HUS

Hoitajajärjestöjen lakon aikana päivystyksellisten palveluiden takaaminen vaikeaa

Jaa

HUSissa on neuvoteltu hoitajajärjestöjen Tehyn ja SuPerin kanssa suojelutyön laajuudesta. Asiasta ei päästy yksimielisyyteen ja huomenna 1.4. alkava lakko tulee vaikuttamaan myös kiireelliseen hoitoon.

"Neuvottelut suojelutyöhön tulevan henkilökunnan määrästä ovat olleet vaikeita. Työntekijäjärjestöt eivät ole olleet halukkaita osoittamaan riittävästi henkilökuntaa potilasturvallisuuden kannalta tärkeisiin kohteisiin. Olemme siirtyneet HUSissa päivystystilaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pyrimme arkisin tarjoamaan samat kiireelliset palvelut kuin päivystysaikoina eli esimerkiksi viikonloppuisin, mutta tämäkin on haasteellista ja ruuhkat ovat hyvin todennäköisiä monissa toiminnoissa. Tilanne on erittäin vakava, enkä ole tällaista vielä urani aikana kokenut", sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Ruuhkia on odotettavissa aikuisten ja lasten päivystyksiin sekä laboratorio- ja kuvantamispalveluihin. Monilla osastoilla hoitajien määrä on niin pieni, että potilasturvallisuus vaarantuu. Huolestuttavaa on myös, että syöpäpotilaiden polikliiniset lääkehoidot ja sädehoidot vastaanottoineen eivät kuulu suojelutyön piiriin.

Sairaaloiden yhteispäivystykset ja Uudenmaan Päivystysapu 116117 toimivat vajaalla miehityksellä

Sekä aikuisten että lasten yhteispäivystykset HUSin sairaaloissa toimivat vajaalla miehityksellä. Päivystyksissä hoidetaan vain kiireellistä hoitoa vaativia potilaita, joiden hoito ei voi lainkaan odottaa. Odotettavissa on ruuhkia ja pidentyneitä hoitoaikoja muun muassa vähäisen tutkimuskapasiteetin vuoksi. Myös Uudenmaan Päivystysavun palvelunumero 116117 toimii vajaalla miehityksellä ja takaisinsoittopalvelu ei toimi. Helsingin Päivystysapu toimii normaalisti.

Oman terveysaseman aukioloaikoina apua saa omalta terveysasemalta.

Henkeä uhkaavissa hätätilanteissa tulee soittaa numeroon 112. Yleiseen hätänumeroon ei tule soittaa tilanteissa, joissa muihin palveluihin ei saada yhteyttä.

Synnytykset hoidetaan

Synnytykset ja raskaana olevat hoidetaan myös lakon aikana. Naistentautien päivystyksessä hoidetaan kiireellistä hoitoa vaativia potilaita. Seksuaaliväkivallan uhreille tarkoitetun Seri-tukikeskuksen toiminta jatkuu.

Lisätietoa HUSin palveluista lakon aikana osoitteessa hus.fi/lakko.

Muut tuoreet uutisemme aiheesta

Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme