HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n osavuosikatsaus ennustaa 18 miljoonan euron alijäämää

Jaa

HSL:n toisen neljänneksen osavuosikatsaus ennakoi, että vuoden 2021 tulos jää noin 18 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Joukkoliikenteen matkustajamäärät jäävät tänä vuonna lähes 40 prosenttia pienemmiksi kuin ennen pandemiaa.

HSL arvioi vuoden 2021 toisessa osavuosikatsauksessaan, että kuntayhtymän koko vuoden tulos jää noin 18 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Tulos painuu selvästi alijäämäiseksi, vaikka HSL on vuonna 2021 saanut Traficomilta 69,3 miljoonaa euroa koronatukea. Vuonna 2020 HSL teki yli 70 miljoonaa euroa alijäämäisen tuloksen. 

Alijäämä johtuu siitä, että valtion koronan vuoksi määräämät sulkutoimet ovat jatkuneet selvästi odotettua pidempään. Osavuosikatsaus arvioi, että HSL-alueella tehdään tänä vuonna 235,8 miljoonaa joukkoliikennematkaa, mikä on lähes 40 prosenttia vähemän kuin vuonna 2019.

HSL:n lipputulot tammi-elokuussa 2021 olivat 142,3 miljoonaa euroa. Vuoden 2019 vastaavana aikana lipputuloja kertyi 250,9 miljoonaa euroa.

Valtion koronatuki on auttanut HSL:ää ja tuki on tarpeen myös tulevina vuosina, sillä talouden haasteet jatkuvat. HSL on hakenut säästöjä, mutta samalla se on pyrkinyt turvamaan kattavan joukkoliikenteen tarjonnan.

Polttoaineiden hintojen nousu kasvattaa liikennöinnin kuluja  

Osavuotikatsaus arvioi vuoden 2021 toimintatuotoiksi 712,4 miljoonaa euroa, reilut seitsemän prosenttia enemmän kuin talousarviossa. Talousarvion ylittyminen johtuu Traficomin toukokuussa myöntämästä koronatuesta, jota ei oltu talousarviossa huomioitu. Lipputuloja HSL arvioi kertyvän koko vuonna 232,4 miljoonaa euroa, mikä on lähes yhdeksän prosettia talousarvion ennustetta vähemmän.

Toimintakulujen osavuosikatsaus arvioi jäävän 713,5 miljoonaan euroon, jolloin ne alittaisivat talousarvion puolellatoista prosentilla.

Toimintakuluista 71 prosenttia on korvauksia, joita HSL maksaa liikennöitsijöille joukkoliikenteen hoitamisesta. Osavuosikatsaus arvioi, että toimintakulut alittavat talousarvio 6,5 miljoonalla eurolla liikenteeseen tehtyjen säästöjen takia.

Toisaalta polttoaineiden ja muun energian hintojen nousu kasvattaa toimintakuluja.  Osavuosikasaus arvoi, että bussiliikenteen kustannukset nousevat lähes viidellä prosentilla. HSL oli talousarviossa varautunut siihen, että kustannukset kasvavat vajaat 2,5 prosenttia.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Osastonjohtaja Ilmari Mäkinen, puh. 050 364 8772

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme