Korkein oikeus / Högsta domstolen

HD: Åtalet mot Nya Ålands chefredaktör och redaktör förkastades

Jaa

Högsta domstolen (HD) har förkastat åtalet mot tidningens före detta chefredaktör och redaktör för spridande av information som kränker privatlivet och friat dem från straff och ersättningsskyldighet.

Enligt HD har chefredaktör och redaktör inte gjort sig skyldiga till brott när de publicerat en artikel i dagstidningens nätupplaga där man berättat om en polisundersökning som riktats mot en åländsk man och om hans äktenskap. Enligt artikeln misstänktes mannen bland annat för grovt bedrägeri som hade riktats mot hans fru som var till åren kommen och hade försämrad hälsa. Mannen nämndes inte vid namn, men artikeln innehöll en länk till en annan nätpublikation, som hade använts som källa och i vilken namnet hade uppgetts.

HD ansåg att uppgifterna som framförts i artikeln hörde till privatlivet och att journalisterna genom länkningen hade gjort mannens namn tillgängligt för dagstidningens läsarkrets.

Som spridande av information som kränker privatlivet anses inte enligt strafflagen information som lämnats för att en fråga som är av vikt från allmän synpunkt ska kunna behandlas, om informationen med hänsyn till dess innehåll, andra personers rättigheter och övriga omständigheter inte tydligt överskrider det som kan anses som godtagbart.

HD ansåg det finnas ett samhälleligt intresse att offentligt behandla brottsmisstankar som gäller ekonomiskt utnyttjande av sårbara personer. Nätpublikationen som använts som källa hade delvis baserat sig på en intervju med mannen ifråga och i intervjun hade han svarat på frågor som gällt hans äktenskap och brottsmisstankarna. Journalisterna hade därmed kunnat anta att namnuppgiften i artikeln, som man länkat till, hade publicerats i samförstånd med honom. HD ansåg att avslöjandet av namnuppgiften genom länkningen inte tydligt överskridit det som kunde anses vara godtagbart.

Åbo hovrätt hade i maj 2020 dömt Nya Ålands redaktör och chefredaktör till böter. Ålands tingsrätt hade i mars 2018 förkastat åtalet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Föredragande Pia Haga, pia.haga(at)oikeus.fi, tfn 02956 40156

Avgörandet HD 2022:30 (R2020/535, 28.4.2022, på svenska) kan beställas från högsta domstolens kommunikation, viestinta.kko(at)oikeus.fi, tfn 029 56 40060 eller 029 56 40052.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Högsta domstolen utövar den högsta domsmakten i tviste- och brottmål samt övervakar rättsskipningen inom sitt behörighetsområde. Högsta domstolens viktigaste uppgift är att ge prejudikat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme