Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin ensimmäinen pyöräkatu on viittä vaille valmis

Jaa

Kulosaaren puistotien pyöräkatu avattiin kaksisuuntaiselle liikenteelle ja kadunvarsipysäköinnille viime vuoden lopulla. Katu on muuten valmis, mutta viimeisen nupukiviraidan laitto ja muut pienemmät korjaustyöt odottavat talven väistymistä huhtikuuhun.

Kulosaaren pyöräkadulla pyörät ja autot liikkuvat samalla ajoradalla, mutta pyörät määräävät nopeuden. Kuva: VM Suomalainen Oy
Kulosaaren pyöräkadulla pyörät ja autot liikkuvat samalla ajoradalla, mutta pyörät määräävät nopeuden. Kuva: VM Suomalainen Oy

Helsingin ensimmäisellä pyöräkadulla pyörät ja autot liikkuvat samalla ajoradalla niin, että pyöräliikenne määrää kulkunopeuden ja muut ajoneuvot antavat pyöräilijöille esteettömän kulun. Jalankulkijat saavat jalkakäytävät kokonaan itselleen. Kadun nopeusrajoitus on 30 kilometriä tunnissa ja koskee kaikkia liikkumisen tapoja. Kadun sisääntuloväylällä on tyynyhidaste ja ajorata on päällystetty punertavalla asfaltilla. Pysäköinti tapahtuu pysäköintitaskuissa. Uudistus lisää etenkin pyöräliikenteen ja jalankulun sujuvuutta sekä turvallisuutta.

Pyöräkatu liittyy länsipäässään Kulosaaren sillalle jo valmistuneeseen osaan Itäbaanaa. Idässä pyöräkatu jatkuu aina Tupasaarentielle saakka. Tupasaarentien ja Hiihtomäentien välisen osuuden suunnittelu on käynnistymässä. Itäbaana on tulevaisuudessa pyöräliikenteen pääväylä keskustasta itään – aina Sipooseen asti. Kokonaisuudessaan Helsingin baanaverkon pituus tulee olemaan noin 130 kilometriä. 

Pyöräkatu vie osaltaan eteenpäin Helsingin pyöräliikenteen edistämisen tavoitteita. Kasvavassa kaupungissa tulee lisätä kävelyn, pyöräliikenteen ja joukkoliikenteen osuuksia, jotta kaupungin liikenne säilyy toimivana.

- Pyöräkatu korostaa polkupyörän asemaa ajoneuvona ja tasavertaisena osana liikennejärjestelmää. Pyöräkatu on myös hyvä esimerkki siitä, että pyöräliikenteen edistäminen ei tarkoita vain pyöräteiden rakentamista, kaupungin liikennesuunnittelija Oskari Kaupinmäki sanoo.

Päästötön työmaa -konseptin pilotti

Kulosaaren puistotien työmaa on ollut myös vähäpäästöisyyden pilottikohde. Työmaan koneet ovat kulkeneet uusiutuvalla sähköllä tai vetykäsitellyllä kasviöljyllä (HVO-diesel) ja tuottaneet selvästi tavallista vähemmän hiilidioksidi- ja lähipäästöjä. Laskelmien mukaan ympäristöystävälliset valinnat vähensivät työmaan hiilidioksidipäästöjä noin 106 tonnia. Se vastaa Sitran päästöarvion mukaan reilun kymmenen suomalaisen vuosittaista hiilijalanjälkeä. Laskenta tehtiin HNRY – Hiilineutraalit ja resurssiviisaat yritysalueet -hankkeessa VTT:n ja Helsingin kaupungin yhteistyöllä.

Hiljaisten täyssähköisten työkoneiden osuus konekannasta on ollut poikkeuksellisen suuri. Työmaan käyttämä sähkö on ollut sekoitus aurinko-, tuuli- ja vesivoimaa. Uusiutuvien energialähteiden saatavuudessa ei ole ollut ongelmia.

Päästöttömän työmaan käytäntöjä ja raportointia on kehitetty yhdessä urakoitsijan kanssa. Työmaan oppeja pyritään hyödyntämään myös muilla kaupungin työmailla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tomi Laine
projektipäällikkö
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala, alueellinen rakentaminen
puh. 09 310 39762
tomi.m.laine@hel.fi

Tim Karike
viestintäpäällikkö
VM Suomalainen Oy
puh. 044 507 5562
tim.karike@vmsuomalainen.fi

Kuvat

Kulosaaren pyöräkadulla pyörät ja autot liikkuvat samalla ajoradalla, mutta pyörät määräävät nopeuden. Kuva: VM Suomalainen Oy
Kulosaaren pyöräkadulla pyörät ja autot liikkuvat samalla ajoradalla, mutta pyörät määräävät nopeuden. Kuva: VM Suomalainen Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.4.202115.4.2021 21:04:20 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 15.4.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 29.4.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme