Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki haluaa rakentaa ulkoliikuntapaikkojen varastorakennuksia uudelleenkäytetyistä materiaaleista – suunnittelukilpailun voitti kilpailutyö Lippa

Jaa
Helsingin kaupunki on järjestänyt Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen kanssa rakentamisen kiertotaloutta edistävän Closing Loops -suunnittelukilpailun. Kilpailussa etsittiin konseptia helsinkiläisten ulkoliikuntapaikkojen varastorakennukselle, jonka rakentamiseen voitaisiin käyttää kaupungin omista purkukohteista saatavia rakennusosia ja -materiaaleja. Voittajaksi valittiin kilpailutyö Lippa, jota tuomaristo kuvasi rakenteen ja kaupunkikuvan osalta kehityskelpoiseksi sekä uudelleenkäytettäviä rakennusosia jäsennellysti hyödyntäväksi kokonaisuudeksi.
Havainnekuva voittajatyö Lipasta. Kuva: Markus ja Johanna Saarela
Havainnekuva voittajatyö Lipasta. Kuva: Markus ja Johanna Saarela

Helsingin kaupungin ja Aalto-yliopiston Closing Loops -kilpailuun saatiin yhteensä 12 ehdotusta. Toisen ja kolmannen palkintosijan jakoivat kilpailuehdotukset Helma ja Jatkoerä. Kunniamaininnan saivat lisäksi työt 1+z ja Säilö. Kilpailun tulokset julkistettiin Helsingin kaupunkiympäristötalossa 2.3.

Uusi varastokonsepti vastaamaan ulkoliikuntapaikkojen tarpeisiin

Closing Loops -suunnittelukilpailussa etsittiin elinkaareltaan vähähiilistä, resurssipihiä sekä arkkitehtonisesti laadukasta ja toiminnallista varastokonseptia. Tavoitteena oli löytää monistettava ratkaisu korvaamaan Helsingin liikuntapaikoilla väliaikaisesti varastoina käytettäviä merikontteja, jotka eivät nykyisellään tarjoa riittäviä varastotiloja liikuntapaikoilla tarvittaville työkoneille ja välineille.

- Liikunta-alueilla tarvittavia kausikalusteita ja -välineistöä, kunnossapidon tarvikkeita ja varusteita sekä koneiden lisälaitteita joudutaan säilyttämään osittain merikonteissa tai ulkona pressuilla suojattuna. Kiertotalouden klusteriohjelma tarjosi mahdollisuuden tutkia, soveltuisivatko puretut rakennusosat uusien varastojen rakentamiseen. Kilpailuehdotuksissa ulkoliikuntapaikkojen tarpeet ja varastojen toiminnallisuus oli huomioitu varsin hyvin, kertoo Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tilapalvelujen projektipäällikkö Hannu Airola.

Kilpailun tuomaristo arvioi Closing Loops -suunnittelukilpailun tasoa korkeaksi. Ensimmäisen palkintosijan saanutta Lippa-varastoa tuomaristo kuvasi arkkitehtuuriltaan selkeälinjaiseksi ja erilaisten materiaalivirtojen hyödyntämisen kannalta joustavaksi. Varastotoimintoja ja käyttäjien tarpeita oli tarkasteltu työssä huolellisen pohjapiirustuksen avulla. Työryhmään kuuluvat Aalto-yliopiston opiskelijat Johanna Saarela ja Markus Saarela.

Tuomariston puheenjohtajana toimineen Aalto-yliopiston arkkitehtuurin apulaisprofessori Antti Lehdon mukaan voittajatyö Lippa on uudelleenkäyttöön perustuva ja arkkitehtonisesti puhutteleva rakennus, joka kestää aikaa ja toimii erilaisissa ympäristöissä. Lipan julkisivua rytmittävät metalliverhous, puupilarit ja puiset väliovet. Yläosan nauhaikkuna tuo varastotiloihin luonnonvaloa. Ehdotuksessa hyödynnetään uudelleenkäytettyä betonia, puuta ja metallia niin julkisivuverhouksessa kuin runko-osissakin.

Helsingin kaupungin tavoitteena on suunnitella ja rakentaa voittajakonseptiin pohjautuva ensimmäinen pilottivarasto seuraavan puolentoista vuoden aikana. Suunnittelu halutaan toteuttaa yhteistyössä voittajaehdotuksen takana olevien opiskelijoiden kanssa.

Kiertotalous tärkeä teema luonnonvaroja säästävässä rakentamisessa

Uudelleenkäytettäviä rakennusmateriaaleja tuotiin kilpailuehdotuksissa esille monipuolisesti. Osassa ehdotuksista suunnittelun lähtökohtana olivat materiaalit, toisissa julkisivujen ilme. Erityisesti palkintosijoille päässeissä konsepteissa tuomaristo tunnisti selvää jatkokehityksen ja monistettavuuden potentiaalia.

- Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö on tärkeä tutkimusteema, joka liittyy vähähiilisen ja luonnonvaroja säästävän rakentamisen kehittämiseen. Closing Loops -kilpailuun saaduissa ehdotuksissa ilahdutti poikkeuksellisen haastavaan suunnittelutehtävään saatujen erilaisten ratkaisujen määrä ja ehdotusten korkea laatu, arkkitehtuurin apulaisprofessori Antti Lehto kiittelee.

Helsinki edelläkävijä rakentamisen kiertotaloudessa

Helsinki kaupunki haluaa kaupunkistrategiansa mukaan vahvasti panostaa innovaatioiden testaamiseen, kehittämiseen, pilotointiin ja skaalaamiseen aidossa kaupunkiympäristössä. Purkumateriaalin uudelleenkäyttöön liittyviä kysymyksiä ratkotaan Helsingin kiertotalouden klusteriohjelmassa erilaisten kokeilujen ja pilottien avulla. Aalto-yliopiston kanssa järjestetty Closing Loops -suunnittelukilpailu on yksi klusteriohjelman hankkeista, joissa tehdään yhteistyötä kiertotalouden edistämiseksi yritysten, tutkimuslaitosten ja kaupungin toimialojen kanssa.

- Kaupunki haluaa olla mukana ratkaisemassa isoja globaaleja haasteita, kuten ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen liikakäyttöä. Kiertotalouden klusteriohjelmassa voimme toteuttaa uusia kiertotalouden mukaisia malleja rakentamisessa ja sitä kautta kirittää alan liiketoimintaa. On hienoa, että opiskelijoita kiinnostaa perinteistä poikkeavat suunnittelukilpailut, sanoo Business Helsingin yrityspalvelut-yksikön päällikkö Paula Miettinen.

Closing Loops -kilpailun työt ovat esillä Helsingin kaupunkiympäristön toimialan tiloissa Kalasatamassa (Työpajankatu 8, 00580 Helsinki) perjantaista 3.3. alkaen koko kevään ajan.

Lue lisää kaupungin kokeilutoiminnasta: https://testbed.hel.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Helsingin kiertotalouden klusteriohjelman projektipäällikkö Mira Jarkko, puh. 040 3341 629, e-mail: mira.jarkko@hel.fi


Viestin välitti:
Viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 040 3344 801, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Havainnekuva voittajatyö Lipasta. Kuva: Markus ja Johanna Saarela
Havainnekuva voittajatyö Lipasta. Kuva: Markus ja Johanna Saarela
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudulla syntyy maailmaa muuttavia innovaatioita6.6.2023 15:01:00 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun kaupungit kehittävät ratkaisuja tämän päivän suuriin kestävyyshaasteisiin yhteisellä innovaatio-ohjelmalla. HEVinnovations on Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien yhteinen ohjelma, joka vahvistaa alueen innovaatiotoimintaa ja -verkostoja. Ohjelmaan valitaan vuosittain hankkeita, jotka kehittävät alueen ekosysteemejä, älykkäitä ja kestäviä kaupunkiratkaisuja sekä oppimisympäristöjä ja digitaalisia ratkaisuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme