Helsingin kaupunki on ehdolla Suomen Aktiivisimmaksi Työpaikaksi

Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa on 38 000 henkilöä. Henkilöstö tekee työtä liki 1 300 eri tehtävässä ja hyvin erilaisissa olosuhteissa. Työntekijöiden yksilölliset liikkumisen tarpeet ja toiveet vaihtelevat, sillä osa tekee istuvaa työtä toimistossa ja osalla haasteena on riittävä palautuminen fyysisesti kuormittavasta työstä. Tästä johtuen tarvitaan erilaisia innostavia toimenpiteitä.
Henkilöstöä kannustetaan liikkeeseen osana kaupungin strategista kärkihanketta, liikkumisohjelmaa. Uudenlaisen ja liikkumista laaja-alaisesti tarkastelevan ohjelman tärkeimpänä ajatuksena on tehdä jokapäiväisestä arki- ja hyötyliikkumisesta säännöllinen arjen rutiini ja siten myös yhä useamman kaupunkilaisen asia. Kymmeniä toimenpiteitä toteutetaan mm. kotihoidossa, päiväkodeissa, kaupunkisuunnittelussa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa. Monet toimenpiteistä liikuttavat samanaikaisesti paitsi kaupunkilaisia myös kaupungin työntekijöitä, joiden työkykyyn ja työssä jaksamiseen riittävällä liikkumisella on keskeinen vaikutus.
Ei ole yhtä oikeaa tapaa liikkua
Kaikkien työntekijöiden työkoneille on asennettu taukoliikuntaohjelma ja kaupunkipyörän käyttömahdollisuus tarjotaan jokaiselle työntekijälle, kuten myös alennuksia uimahalleihin ja kuntosaleille. Liikkumisesta on puhuttu sadoissa tilaisuuksissa, katukuvaan on tuotu kävelemiseen kannustavia mainoksia ja kokoustiloihin liikkumisherätteitä. Kaupungin perinteikäs, pian 30-vuotisjuhliaan viettävä henkilöstöliikunta, tarjoaa yli 100 viikkotuntia erilaista ohjattua liikuntaa ja osallistumismahdollisuuksia liikunnallisiin tapahtumiin.
Työterveyshuollon rooli on tärkeä vähiten liikkuvien ja varhaisessa työkykyriskissä olevien työntekijöiden tavoittamisessa ja aktivoinnissa. Yhteistyö henkilöstöliikunnan ja Työterveys Helsingin välillä konkretisoituu kohdennettuina ja kuntouttavina liikuntaryhminä, kuntotestauksina ja työntekijöiden liikunta-aktiivisuuden kattavana seurantana. Menestyksekkääksi toimintamalliksi on osoittautunut Liikuntakoutsaus, jossa työntekijä saa henkilökohtaista tukea liikunnan ammattilaiselta henkilökohtaiseen elintapamuutokseen.
Myös uusia tekemisen tapoja on syntynyt. Vuonna 2020 lanseerattiin uusi Liikkuvin työpaikka -kilpailu, jossa innostui liikkumaan yli 1 600 työntekijää. Kesällä yrityksille toteutettiin ensimmäistä kertaa innovaatiohaaste, jossa etsittiin uusia ratkaisuja henkilöstön aktivoimiseksi. Kuuden eri yrityksen tuotteet ovat parhaillaan työntekijöiden testauksessa.
Liikkuminen vahvistamassa työantajakuvaa
Osoituksena laaja-alaisesta ja systemaattisesta toiminnasta työntekijöiden liikunnan ja liikkumisen edistämiseksi kaupunki sai Suomen Olympiakomitealta Aktiivinen työpaikka -sertifikaatin syksyllä 2020. Sertifikaatti perustuu kartoitukseen, jossa työpaikan nykytilannetta arvioidaan yhdeksällä eri osa-alueella, joita ovat mm. yhteistyö työterveyshuollon kanssa, liikunnan ja hyvinvoinnin asema, johtaminen ja resursointi, henkilöstön liikunta-aktiivisuus ja seurantajärjestelmät.
”Pienikin arjen liikkuminen on yksi konkreettisimmista tavoista vaikuttaa myönteisesti työntekijöiden hyvinvointiin, terveyteen ja työkykyyn, kuten myös työstressin hallintaan ja elämänlaatuun. Vaikka olemme jo saaneet paljon aikaan, haluamme että Helsinki mielletään jatkossa entistä paremmin työnantajana, jonne halutaan töihin hyvästä fiiliksestä, yhteisöllisyydestä ja myös hienoista liikkumismahdollisuuksista johtuen. Kaupungin aktiivisuus näissä kysymyksissä maksaa itsensä takaisin tyytyväisinä ja hyvinvoivina työntekijöinä, toteaa Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Nina Gros.
Konkreettisten tekojen vaikutuksia työntekijöiden liikkumiseen arvioidaan aiempaa kattavammin. Tuoreet Kunta10-tutkimuksen tulokset osoittavat, että 44 prosenttia kaupungin työntekijöistä on joko lisännyt fyysistä aktiivisuutta osana arkipäivää tai ollut jo valmiiksi aktiivinen kuluneen vuoden aikana. Istumisen tauottamisen tai vähentämisen osalta vastaava osuus on 35 prosenttia. Myös vähän liikkuvien työntekijöiden osuus on laskenut. Työntekijöiden kiinnostusta omaa hyvinvointiaan kohtaan kuvaa se, että jopa 61 prosenttia Kunta10-tutkimukseen vastanneista työntekijöistä kertoi seuraavansa liikkumista jonkin älylaitteen avulla. Tutkimukseen vastasi 75 prosenttia kaupungin työntekijöistä.
Suomen Aktiivisin Työpaikka selviää Urheilugaalassa 14.1.2021. Muut finalistit ovat Savon Media ja Oy LM Ericsson Ab. Voittajan valitsee digitaalisella äänestyksellä Urheilugaalan Suuri raati, joka koostuu noin 350 jäsenestä. Kilpailun aikaisempia voittajia ovat olleet mm. Finnair, Puolustusvoimat, VTT Oy, Lemminkäinen Oyj ja Posti.
Lisätietoja:
Nina Gros, henkilöstöjohtaja, nina.gros@hel.fi, 09 310 37965
Tarja Loikkanen, liikuntajohtaja, tarja.loikkanen@hel.fi, 09 310 87720
Minna Paajanen, projektipäällikkö minna.paajanen@hel.fi, 09 310 21162
Marjo Rantala, projektikoordinaattori marjo.a.rantala@hel.fi, 040 508 1260
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Neuvottelutulos Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta: Helsinki josta voimme olla ylpeitä26.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaupunginhallituspuolueet ovat päässeet sopuun Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta. Strategialla luodaan suuntaviivat ja painopisteet kaupungin toiminnalle seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Strategian otsikko on Helsinki josta voimme olla ylpeitä.
MEDIAKUTSU: Pormestarikunnan tiedotustilaisuus Helsingin kaupunkistrategiasta 2025–202925.6.2025 10:00:02 EEST | Kutsu
Pormestari Daniel Sazonov julkistaa esityksensä Helsingin kaupunkistrategiaksi valtuustokaudelle 2025–2029 torstaina 26. kesäkuuta 2025 kello 10–10.45 yhdessä apulaispormestarien Johanna Laisaaren, Reetta Vanhasen, Paavo Arhinmäen ja Maarit Vierusen sekä ruotsalaisen kansanpuolueen Marcus Rantalan kanssa. Mediatilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla (sisäänkäynti Pohjoisesplanadi 11–13).
Helsingille uusi luonnonsuojelualueohjelma – suojeltavaksi esitetään yli 100 uutta kohdetta23.6.2025 17:45:31 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kevätkauden viimeisessä kokouksessaan 23. kesäkuuta Helsingin uuden luonnonsuojelualueohjelman vuosille 2025–2040. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelman.
Helsingin vilkas kongressikesä hyödyttää myös kaupunkilaisia: aivoterveyspäivänä perehdytään aivojen hyvinvointiin19.6.2025 10:00:24 EEST | Tiedote
Helsingin kongressivuodesta 2025 on luvassa vilkas. Kongresseja Helsinkiin houkuttelee muun muassa toimiva infrastruktuuri ja kaupungin tunnettuus kestävänä matkailukohteena. Taloudellisen hyödyn lisäksi vieraat jättävät Helsinkiin myös pitkäkestoista perintöä, kuten tutkimustoimintaa, verkostoja ja kaupallisia suhteita. Myös kaupungin asukkaat saavat osansa kansainvälisten huippuosaajien tietotaidosta.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen18.6.2025 20:41:46 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alkuvuoden viimeisessä kokouksessaan 18. kesäkuuta muun muassa Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme