Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki käynnistää Suvilahden tiilisen kaasukellon kunnostuksen

Jaa

Suvilahden maamerkin, tiilisen kaasukellon, kunnostus alkaa tänään. Rakennuksen julkisivu palautetaan entiseen loistoonsa. Sisätilat puhdistetaan kaasukellon toiminnan aikana kertyneistä epäpuhtauksista ja rakennuksen perustuksia parannetaan. Tavoitteena on, että korjaus olisi valmis vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kaasukello on hyvin näkyvä rakennus ja se luo tunnelmaa myös Kalasatamaan. Kuva: Juho Nurmi.
Kaasukello on hyvin näkyvä rakennus ja se luo tunnelmaa myös Kalasatamaan. Kuva: Juho Nurmi.

Työmaa näkyy kesäfestareilla

Suuret ulkotapahtumat jatkavat Suvilahdessa työmaasta riippumatta. On sovittu, että työmaa siirtää osan suoja-aidoistaan kesän tapahtumien ajaksi, jotta turvallisuusvaatimukset täyttyvät. Työt kellon sisällä voivat jatkua myös musiikin soidessa.

Tyylikäs julkisivu palautetaan entiseen loistoonsa

Kaasukellon julkisivua korjataan, rapataan ja lopuksi se maalataan perinteisellä kalkkimaalilla. Myös ikkunat korjataan.

Arkkitehti Selim A. Lindqvistin wieniläisjugendin tyyliin suunnittelema Suvilahden voimalaitosrakennusten kokonaisuus, johon kaasukellokin kuuluu, on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Rappauksen korjaaminen on tarpeen paitsi kaupunkikuvan parantamiseksi myös ulkovaipan rapautumisen pysäyttämiseksi ja ohikulkijoiden turvallisuuden takaamiseksi.

Uusi käyttö edellyttää sisätilojen pudistusta

Kaasukellon sisätiloissa kunnostetaan ja puhdistetaan rakenteita ja vaihdetaan kaasukellon alapuolella olevia maakerroksia. Lisäksi rakennetaan muun muassa uusi pohjalaatta paalutuksineen ja tehdään eristerakenteita.

Aiemmin kaasukellosta on poistettu sisäpuolinen teräksisen kaasusäiliö ja kunnostettu pilaantunutta maata.

Mittava puhdistustyö on tarpeen loppukäytöstä riippumatta, koska kaasun valmistuksessa syntyneet haitta-aineet ovat imeytyneet maaperään ja rakennuksen materiaaleihin. Kaasua valmistettiin helsinkiläisten tarpeisiin alun perin kivihiiltä polttamalla, ja sivutuotteina syntyi koksia, ammoniakkia, kivihiilitervaa, bentsolia sekä muita kemiallisia yhdisteitä.

Ennen kuin kaasukellon sisäpuolelle voidaan suunnitella uutta rakentamista ja käyttöä, pitää varmistaa, että uudet tilat voidaan toteuttaa terveellisinä. Luotettavat sisäilmamittaukset voidaan tehdä sen jälkeen, kun merkittävä osa kunnostustöistä on valmiina.

Tiilikelloa on kaavailtu hienoksi lisäksi Suvilahden kulttuurikäytössä olevien tilojen kokonaisuuteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiilikellon kunnostustyöt:

projektipäällikkö Mika Kontkanen,
p. 09 310 39747, mika.kontkanen@hel.fi
Kaupunkiympäristön toimiala / rakennuttaminen

Maaperän puhdistus:

ympäristöinsinööri Johanna Hytönen
p. 09 310 36414, johanna.hytonen@hel.fi
Kaupunkiympäristön toimiala / rakentamiskelpoisuus

Kuvat

Kaasukello on hyvin näkyvä rakennus ja se luo tunnelmaa myös Kalasatamaan. Kuva: Juho Nurmi.
Kaasukello on hyvin näkyvä rakennus ja se luo tunnelmaa myös Kalasatamaan. Kuva: Juho Nurmi.
Lataa
Kaasukellon sisällä on suuri, yhtenäinen tila. Kuva: Sakari Kiuru.
Kaasukellon sisällä on suuri, yhtenäinen tila. Kuva: Sakari Kiuru.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.2.201915.2.2019 16:34:22Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-15_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 1.3.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme