Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Hallituksen säästökiima uhkaa pilata sote-uudistuksen – Nyt tarvitaan lisäsatsauksia tukipalveluihin ja valvontaan, epärealistiset säästötavoitteet joutavat roskakoriin

Jaa

Julkisella sektorilla pitää jatkossakin olla päävastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta, Julkisten ja hyvinvointialan liitto JHL vaatii. Alan yrityksille pitää asettaa tiukka voittokatto ja yritysten valvontaan on saatava lisää rahaa.

Hallitus ajaa sote-uudistusta eteenpäin säästökiimassa, joka uhkaa romuttaa toimivat palvelut. Tavoite kolmen miljardin säästöistä alalla on täysin epärealistinen. Sotepalveluihin tarvitaan kipeästi lisää rahoitusta, jotta osaavaa henkilökuntaa riittää niin hoivakoteihin kuin terveyskeskuksiinkin. Erityisesti huomiota pitää kiinnittää tukipalveluihin, jotka näyttävät unohtuneen hallitukselta kokonaan, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine jyrähtää.

– Hoiva-avustajat, ruokapalvelutyöntekijät ja laitoshuoltajat takaavat omalla työllään, että hoitohenkilöstö voi keskittyä omaan ammattiinsa. Jos tukipalveluista tingitään, tuloksena on se, että hoitajat jynssäävät vessoja eivätkä hoida potilaita.

Liian laaja valinnanvapaus antaa yrityksille mahdollisuuden tehdä käytännössä rajattomasti voittoa palveluilla, jotka tuotetaan yhteisillä verovaroilla.

– Laaja valinnanvapaus tekee sote-kokonaisuuden hallinnasta käytännössä mahdotonta. Vanhustenhuollon kriisi on osoittanut, ettei yritysten omavalvonta toimi. Se ei toimisi yhtään paremmin sote-palveluissa. Haamuhoitajalistat tulisivat yritysten mukana myös perusterveydenhoitoon.

Julkisen sektorin pitää jatkossakin tuottaa valtaosa Suomen sosiaali- ja terveyspalveluista. Hallitus aikoo vapauttaa alan kilpailulla liian nopeasti. JHL vaatii, että yritysten toimintaa säädellään uudella lainsäädännöllä, jos kilpailua lisätään.

– Suomeen tarvitaan yhteiskunnallisista yrityksistä uusi lainsäädäntö, joka velvoittaisi julkisia palveluita tuottavia yrityksiä yhteiskuntavastuuseen. Yhtenä mallina voisivat olla nykyiset, yhteiskunnallisten yritysten toimintaperiaatteet, joissa voitosta vähintään puolet pitää ohjata yhteiseen hyvään. Lisäksi yrityksiä valvoville viranomaisille tarvitaan viipymättä lisäresursseja, jotta Esperi-skandaalin kaltaiset väärinkäytökset pystytään jatkossa estämään.

Maakuntauudistuksessa hallituksen on tunnustettava tosiasiat ja annettava maakunnille verotusoikeus. Se on ainoa tapa varmistaa, että palvelujen järjestäminen ja rahoittaminen ovat samoissa käsissä.

Hallituksen esittämässä mallissa maakunnat ovat täysin eriarvoisessa asemassa ja ihmiset saavat erilaista palvelua sen mukaan, missä päin Suomea he sattuvat asumaan.

– Hallitus on kokonaan unohtanut uudistuksen alkuperäiset tavoitteet, joiden mukaan palveluiden piti parantua ja terveyserojen kaventua. Myös sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistäminen näyttää unohtuneen matkan varrella, Niemi-Laine analysoi.

Lisätiedot
Päivi Niemi-Laine 040 702 4772


Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yli 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Problemen med plattformsekonomin måste lösas genom precisering av arbetsavtalslagarna, kräver JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine1.5.2019 12:00:00 EESTTiedote

De nya formerna av arbete hotar arbetstagarnas rätt till inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd och företagshälsovård, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i sitt första maj-tal. Man måste kraftigt kunna ingripa i problemen lagstiftningsvägen, eftersom en del av arbetsgivarna som verkar på plattformerna kringgår sina skyldigheter.

Hoiva-avustajien koulutus saattaa helpottaa vanhushoidon työntekijäpulaa, avustajat eivät saa korvata lähihoitajia27.3.2019 15:10:48 EETTiedote

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Esperi Care –hoivaketjun väliset keskustelut ovat tuottamassa tulosta. Esperi käynnistää keväällä oppisopimuskoulutuksen, jonka tarkoituksena on kouluttaa lisää hoiva-avustajia. Alalla tarvitaan kipeästi lisää resursseja. JHL kuitenkin muistuttaa, että lähihoitajien työtehtäviä ei saa siirtää hoiva-avustajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme