Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Hämeentien uudistus alkaa 4. maaliskuuta

Jaa

Hämeentien uudistaminen on toistaiseksi suurin kadun peruskorjaushanke Helsingin historiassa. Hämeentien rakennustyöt alkavat 4. maaliskuuta työnaikaisten liikennejärjestelyiden rakentamisella urakka-alueelle.

Töiden alku vaikuttaa merkittävästi liikenteeseen. Heti remontin aluksi yksityisautojen läpiajoliikenne Hämeentiellä loppuu ja raitiovaunut siirtyvät käyttämään poikkeusreittiä Sturenkadun kautta. Bussit, taksit, tontille ajo, huolto- ja pelastusajo sekä jakeluliikenne käyttävät Hämeentietä myös työmaan aikana.

Myös Helsinginkatu Kurvin kohdalta, välillä Hämeentie-Pengerkatu, suljetaan kaikelta ajoneuvoliikenteeltä remontin vuoksi 4. maaliskuuta.

Raitiovaunujen poikkeusreitti ruuhkauttaa Sturenkatua, mikä omalla autolla liikkuvien työmatkalaisten kannattaa ottaa huomioon.

”Yhteistyössä urakoitsija kanssa yritämme aktiivisella viestinnällä ja vuoropuhelulla pehmentää remontista kaupunkilaisten arjelle aiheutuvaa haittaa”, sanoo viestintäsuunnittelija Lauri Hänninen Helsingin kaupungilta.

Työmaatietoa saa muun muassa Hämeentien uudistuksen omalta Facebook-sivulta sekä kaduille tulevilta sähköisiltä infotauluilta. Tällaisia tauluja kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa katutyömaalla Helsingissä. Lisäksi luvassa on viikoittainen työmaapäivystys, jossa kadunkulkija pääsee tapaamaan työmaan edustajia.

Kaupunki kokoaa alueen asukkaista ja kadulla liikkujista Hämeentie-raadin, joka kokoontuu säännöllisesti arvioimaan työmaan vaikutuksia. Raadin toiminnasta tiedotetaan julkisuuteen.

Lisäksi kaupungin edustajat ovat käyneet jo ennalta henkilökohtaisesti tapaamassa yli 200 alueen kivijalkayrittäjää.

”Kadun peruskorjaus on kuin taloyhtiön putkiremontti. Se ärsyttää ja haittaa arkea, mutta kun remontin ajan sinnittelee, sen jälkeen asiat ovat paremmin kuin ennen remonttia”, sanoo viestintäsuunnittelija Lauri Hänninen.

Mistä Hämeentien uudistusremontissa on kyse?

Hämeentie muutetaan Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välillä jalankululle, pyöräilylle ja joukkoliikenteelle tarkoitetuksi kaduksi. Tontille ajo, huolto- ja pelastusajo sekä jakeluliikenne ovat sallittuja, mutta yksityisautojen läpiajo kielletään.

Samalla uusitaan raitiotien kiskot, kadun alla olevat putket ja kaapelit sekä kunnostetaan Sörnäisten metroaseman katto.

Uudistus lisää jalankulun ja pyöräilyn turvallisuutta ja nopeuttaa joukkoliikennettä.

Uudistuksen jälkeen Hämeentien varrella on myös viihtyisämpi asua, sillä autoliikenteen väheneminen tarkoittaa melun vähenemistä ja ilmanlaadun paranemista.

Remontti valmistuu loppuvuonna 2020. Pääurakoitsijaksi työhön on valittu Destia Oy.

Hämeentien uudistus lukuina:

  • Parempi ilmanlaatu –  7500 läpiajavaa autoa vähemmän vuorokaudessa (nyt noin 10 000)
  • Kadun alla tapahtuu –  uutta vesijohtoa 2 km, viemäriä 4 km ja kaapelisuojaputkea 50 km
  • Kävelystä ja pyöräilystä turvallisempaa –  uutta pyöräkaistaa 4 km
  • Ratikka nopeutuu – matka-aika Kurvista Hakaniementorille lähes puolittuu
  • Putkiremontin aika – Hämeentien vanhin toiminnassa oleva vesijohto vuodelta 1889 

Tietoa hankkeesta ja työmaan kuulumiset:

Joukkoliikenteen poikkeukset:

Infotilaisuus rakennustöistä

Helsingin kaupunki ja urakoitsijana toimiva Destia Oy järjestävät Hämeentien uudistusremontista kaikille avoimeen infotilaisuuden keskiviikkona 13. helmikuuta klo 17 Kinaporin palvelukeskuksessa (Kinaporinkatu 9A). Tervetuloa!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lauri Hänninen
viestintäsuunnittelija
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 20494
etunimi.sukunimi@hel.fi

Heidi Kekäläinen
viestintävastaava
Destia Oy
p. 050 511 6255
etunimi.sukunimi@destia.fi

Joukkoliikenteen poikkeusjärjestelyt:

Johannes Laitila
informaatiosuunnittelija
HSL
p. 09 4766 4220
etunimi.sukunimi@hsl.fi

Hankkeen tavoitteet:

Jarkko Karttunen
tiimipäällikkö
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 38360
etunimi.sukunimi@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 25.2.202025.2.2020 18:45:30 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 25.2.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Vanhankaupunginlahden ruovikkoalueella tehdään luonnonhoidollinen koeruoppaus20.2.2020 13:08:45 EETTiedote

Helsingin Vanhankaupunginlahdella tehdään 24.2.–15.3.2020 vesilintujen elinympäristöjen parantamiseksi enintään 500 kuution koeruoppaus, jossa avataan ruovikkoon noin viiden aarin avovesilampare. Keinumäen lintutornin edustalle tehtävä ruoppaus on Vanhankaupunginlahden Natura 2000 alueen hoito- ja käyttösuunnitelman (2015–2024) mukainen kunnostustoimi, jolle on Uudenmaan ELY-keskuksen hyväksyntä. Koeruoppauksesta saatavien kokemusten avulla suunnitellaan myöhempiä, laajempia ruoppauksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme