palvelevat peruskorjauksen ajan

Hakaniemen kauppahallin kauppiaat palvelevat koko peruskorjauksen ajan torilla sijaitsevassa väistötilassa. Myös torikauppa jatkuu entisellään.

Mikäli pysäköintilaitoksen esirakentaminen ja hallin korjaussuunnitelmaan tehdyt muutokset hyväksytään, Hakaniemen kauppahallin peruskorjaus valmistuu arviolta vuoden 2020 loppupuolella.

Korjatun kauppahallin tilavuokrat arvioidaan myöhemmin Helsingin valmistelussa olevan kiinteistöstrategian mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala
Tilapalvelut
Tukkutorin päällikkö Elina Siltanen, p. 09 310 32500 p. 040 5030997
Tiimipäällikkö Merja Sorakari, p. 09 31033988, 0400 190588, merja.sorakari@hel.fi
Rakennuttaminen
Projektinjohtaja Mika Kontkanen, p. 09 310 39747, p. 050 5591467, mika.kontkanen@hel.fi

Kuvat

Kuva: Sari Korolainen
Kuva: Sari Korolainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Asukas- ja yrityspysäköinti käyttöön 1.11.2018 Munkkivuoressa, Niemenmäessä, Kivihaassa ja koko Etelä-Haagassa15.10.2018 19:27Tiedote

Helsingin kantakaupungissa käytössä oleva asukas- ja yrityspysäköinti laajenee marraskuussa Munkkivuoreen, Niemenmäkeen, Kivihakaan ja koko Etelä-Haagaan. Muutos tarkoittaa, että pysäköintiin kadunvarsipaikoilla tarvitaan arkisin kello 8–20 marraskuun alusta alkaen asukas- tai yrityspysäköintitunnus. Ilman pysäköintitunnusta katujen varsilla voi pysäköidä pysäköintikiekkoa käyttäen enintään neljä tuntia arkisin kello 8–20. Pysäköintiä ei ole rajoitettu ilta- ja yöaikaan kello 20–8 eikä viikonloppuisin. Liikkeiden edustoilla säilyy asiointipaikkoja, joilla voi pysäköidä lyhytaikaisesti ilman tunnusta.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 12.10.201812.10.2018 16:23Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-10-12_Ylja_14_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 26.10.2018 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme