HUS

Hallituksen päätökset 21.9: HUS rakentaa rajaliikenteen testauskapasiteetin vuokraamalla tiloja ja laitteita

Jaa

Kansallinen koronavirusstrategia edellyttää laajamittaista rajat ylittävän liikenteen testausta. Valtioneuvosto on sitoutunut korvaamaan testauskapasiteetin nostosta aiheutuvat kustannukset.

HUSin hallitus päätti 21.9. ylimääräisessä kokouksessaan tilojen ja laitteiden vuokrauksesta koronavirusanalytiikkaan Synlab Oy:ltä. Hallitus palautti asian valmisteluun 14.9. muun muassa toiminnan kustannusten korvaamisen varmistamiseksi. HUS tiedotti olevansa valmis sitoutumaan mittavaan rajaliikennetestaukseen, mikäli valtioneuvostolta saadaan asiasta selkeä toimeksianto.

Valtioneuvosto on 18.9. kirjallisesti ilmoittanut, että testauskapasiteetin nostosta ja analytiikkatoiminnasta aiheutuvat kustannukset korvataan HUSille enintään 200 miljoonaan euroon asti.

Välttämätön ja kiireellinen hankinta

Synlab Oy:n kanssa tehtävän kymmenen kuukauden vuokrasopimuksen arvo on yhteensä noin 100 miljoonaa euroa. Hankinta on välttämätön kansallisen koronavirusstrategian toteuttamiseksi. HUS on järjestämisvastuullinen Uudenmaan - ja siten monien keskeisten rajanylityspaikkojen - koronavirustestien osalta.

Hankinta toteutetaan suorahankintana valtioneuvoston 11.9.2020 tekemien linjausten aiheuttamasta kiireestä johtuen, jotta tarvittava kapasiteetti on käytössä marraskuussa 2020. Suorahankinnan perusteena oleva ennalta arvaamaton äärimmäinen kiire johtuu valtioneuvoston asettaman aikataulun ja hankintatoimintaympäristön rajoitteiden yhdistelmästä. Pandemiatilanteen edelleen pahetessa Euroopassa ja maailmalla, on laboratoriolaitteisiin ja reagensseihin liittynyt merkittäviä toimitusongelmia ja viiveitä, joita kansallisesti ratkomaan on elokuussa asetettu sosiaali- ja terveysministeriön alainen koordinaatioryhmä.

STM asetti elokuussa uudeksi valtakunnalliseksi koronavirustestauksen tavoitteeksi 20 000 testiä vuorokaudessa. Valtioneuvosto on periaatepäätöksessään 11.9. linjannut myös valtion rajat ylittävän liikenteen terveysturvallisuusvaatimuksista. Testaukseen perustuvan mallin käyttöönoton aikatauluksi on asetettu 23.11.2020.

Koronavirusanalyyseihin kohdistuvat erityisvaatimukset vaikuttavat osaltaan hankintaan. Korkean volyymin testaustoiminta on toteutettava sellaisella vastausnopeudella, että rajaliikenteen sujuvuus ei kärsi. Analytiikan on siksi sijaittava Suomessa hyvien liikenneyhteyksien päässä suurista näytteenottopaikoista, kuten lentoasemasta, jotta näytteiden kuljetukseen kuluva aika voidaan minimoida. Prosessin tehokkuuden ja toimivuuden varmistamiseksi hankintaa ei ole tarkoituksenmukaista jakaa usean toimijan toteutettavaksi.

Vuokrattava laitteisto tulee osaksi HUSin koronaviruskeskusta

HUS sitoutuu sopimuksella vuokraamaan 70 % Synlabin Kivihakaan perustaman automaatiolinjaston kapasiteetista. Vuokrattava laitteisto tulee osaksi HUSin koronaviruskeskusta. Vastuuyksikön lääketieteellinen johto sekä osa henkilökunnasta tulee olemaan HUSin henkilökuntaa.

Hankinnan myötä HUSin analyysikapasiteetti vuorokaudessa nousee 14 000 testillä. HUSin kokonaisanalyysikapasiteetti asettuu lokakuun lopussa 22 000 testiin vuorokaudessa nostaen valtakunnallisen testauskapasiteetin yli 30 000 testiin päivässä.

Näytteenotto kilpailutettu ja kumppanit valittu

Kasvavat testaustavoitteet nostavat analytiikan lisäksi tarvetta näytteenotolle. HUS kertoi 11.9. käynnistäneensä kilpailutuksen näytteenottotoiminnasta. Hallitus päätti, että näytteenottoa hankitaan neljältä yksityiseltä toimijalta yhteensä noin 68 miljoonan euron arvosta. Sopimuskausi on 8 kuukautta, minkä lisäksi voidaan käyttää 7 kuukauden optio.

Pöytäkirja ja päätökset

Lisätietoja:

Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen,
puh. 050 4272468, lasse.lehtonen(at)hus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Tema för HUS nästa informationsmöte om coronaviruset är det aktuella läget för coronavirusepidemin8.10.2020 13:09:54 EESTTiedote

HUS nästa coronavirusinfo ordnas fredagen 9 october klockan 12. Temat är det aktuella läget för coronavirusepidemin. Talare är chefsöverläkare Markku Mäkijärvi, överläkare Maija Lappalainen ja avdelningsöverläkare Veli-Jukka Anttila. Infot räcker 15–30 minuter och sänds direkt på HUS webbplats. Under infot har medierna möjlighet att ställa frågor via Teams-mötet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme