Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistolle yli 4 miljoonaa euroa Pohjoismaiden tutkimukseen

Jaa

Nordforsk on myöntänyt noin 4,3 miljoonaa euroa Reimagining Norden in an Evolving World –tutkimuskonsortiolle (ReNEW). Kuudesta yliopistosta koostuvaa konsortiota johtaa Helsingin yliopiston Pohjoismaiden tutkimuksen keskus CENS. Konsortio tähtää strategiseen yhteistyöhön, jonka puitteissa syntyy uutta tietoa ja uusi tapa nähdä Pohjoismaat, sekä sisältä käsin että globaalista perspektiivistä.

Pohjoismaat ovat viime vuosikymmenen aikana herättäneet uudenlaista globaalia kiinnostusta. Pohjoismaiden kilpailukyky ja innovaatiot sekä tasa-arvo ja hyvinvointi ovat saaneet muun muassa Economist-lehden julistamaan Pohjoismaat seuraavaksi huippumalliksi, The Next Supermodel.

– Pohjoismaat ovat aina kärjessä kansainvälisissä mittauksissa, mutta emme ole itse pysähtyneet miettimään tämän arvoa ja merkitystä. Tätä pitäisi tutkia, sanoo konsortion johtaja, Pohjoismaiden tutkimuksen professori Peter Stadius Helsingin yliopistosta.

– Tarvitsemme asiantuntijoita, jotka pystyvät vastaamaan alati lisääntyvään kysyntään pohjoismaisen yhteiskuntamallin piirteistä, sekä tuottamaan kriittisessä hengessä uutta ja merkittävää tietoa Pohjoismaista.

Yhteiskuntatieteitä ja humanistista tutkimusta edustava konsortio kokoaa yhteen jo toimivia pienempiä tutkijayhteisöjä, kirjallisuustieteestä oikeustieteeseen. Konsortioon kuuluvat Helsingin yliopiston lisäksi Oslon yliopisto, Islannin yliopisto, Aarhusin yliopisto, Södertörnin yliopisto ja Kööpenhaminan kauppakorkeakoulu. Poikkitieteellinen konsortio luo vahvoja yhteistyömuotoja tutkimuksen, maisteritason opetuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen saralla.

– Olemme pitkään tutkineet muuta maailmaa, mutta emme juuri tuottaneet tietoa omasta pohjoismaisesta yhteiskunnastamme. Se kiinnostaa maailmanlaajuisesti, toteaa Stadius

ReNEW:n tavoitteena on olla johtava huippututkimuksen ja –opetuksen keskus pohjoismaiden teemojen saralla. Tutkimusaiheita ovat mm. pohjoismainen yhteistyö, sukupuoli ja tasa-arvo, sosiaalipolitiikka, hyvinvointi ja työmarkkinat, pohjoismainen demokratia ja hallinto, monikulttuurisuus ja kotouttaminen sekä monimuotoisuus ja globalisaatio.

--

Nordforsk on Pohjoismaisen ministerineuvoston alainen organisaatio, joka rahoittaa ja edistää pohjoismaista tutkimusyhteistyötä ja tutkimusinfrastruktuuria. Nordforsk rahoitti kaiken kaikkiaan kuutta yliopistokonsortiota yli 18 miljoonalla eurolla Nordic University Hub -ohjelman puitteissa.

Helsingin yliopiston johtaman ReNEW:n lisäksi yliopisto on mukana Nordic POP -konsortiossa ja Nordic Consortium for CO2 Conversion -konsortiossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Peter Stadius
peter.stadius@helsinki.fi
+358504484081

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme