Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingfors stadsmuseum på turné som regionalt ansvarsmuseum

Dela

Helsingfors stadsmuseum är sedan början av 2020 Mellersta Nylands regionala ansvarsmuseum, som svarar för utveckling av samarbetet mellan museerna och kulturarvsarbetet som utförs tillsammans med kommuninvånarna. Helsingfors stadsmuseum har startat en turné gällande den regionala ansvarsmuseiuppgiften i Mellersta Nylands kommuner.

Foto: Volker von Bonin / Helsingfors stadsmuseum. 04.1960.
Foto: Volker von Bonin / Helsingfors stadsmuseum. 04.1960.

Helsingfors stadsmuseum har inlett en turné gällande det regionala museiarbetet i Mellersta Nyland. I mars turnerar man i Kervo, Tusby, Mäntsälä och Nurmijärvi. Under turnén samtalar man med kommundirektörer och sakkunniga inom kultur och markanvändning om regionalt museiarbete och målsättningarna och önskemålen för kulturmiljöarbetet i Mellersta Nylands kommuner. Helsingfors stadsmuseum är sedan början av året Mellersta Nylands regionala ansvarsmuseum, som svarar för utveckling av samarbetet mellan museerna och kulturarvsarbetet som utförs tillsammans med kommuninvånarna.

Turnén inleddes i februari i Hyvinge och Träskända. Senare under våren fortsätter turnén till Esbo, Vanda och Grankulla.

Den nya museilagen förstärker resurserna för det regionala museiarbetet

Enligt museilagen som reviderades i början av året ersätter regionala ansvarsmuseer de tidigare landskapsmuseerna och regionala konstmuseerna. Helsingfors stad tilldelades genom ett beslut av undervisnings- och kulturministeriet alla tre regionala ansvarsmuseiuppgifter. Helsingfors stadsmuseum fick den regionala utvecklingsuppgiften gällande museiarbetet samt den regionala kulturmiljöuppgiften. Den regionala konstmuseiuppgiften tilldelades HAM Helsingfors konstmuseum. Genom reformen fick Helsingfors stadsmuseum tre nya vakanser för att sköta uppgiften: en arkeolog, renoveringssakkunnig och en forskare.

”Det är alldeles exceptionellt att våra resurser ökar. I fortsättningen är vi två forskare som arbetar med regionalt museiarbete. Vi kan utveckla regionens museinät intensivare än tidigare och stödja museerna i samarbets- och delaktighetsprojekt som görs tillsammans med invånarna”, gläder sig Eero Salmio, forskare inom ansvarsmuseiarbetet.

”I och med att en nya renoveringssakkunnig anställs kan det erbjudas mer tjänster även inom renoveringsrådgivningen i fortsättningen”, tillägger kulturmiljöchef Sari Saresto.

Ett av samtalsämnena på turnén är också överförande av ansvarsuppgifter kring arkeologi från Museiverket till Helsingfors stadsmuseum. Kommunerna i Mellersta Nyland blir även tillfrågade om intresse av att inleda Adoptera ett monument-verksamhet, som redan etablerats i Helsingfors och Vanda.

Turnén inleddes i februari 2020. De första besöken gjordes i Hyvinge 26.2, Träskända 27.2 och Kervo 9.3. I mars styr turnén ännu mot Tusby 16.3, Mäntsälä 19.3 och Nurmijärvi 24.3. Senare ordnas även träffar i Vanda, Esbo och Grankulla.

Nyckelord

Kontakter

Helsingfors stadsmuseum, kulturmiljöchef Sari Saresto, 050 375 6846, sari.saresto@hel.fi

Helsingfors stadsmuseum, forskare Eero Salmio, 040 751 6831, eero.salmio@hel.fi

Bilder

Foto: Volker von Bonin / Helsingfors stadsmuseum. 04.1960.
Foto: Volker von Bonin / Helsingfors stadsmuseum. 04.1960.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors stadsmuseum är världens enda museum med Helsingfors som tema. Fokus ligger särskilt på stadsbornas självupplevda erfarenheter och vanliga vardag som återspeglas i museets föremål och fotografier. Kiss-Kiss-godispapper, en knarrande hetekasäng och ett foto på en förortsgård är värdefulla skatter på museet.

Helsingfors stadsmuseum ligger vid hörnet av Senatstorget i stadens äldsta kvarter och inträdet är alltid fritt. På stadsmuseet har alla möjligheten att förälska sig i Helsingfors.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Under höstlovet erbjuder Helsingfors gott om gratis evenemang och aktiviteter för barn och unga8.10.2021 10:36:38 EEST | Tiedote

Under höstlovsveckan ordnas över 80 evenemang för barn och unga i Helsingfors. Största delen av stadens evenemang under höstlovet är avgiftsfria och även avgiftsbelagda upplevelser är förmånliga. Hela utbudet för höstlovet har nu samlats ihop för första gången på webbplatsen tapahtumat.hel.fi/sv/. I Helsingfors börjar de svenska skolornas höstlov torsdagen 21 oktober och slutar söndagen 24 oktober.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum