Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Henkilöstön vähimmäislepoaikojen laiminlyönti toi aluksen päällikölle 20 päiväsakkoa

Jaa
Ahvenanmaan käräjäoikeus tuomitsi suomalaisen aluksen päällikön merityöaikarikkomuksesta sakkoihin tämän laiminlyötyä vähimmäislepoaikasäännöksiä. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.1.2023.

Rikkomukset tapahtuivat syyskuussa 2020 ja ne koskivat neljää aluksella työskennellyttä suomalaista miehistön jäsentä. Kaiken kaikkiaan lepoaikarikkomuksia oli 29 kappaletta. Rikkomukset koskivat sekä kymmenen tuntisen vuorokausilevon alitusta että kuuden tunnin yhtäjaksoisen levon alitusta. Lisäksi vuorokautinen lepoaika oli jakautunut useampaan kuin kahteen jaksoon.

Työsuojeluviranomainen suoritti alukselle tarkastuksen marraskuussa 2020. Työaikakirjanpidon tarkastuksessa huomattiin tilanteita, joissa vähimmäislepoaikaa koskevia sääntöjä ei kirjanpidon perusteella noudatettu. Työnantaja oli saanut jo aiemmin viranomaisohjausta työ- ja lepoajoista, sillä alukselle oli tehty työsuojelutarkastuksia, joilla oli annettu velvoitteita merityöaikarikkomuksista.

Marraskuisella tarkastuksella oli todettavissa, ettei aiempia ohjeistuksia noudatettu. Käräjäoikeudessa vastaaja tunnusti menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla, ja tarkastajan laatima tarkastuskertomus sekä siihen liitetty työaikakirjanpito tukivat vastaajan tunnustamista.

Työsuojelun lakimies Natalie Eklund Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta muistuttaa, että vaikka työntekijä haluaa paahtaa yötä päivää, on työnantajan vastuulla huolehtia riittävästä levosta. Merityöaikalain mukaan työnantaja tai tämän edustaja on tällaisissa tapauksissa tuomittava merityöaikarikkomuksesta sakkoon.

Natalie Eklund korostaa työaikasuojelun merkitystä: on työnantajan vastuulla huolehtia riittävistä lepoajoista, vaikka työntekijä itse toivoisi muuta. Työnantajan tulee riittävin toimenpitein huolehtia siitä, että merityöaikalain säännöksiä noudatetaan. Lepoaikojen noudattamisella ja työturvallisuudella on selvä yhteys, ja lepoaikojen rikkomisella voi olla merkittäviä vaikutuksia työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle.

Käräjäoikeuden perusteluissa todetaan, kuten tarkastuskertomuksessakin, ettei korvaavaa lepoaikaa ollut työaikakirjanpidosta todennettavissa. Työsuojeluviranomainen haluaakin muistuttaa myös siitä, että jos korvaavaa lepoaikaa annetaan, tulee se aina kirjata myös työaikakirjanpitoon.

Käräjäoikeus katsoi, että vastaajan menettely ja olosuhteet huomioon ottaen 20 päiväsakkoa oli tässä tapauksessa oikeudenmukainen rangaistus. Aluksen päällikölle tuli maksettavaa noin 1 600 euroa.

Ahvenanmaan käräjäoikeuden tuomio 26.1.2023 numero R/22/140. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Natalie Eklund, 0295 018 188, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Nuorten työssäoppimisen turvallisuus pääosin hyvällä tolalla29.3.2023 07:26:56 EEST | Tiedote

Suomessa on eri työpaikoilla runsaslukuinen määrä opiskelijoita työssä oppimassa. Myös vaarallisissa töissä. Työsuojeluviranomaiset ovat viimeisen parin vuoden aikana opastaneet ja valvoneet tehostetusti oppilaitoksia työturvallisuudessa. ”Olemme pyrkineet tukemaan erityisesti sitä, että työssäoppimisessa hallittaisiin työtapaturmien torjunta, fyysinen kuormitus sekä kemiallisten- ja biologisten tekijöiden riskit”, sanoo ylitarkastaja Jan Mikkonen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme