Tampereen yliopisto

Hannu Jouhkin ja Atte Oksasen artikkeli eskapismin ja addiktion yhteydestä palkittiin

Jaa

Väitöskirjatutkija Hannu Jouhki ja professori Atte Oksanen ovat saaneet vuoden 2021 parhaan päihde- ja rahapeliaiheisen tutkimusartikkelin palkinnon. Palkittu tutkimus tarkastelee eskapismin eli todellisuuspakoisuuden ja addiktiokäyttäytymisen yhteyttä. Tunnustuksen myönsi Alkoholi-, huume- ja rahapelitutkimuksen seura.

Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

 Alkoholi-, huume- ja rahapelitutkimuksen seura myönsi vuosittaisen tunnustuksensa artikkelille ”Mielihyvän tavoittelua vai todellisuuspakoa? Tarkastelussa addiktiokäyttäytymisen ja eskapismin välinen yhteys”, jonka ovat kirjoittaneet Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Hannu Jouhki ja sosiaalipsykologian professori Atte Oksanen.

Jouhki ja Oksanen selvittivät tutkimuksessaan eskapismin yhteyksiä alkoholin kulutukseen, tupakointiin, huumeiden käyttöön ja rahapelaamiseen. Todellisuuspakoisuudella eli eskapismilla tarkoitetaan todellisuuden tai tosielämän ongelmien välttelyä.

Tutkimusartikkeli osoitti yhteyden eskapismin ja alkoholin kulutuksen, eskapismin ja tupakoinnin sekä eskapismin ja huumeiden käytön välillä. Rahapelaamisen ja todellisuuspakoisuuden välillä tutkimus ei löytänyt merkitsevää yhteyttä.

Eskapismi ja ongelmajuominen molemmat erikseen sekä eskapismin ja ongelmajuomisen interaktio olivat tutkimuksen mukaan yhteydessä alhaisempaan elämäntyytyväisyyteen. Eskapismin yhteys alkoholinkulutukseen, tupakointiin ja huumeidenkäyttöön ilmenee johdonmukaisesti, ja alkoholinkulutuksessa erityisen voimakkaana. Eskapistinen ongelmajuominen ennustaa tulosten mukaan alhaisempaa tyytyväisyyttä elämää kohtaan kuin pelkkä ongelmajuominen.

Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, miten tyytyväisyys elämää kohtaan oli yhteydessä ongelmajuomiseen, eskapismiin ja niiden yhteisvaikutukseen.

Pakenemisen syyt edellyttävät yhteiskunnallista keskustelua

Addiktiotutkimuksessa keskitytään usein tekijöihin, jotka ”vetävät” ihmisiä kohti addiktioita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi mielihyvän saavuttaminen ja huippukokemusten etsiminen. Eskapismin tutkimus tarkastelee asioita, joita nykyajan ihminen pakenee ja jotka ”työntävät” häntä pois arkitodellisuudesta addiktioiden pariin.

Eskapismi johdattaa tarkastelemaan yksilön kokemia paineita ja mielenterveyden kuormitustekijöitä, joista monet voivat liittyä nykyaikaiseen elämänmuotoomme.

Paras tutkimusartikkeli valittiin seuran hallitukselle tulleiden ehdotusten joukosta. Valinnan tekivät professori emerita Anja Koski-Jännes ja erikoistutkija Karoliina Karjalainen.

Palkintoperusteluissa Koski-Jännes ja Karjalainen toteavat artikkelin tuovan kiinnostavasti esiin eskapismin merkityksen addiktiivisessa käyttäytymisessä, jossa eskapismi johtaa siihen sekä toisaalta syventää riippuvuutta ja esiintyy subjektiivista hyvinvointia heikentävänä tendenssinä.

– Erilaisissa hoito-ohjelmissa asiaa jo jonkin verran käsitellään, mutta yleisempi kysymys siitä, mitä ihmiset päihteiden avulla välttelevät tai pakenevat, edellyttäisi oikeastaan huomattavasti laajempaa yhteiskunnallista keskustelua, Koski-Jännes ja Karjalainen toteavat.

– Valitsimme tutkimuksen kolmen parhaaksi valitun joukosta ykköseksi sen yhteiskunnallisen ja hoidollisen relevanssin sekä esimerkillisen toteutuksen ansiosta.

Tunnustus jaettiin Alkoholi-, huume- ja rahapelitutkimuksen seuran seminaarissa 8.6.

Hannu Jouhki työskentelee A-klinikkasäätiön toimitusjohtajana. Tutkimuskentällä Jouhkia kiinnostaa jatkaa eskapismin parissa. Hän haluaa selvittää yhä tarkemmin, millainen yhteys jokapäiväisen elämänkokemuksen muuttumisella mahdollisesti on addiktioiden lisääntymiseen.

– Esimerkiksi teknologinen ja taloudellinen kehitys ovat tuoneet elämään paljon hyvää, mutta edistys luo myös tunnetta velvoittavuudesta. Suorituskeskeisyys, keskinäinen vertailu, jatkuva tavoitettavuus sekä taloudellisuuden, tuottavuuden ja yhä nopeamman oppimisen vaatimukset tekevät ajastamme yhä ahtaampaa ja stressaavampaa, Jouhki toteaa.

– Mikä ihme silloin olisi, jos samaan aikaan huomaisimme addiktiokäyttäytymisen lisääntyvän yhteiskunnassa? Jouhki kysyy.

A-klinikkasäätiön hallituksen jäsen, professori Atte Oksanen iloitsee organisaatioiden yhteistyöstä, jonka hän uskoo lisäävän tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

– On erittäin arvokasta, että meillä on Tampereen yliopistossa Hannun kaltaisia väitöskirjatutkijoita, jotka tuntevat päivätyönsäkin puolesta aiheensa laaja-alaisesti, Oksanen sanoo.

AHR – Alkoholi-, huume- ja rahapelitutkimuksen seura ry on vuonna 1960 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on toimia tieteellisen alkoholi-, huume- ja rahapelitutkimuksen edistämiseksi.

Lue lisää artikkelipalkinnosta ja seurasta AHR-seuran kotisivuilta

Englanninkielinen tutkimusartikkeli on otsikoltaan To get high or to get out? Examining the link between addictive behaviors and escapism, ja se on julkaistu Substance Use & Misuse -lehdessä.

Tutkimusartikkeli:
Hannu Jouhki & Atte Oksanen (2021) To Get High or to Get Out? Examining the Link between Addictive Behaviors and Escapism, Substance Use & Misuse, DOI: 10.1080/10826084.2021.2002897

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Väitös: Aktivoiva alkuverryttely ehkäisee liikuntavammoja lasten jalkapallossa21.6.2022 09:00:17 EEST | Tiedote

Sekä äkilliset liikuntavammat että rasitusvammat ovat yleisiä lasten jalkapalloharrastuksessa. LL Matias Hilska havaitsi väitöstutkimuksessaan, että jopa kolmasosa ilman kontaktia sattuvista alaraajavammoista voidaan ehkäistä hermo-lihasjärjestelmää aktivoivan alkuverryttelyn avulla. Suurin vammoilta suojaava vaikutus saavutetaan harjoittelemalla säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme