HSL Helsingin seudun liikenne

HSL siirtää uusien lähijunien hankintaa  

Jaa

HSL ei aiemmasta aikataulusta poiketen käynnistä uuden lähijunakaluston hankintaa vielä syksyllä 2021. Koronapandemia etätöineen on vähentänyt matkustamista, joten hankittavien junien määrää on tällä hetkellä vaikea arvioida. Varikkoratkaisun valmistelu jatkuu yhdessä Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n kanssa.

HSL siirtää uuden lähijunakaluston hankinnan aloittamista. HSL:n hallituksen oli tarkoitus päättää hankinnan käynnistymisestä tänä syksynä.

Koronapandemia on lisännyt etätöitä, mikä on vähentänyt lähijunien käyttöä. Pitkän tähtäimen arviota tulevista matkustajamääristä on vielä toistaiseksi vaikea tehdä. HSL ei sen vuoksi pysty tällä hetkellä arvioimaan riittävän luotettavasti, kuinka paljon ja millä aikataululla junia kannattaa hankkia.   

”Pystymme arvioimaan junien tarpeen ja hankinta-aikataulun riittävän tarkasti siinä vaiheessa, kun pandemian aiheuttamat muutokset matkustamiseen tasaantuvat”, osastonjohtaja Tero Anttila HSL:stä sanoo.

Jos junaliikenteen matkustajamäärät kasvavat odotettua nopeammin, HSL voi varautua tiettyyn pisteeseen asti myös ilman uuden kaluston hankintaa.

”Sm5-junien alkusarjan peruskorjaukset alkavat näillä näkymin 2020-luvun puolivälissä. Juniin on mahdollista rakentaa lisäpaikkoja korjausten yhteydessä”, Anttila kertoo. ”Muita keinoja vastata matkustajamäärien kasvuun ovat esimerkiksi junien käytön tehostaminen sekä liikenteen sujuvoittaminen. Selvitämme toimenpiteitä yhdessä Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n kanssa.”

Varikkoratkaisun valmistelu jatkuu

Jotta HSL voi käynnistää junakaluston hankinnan, tulee olla selvillä se, missä uusien junien ensimmäinen kunnossapitovarikko sijaitsee ja koska se rakennetaan.

HSL, Helsingin seudun kunnat ja Väylävirasto kirjasivat MAL2019-sopimukseen, että ne ratkaisevat  yhteistyössä uusien lähijunaliikenteen varikkojen toteuttamisen aikataulun sekä niiden sijainnin.

Päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta HSL jatkaa varikkoratkaisun valmistelua yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n kanssa. Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy on valittu varikkojen toteuttajaksi ja se johtaa varikkoratkaisun valmistelua.

HSL myös edistää varikkoasiaa kuntien ja Väyläviraston suuntaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Osastonjohtaja Tero Anttila, HSL, puh. 050 555 2932
Sopimuspäällikkö Tuomo Lankinen, HSL, puh. 040 662 1099

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme