Valvira

Henkilöstövuokrauksen kaltainen rekrytointi ei sovellu lastensuojelun sosiaalityöntekijöihin

Jaa

Osa kunnista on rekrytoinut lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä määräaikaisiin virkasuhteisiin henkilöstövuokrausta muistuttavilla keinoilla. Näissä tilanteissa sosiaalityöntekijä on voinut olla samanaikaisesti oikeudellisessa suhteessa kahteen eri tahoon: julkiseen palvelujen järjestäjään ja yksityiseen toimijaan. Tällainen järjestely heikentää luottamusta viranomaistoimintaan ja lapsen edun toteutumista lastensuojelussa.

Kuvituskuva. Pexels.
Kuvituskuva. Pexels.

Valvira ja aluehallintovirastot muistuttavat kuntia ja ensi vuoden alussa aloittavia hyvinvointialueita, että ne eivät voi siirtää viranomaistyönantajalle kuuluvia velvoitteita ulkopuoliselle taholle edes osittain. Julkisen vallan käytön on oltava riippumatonta. Sosiaalityöntekijä toimii virkavastuulla ja käyttää julkista valtaa. Hänellä on päävastuu lapsen edun toteutumisesta, lastensuojeluasian valmistelusta, palvelujen suunnittelusta ja niiden toimeenpanosta.

Henkilöstön suuri vaihtuvuus on riski palvelun laadulle, tiedonkululle, osaamisen arvioinnille ja perehdytykselle. Hyvinvointialueiden tuleekin käyttää kaikkia mahdollisia keinoja vakituisten sosiaalityöntekijöiden virkojen täyttämiseksi. Lyhyet sosiaalityöntekijöiden virkasuhteet vaarantavat lastensuojelun sosiaalityön jatkuvuuden ja heikentävät luottamuksellisen asiakassuhteen syntymistä. Hyvinvointialueen on huolehdittava lastensuojelun laadusta ja lainsäädännön noudattamisesta sosiaalityöntekijöiden rekrytoinneissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valvira, lakimies Päivi Vuorinen, puh. 0295 209 402
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, johtava ylitarkastaja Sari Husa, puh. 0295 017 361
Itä-Suomen aluehallintovirasto, sosiaalihuollon ylitarkastaja Satu Syrjälä, puh. 0295 016 944
Lapin aluehallintovirasto, sosiaalihuollon ylitarkastaja Marjut Aikio, puh. 0295 017 384
Lounais-Suomen aluehallintovirasto, sosiaalihuollon ylitarkastaja Sini Virtanen, puh. 0295 018 017
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, ylitarkastaja Päivi Ahvenus, puh. 0295 018 575
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, lakimies Pirjo Mäkeläinen, puh. 0295 017 580

Kuvat

Kuvituskuva. Pexels.
Kuvituskuva. Pexels.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira
Valvira
PL 43
00521 Helsinki

http://www.valvira.fi

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös: Valvira käsittelee uudestaan brittiyliopistosta valmistuneen henkilön hakemuksen psykoterapeutin nimikkeen käyttämisestä19.12.2022 10:50:56 EET | Tiedote

Valviran päätös, jonka mukaan Helsingin Psykoterapiainstituutin ja UWE Bristolin (University of the West of England Bristol) yhteistyössä järjestämästä koulutuksesta valmistuneilla ei ole oikeutta käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä, palautui Valviralle uudelleen käsiteltäväksi korkeimman hallinto-oikeuden äänestyspäätöksellä.

Sosiaalityöntekijäkohtaiset lastensuojelun asiakasmäärät ovat liian suuria17.11.2022 13:15:17 EET | Tiedote

Lastensuojelun asiakasmitoitusvaatimukset eivät valvontaviranomaisten havaintojen mukaan täyty. Sosiaalityöntekijäkohtainen lapsimäärä on usein enemmän kuin laissa määritelty enimmäismäärä. Kun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärä on liian suuri, asiakassuunnitelmat jäävät usein laatimatta ja lasten tapaamiset toteutumatta. Myös lasten ja perheiden palveluihin ja niitä koskeviin päätöksiin tulee viiveitä.

Brittiyliopistosta valmistuneiden psykoterapeuttien ammattioikeutta koskevan valituksen ratkaisee korkein hallinto-oikeus16.6.2022 11:23:42 EEST | Tiedote

EU-tuomioistuin on tänään antanut korkeimmalle hallinto-oikeudelle ennakkoratkaisunsa asiassa, joka koskee psykoterapeuttikoulutukseen liittyviä EU-oikeudellisia yksityiskohtia. Kyseessä on psykoterapeuttikoulutus, jonka Helsingin Psykoterapiainstituutti on toteuttanut UWE Bristolin kanssa (University of the West of England Bristol). Valvira ei ole myöntänyt UWE Bristolista valmistuneille hakijoille oikeutta käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme