Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Hallitus toistamassa perusopetuksessa tehtyjä virheitä nyt myös päiväkodeissa – lapset jäävät ilman riittävää tukea, jos riihestä ei saada lisää rahaa

Jaa

OAJ vaatii Marinin hallitukselta 17 miljoonaa euroa lisärahoitusta varhaiskasvatukseen, jotta riittävä tuki voidaan lainsäädännöllä varmistaa jokaiselle lapselle päiväkodeissa. Varhaiskasvatuslakiin ollaan syksyllä säätämässä samankaltainen kolmiportainen tuki, joka perusopetuksessa on toteutunut heikosti.

OAJ:n mielestä varhaiskasvatuslain uudistukseen varattu 15 miljoonaa euroa vuodessa ei missään nimessä riitä takaamaan lapsille näiden tarvitsemaa tukea. Tukea tarvitsevalle lapselle kuuluu aina erityisopettajan antama opetus, minkä vuoksi varhaiskasvatuksen erityisopettajia on oltava yksi sataa lasta kohden.

– Nyt ollaan toistamassa täsmälleen samaa virhettä, joka tehtiin perusopetuksen kolmiportaisesta tuesta säädettäessä, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kummastelee.

Lisäksi opettajapula päiväkodeissa on huutava, minkä vuoksi tarvitaan kolmen miljoonan euron lisärahoitus varhaiskasvatuksen opettajien opiskelijapaikkamäärän kasvattamiseen.

Opettajamitoitus hallituksen agendalle

OAJ vaatii lisäksi hallitusta lunastamaan lupaukset opettajamitoitusten selvittämisestä. Lakiin pitää saada kirjaus siitä, kuinka monta oppilasta voi olla yhtä opettajaa ja opinto-ohjaajaa kohti yksilöllisen tuen varmistamiseksi.

– Hallitus säätää kyllä hoitajamitoitusta ja opiskeluhuoltoon mitoituksia, mutta opettajien osalta olemme saaneet vain kauniita puheita, eikä edes asian perusteellista selvittämistä ole saatu alulle. Vaalilupaukset on lunastettava nyt, jyrisee Luukkainen.

Historiallinen oppivelvollisuusuudistus on vietävä loppuun vahvistamalla oppimisen tukea kaikilla koulutusasteilla. Toiselle asteelle on säädettävä pikaisesti oikeus tukiopetukseen ja ammatilliseen koulutukseen oikeus osa-aikaiseen erityisopetukseen. Rahaa näihin tarvitaan noin 10 miljoonaa euroa.

Koronasta toipuminen vaatii panostuksia koulutukseen

Koronaepidemian jälkihoitoon on jatkossakin osoitettava riittävästi rahaa. Tarve oppimisvajeiden korjaamiseen jatkuu pitkälle tulevaisuuteen ja koskettaa kaikkia koulutusasteita.

Kasvavan työvoimapulan ja kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan aikuisten massiivista uudelleenkouluttamista, minkä vuoksi OAJ esittää jatkuvan oppimisen rahoituksen pitämistä edellisvuosien tasolla. Koulutuksen järjestäjille niin toisella asteella kuin korkea-asteellakin on annettava taloudelliset mahdollisuudet jatkuvan oppimisen tehtävän toteuttamiseen. 

OAJ odottaa budjettiriihestä konkreettisia päätöksiä myös korkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan resursseista. Suoraviivaisin ja kestävin tapa olisi vahvistaa korkeakoulujen perusrahoitusta. TKI-toiminnan rahoitusta on osoitettava yliopistojen lisäksi myös ammattikorkeakouluille ja oppilaitoksille.

OAJ ei hyväksy tieteestä leikkaamista ja vaatii, että akatemiarahoituksen kaavailtu leikkaus on peruttava. Lisää järjestöjen yhteisessä kannanotossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ:s Olli Luukkainen oroad över undervisningsresurserna för yrkesutbildningen23.9.2021 09:45:00 EEST | Tiedote

OAJ:s ordförande Olli Luukkainen kräver att yrkesutbildningsanordnarna reserverar tillräckliga resurser för undervisning och handledning för att genomföra den utvidgade läroplikten. Läropliktsåldern höjdes i år till 18 år. Sedan i våras har alla som går ut grundskolan skyldighet att fortsätta studera antingen i yrkesläroanstalt eller gymnasium. Ändringen har krävt omställningar och resulterat i extra arbete, särskilt i yrkesläroanstalter.

OAJ:n Luukkainen huolissaan opetusresurssien riittävyydestä ammatillisessa koulutuksessa23.9.2021 09:45:00 EEST | Tiedote

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii ammatillisen koulutuksen järjestäjiä varaamaan riittävät opetus- ja ohjausresurssit laajennetun oppivelvollisuuden toteutusta varten. Oppivelvollisuusikä nousi tänä vuonna 18 ikävuoteen. Kaikilla peruskoulun päättävillä on ollut viime keväästä lähtien velvollisuus jatkaa opiskelua joko ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa. Muutos on vaatinut järjestelyjä ja aiheuttanut lisätyötä erityisesti ammatillisissa oppilaitoksissa.

OECD:n tuore raportti: Suomen koulurahoitus jää jatkuvasti muun pohjolan tasosta – OAJ vaatii rahoituksen nostamista tavoitteita vastaavaksi16.9.2021 12:00:04 EEST | Tiedote

Juuri julkaistu OECD:n Education at a Glance -raportti vahvistaa, että Suomi on pahasti jäljessä muiden Pohjoismaiden koulutuspanostuksista. Huolestuttavinta on kehityksen trendi. Valtaosa OECD:n jäsenmaista on tarkasteluajanjaksolla 2012–2018 lisännyt suhteellisia koulutuspanostuksiaan, kun taas Suomi kuuluu koulutuksesta leikanneiden harvalukuiseen joukkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme