Hermoja raastavaa vai palkitsevaa työtä päiväkodissa?
Varhaiskasvatustyö on keskellä murrosta. Hallituksen ehdottamat säästötoimenpiteet ovat aito uhka laadukkaan varhaiskasvatuksen toteutumiselle. Muutokset vaikuttavat monin tavoin lasten ja heidän perheidensä elämään, mutta huoli kohdistuu myös päiväkodin henkilökunnan jaksamiseen ja työssä suoriutumiseen. Mari Nislinin väitöstutkimus osuu ajan hermolle, ja sen tuloksia voidaan hyödyntää yleisemminkin työyhteisöjen hyvinvoinnin vahvistamiseen.
Jaksamisesta ja uupumisesta
Nislinin tutkimuksessa tarkastellaan pääkaupunkiseudun varhaiskasvattajien kokemuksia työn kuormittavista ja kannattelevista tekijöistä, ja millä tavoin he kokevat työn imua tai uupumusta. Stressin säätelyä tutkitaan selvittämällä varhaiskasvattajien fysiologisia stressivasteita, ja työssä suoriutumista arvioidaan havainnoimalla pedagogisen työn laatua. Tulokset ovat rohkaisevia ja osoittavat, että varhaiskasvattajat suhtautuvat työhönsä keskimäärin myönteisesti ja kokevat työn imua.
Stressin säätely näyttäytyy keskimäärin vakaana. Sosiaalinen tuki kollegoilta ja esimiehiltä arvioidaan yleisesti riittäväksi, ja sillä on yhteyttä emotionaalisen kuormituksen kokemiseen. Aiemmat tutkimukset ovat vahvistaneet, että tuki ja arvostus työyhteisöltä on olennainen työssä jaksamista tukeva tekijä erityisesti silloin, kun työssä on paljon haasteita.
Osa kasvattajista oireilee
Osalla varhaiskasvattajista päivittäinen kortisolin eritys oli kuitenkin epäsäännöllistä, mikä saattaa viitata säätelyjärjestelmän kuormittuneisuuteen ja heikompaan palautumiseen työstä. Jaksamisen ongelmat on syytä ottaa vakavasti, sillä pitkittyessään kuormittuneisuuden kokemus ja epävakaa stressin säätely voivat olla aito uhka työssä jaksamiselle ja suoriutumiselle sekä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.
Työpaikan sosiaalinen ilmapiiri vaikuttaa stressin säätelyyn
Nislinin tutkimuksesta nousevat esiin stressin säätelyn ja tiimityöskentelyn väliset yhteydet, mikä vahvistaa käsitystä, että stressin säätelyssä ei ole kyse vain yksilön sisäisestä tapahtumasta, vaan se riippuu työpaikalla vallitsevasta sosiaalisesta ilmapiiristä. Ratkaisevaa on, miten työyhteisössä osataan tukea toisia työntekijöitä ja kannatella heitä haasteiden hetkellä.
Stressin säätely on vahvasti sosiaalista ja yhteisöllistä. Aivan kuten lapset, myös aikuiset tarvitsevat kanssasäätelyä. Tämä tarkoittaa virittäytymistä toisen viesteille, myötätuntoista ja toisen emotionaalista tilaa kunnioittavaa käyttäytymistä.
Nislin uskoo, että kanssasäätelyn merkityksen oivaltaminen voi edistää työntekijöiden välisen vuorovaikutuksen laatua ja vahvistaa aikuisten myönteistä keskinäistä viestintää. Tämä taas peilautuu lapsiin, jotka omaksuvat aikuisilta sosiaalisia sääntöjä.
Mari Nislin väittelee 9.4. Helsingin yliopistossa erityispedagogiikan alaan kuuluvasta aiheesta ”Nerve-wracking or rewarding? A multidisciplinary approach to investigating work-related well-being, stress regulation and quality of pedagogical work among early childhood professionals”. Väitöstilaisuus järjestetään klo 10 yliopiston päärakennuksen Pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33). Tilaisuus on suomeksi. Englanninkielinen väitöskirja on sähköisesti luettavissa osoitteessa:
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-2012-0
Väittelijän yhteystiedot:
Mari Nislin, puh. 040 591 1559, s-posti mari.nislin@helsinki.fi
Yhteyshenkilöt
Anna Maria Peltonentiedottaja
Puh:050 406 2047maria.peltonen@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme