Helsingin yliopisto

Hologic Inc. ostamassa Mobidiagin – Helsingin yliopisto mukana yhtiön kasvutarinassa

Jaa

Helsingin yliopiston pitkäjänteinen sijoitustoiminta tutkimuslähtöisiin startup-yrityksiin on osoittautunut menestykselliseksi.

Mobidiag Oy tiedotti torstaina 8.4.2021 yhtiön solmimasta myyntisopimuksesta, jossa ilmoitetaan Hologic, Inc:in (Nasdaq: HOLX) aikeesta ostaa yhtiön koko osakekanta.

Mobidiag on vuonna 2000 perustettu molekyylidiagnostiikkaan keskittynyt bioteknologiayritys. Molekyylidiagnostiikka käyttää DNA-pohjaisia menetelmiä eri sairauksien, muun muassa ripulin ja erilaisten virusten, kuten esimerkiksi Covid-19-infektion, diagnosointiin.

Kaupan arvo on noin 668 miljoonaa euroa. Helsingin yliopisto omistaa yhtiöstä rahastojensa kautta noin kahdeksan prosenttia (fully diluted). Kaupan arvioidaan toteutuvan heinä-syyskuun 2021 aikana.

– Lämpimät onnittelumme Mobidiagin tiimille! Yhtiö saa nyt erinomaiset resurssit ja mahdollisuuden kasvaa ja saada innovaationsa palvelemaan koko ihmiskuntaa, Helsingin yliopiston kvestori Marjo Berglund sanoo.

Mobidiag on erinomainen esimerkki yliopiston pitkäjänteisestä sijoitustoiminnasta tutkimuslähtöisiin startup-yhtiöihin, sillä yliopisto teki ensimmäisen sijoituksen yhtiöön jo vuonna 2006.

– Helsingin yliopiston lähteminen mukaan sijoittajaksi Mobidiagiin on ollut merkittävä tuki meille etenkin yrityksen alkuvuosina, toteaa Mobidiagin toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen

Yliopistolla on vastuu tuoda tutkimustuloksia yhteiskunnan käyttöön. Osana tätä Helsingin yliopisto haluaa aktiivisesti tukea tutkimusinnovaatioita sekä tutkimuslähtöistä yrittäjyyttä ja startup-toimintaa.

– On ilahduttavaa, että tuloksia alkaa näkyä myös taloudellisena menestyksenä, Berglund sanoo.

Saamiaan sijoitustuottoja yliopisto käyttää sijoitustoimintansa periaatteiden mukaisesti edistämään pitkäjänteisesti perustoimintaansa eli opetusta ja tutkimusta.

Sijoitustoiminnan lisäksi Helsingin yliopisto tukee ja auttaa tutkijoitaan kaupallistamaan tutkimuksesta syntyneitä innovaatioita. Tästä esimerkkinä Nanoform, joka listautui Helsingin pörssiin vuonna 2020.

Taustaa Mobidiag-yhtiöstä:

Mobidiag Oy on vuonna 2000 perustettu molekyylidiagnostiikkaan keskittynyt bioteknologiayritys. Molekyylidiagnostiikka käyttää DNA-pohjaisia menetelmiä eri sairauksien diagnosointiin.

Vuonna 2013 automatisoitua diagnostiikka-alustaa kehittävä ranskalainen Genewave SAS, gastrointestinaalidiagnostiikkaan tarkoitettuja patentteja hallinnoinut Amplidiag Oy ja Mobidiag Oy fuusioituivat.

Mobidiagin vahvuus on fuusion myötä syntyneen kokonaisuuden poikkitieteellisyys, jossa yhdistyvät vahva osaaminen sekä diagnostiikkalaitteiston, ohjelmiston, reagenssien että diagnostiikkatestien kehityksessä ja tuotannossa.

Vuonna 2017 yhtiö sai markkinoille molemmat sen tuotealustat, suurille laboratorioille ja keskussairaaloille suunnatun Amplidiagin, ja pienille sekä keskisuurille laboratorioille suunnatun Novodiagin.

Yhtiön pääasiallinen liiketoimintamalli on myydä Amplidiag- ja Novodiag-laitealustojen lisäksi kertakäyttöisiä testikasetteja ja reagensseja molemmille laitealustoille.

Covid-19-pandemian myötä yhtiö on saanut markkinoille merkittävän määrän sekä Amplidiag- että Novodiag-tuotteita sekä näihin liittyviä testejä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antaa:

Marjo Berglund, kvestori, Helsingin yliopisto
marjo.berglund@helsinki.fi, p. 029 412 2213

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Tutkimus vahvistaa: kehitysvammaisuus on harvoin perinnöllistä - riski tulevien sisarusten sairastumiselle on pieni18.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Kehitysvammaisuus johtuu useimmiten perimän muutoksista, jotka ovat syntyneet varhaisen sikiökehityksen aikana ja joita ei löydy vanhempien perimästä. Siksi niiden uusiutumisriski perheen seuraavalle lapselle on hyvin pieni, selvisi Helsingin yliopiston tutkimuksessa. Suomalaisilla ei myöskään ole suurempi perinnöllisten kehityshäiriöiden riski kuin muilla eurooppalaisilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme