Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL rySähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Huolehdi sähköistyksen turvallisuudesta – vältä sähkötapaturma

Jaa

Joskus kuulee käytettävän termiä ”kotitaloussähkö”, josta saattaa syntyä harhaanjohtava vaikutelma, että kyseessä olisi tavallista sähköä vaarattomampi sähkölaji.

Ilmajohtoalueella kannattaa sähköturvallisuutta parantaa esim. asennuttamalla kiinteistöihin ylijännitesuojaus. Sähkökatkoksiin voi varautua hankkimalla  polttomoottorikäyttöinen aggregaatti. Kuva Kari Tikkanen
Ilmajohtoalueella kannattaa sähköturvallisuutta parantaa esim. asennuttamalla kiinteistöihin ylijännitesuojaus. Sähkökatkoksiin voi varautua hankkimalla polttomoottorikäyttöinen aggregaatti. Kuva Kari TikkanenKodin sähköverkon jännite on vaarallinen

Kodin pistorasiasta tuleva 230 voltin (V) yksivaiheinen jännite on vaarallinen ja suurin osa vakavista sähkötapaturmista sattuukin juuri tällä jännitteellä. Pahimmillaan sähköisku voi aiheuttaa kuoleman, mikä onneksi on melko harvinaista. Tilastoituja lievempiä sähkötapaturmia maassamme tapahtuu vuosittain muutama sata.

- Todellinen määrä lienee monta kertaa suurempi. Ihmiset jakavat sosiaalisen median keskustelukanavilla kokemuksiaan siitä, millaisia sähkötapaturmia heidän kodeissaan sattuu, sanoo viestintäjohtaja Paula Ihamäki Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.

- Äskettäin joku kertoi, että sai kodin keittiön vesihanasta sähköiskuja. Kun sähköasentaja oli kutsuttu selvittämään tämän aiheuttajaa, ilmeni, että saunan paneelien asennuksessa oli käytetty pitkiä nauloja. Sellainen oli lävistänyt sähkökaapelin ja jäänyt kärjestään kosketukseen takana olleeseen kupariseen vesiputkeen. Sen kautta verkkojännite johtui metalliseen tiskipöytään ja vesihanaan.

Sähköturvallisuutta vaarantavia tilanteita voikin syntyä remontoinnin aiheuttamina. Ja vuosien käytön myötä sähkölaitteistot myös kuluvat.

- Esimerkiksi löystyneet kaapeliliitokset sekä rikkoutuneet sähkökytkimet, pistorasiat, jatkojohdot ja pistokkeet ovat mahdollisia sähköiskujen lähteitä. Ne ovat turvallisuusriski, joiden vaarallisuutta ei pidä vähätellä, huomauttaa STULin tekninen johtaja Esa Tiainen.

Myrskyt yleistyvät ja kovenevat – varaudu ajoissa

Salamaniskun aiheuttama ylijännite saattaa hajottaa sähkölaitteita. Ylijännitetilanne voi syntyä kovien tuulien ja lumituiskujen aikaan myös silloin, kun ilmajohtojen päälle kaatuu puita.

Ilmaston lämpenemisen myötä ennustetaan myrskyjen tulevan entistä rajummiksi. Suositeltavaa onkin asennuttaa etenkin ilmajohtoverkon alueella oleviin asuin- ja talousrakennuksiin ylijännitesuojaus sekä varautua sähkökatkoksiin polttomoottorikäyttöisellä aggregaatilla.

Sähköistyksen vikojen paikannukseen, sähkölaitteistojen korjauksiin ja sähköasennuksiin tulee aina käyttää sähköistysalan ammattilaista, jolla on vaadittava urakointioikeus ja pätevyys.

- Sähköistyksiin kajoaminen itse on väärä paikka säästää rahaa. Hinta voi lopulta tulla kestämättömän korkeaksi. Meidän viestimme on, että sähköasennustyö ei ole jokamiehen oikeus vaan kuuluu oikeudet omaavalle sähköurakoitsijalle*, Tiainen sanoo.


Sähköiskutapaturman sattuessa

  • katkaise ensimmäiseksi virta laitteesta (irrota pistotulppa pistorasiasta, jos tämä onnistuu turvallisesti tai käännä sähkökeskuksen pääkytkin 0-asentoon)
  • hälytä lisäapua yleisestä hätänumerosta 112
  • varmista, hengittääkö uhri ja onko hän tajuissaan
  • ellei uhri hengitä, aloita painelu-puhalluselvytys välittömästi (30 painallusta ja 2 puhallusta)
  • jatka elvytystä siihen asti, kunnes apu saapuu paikalle (huolehdi lisäavun opastamisesta paikalle)

*Urakointioikeudet omaavien sähköasennusyritysten yhteystiedot saa helpoiten sähköistysalan yhteisestä Löydä sähkömies -verkkopalvelusta www.löydäsähkömies.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Löydä sähkömies -palvelumallista:
- Viestintäjohtaja Paula Ihamäki, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, puh. 041 451 5482, paula.ihamaki@stul.fi

Lisätietoja sähköistyksestä ja sähköturvallisuudesta:
- Tekninen johtaja Esa Tiainen, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, puh. 041 453 4071, esa.tiainen@sahkoinfo.fi

Kuvat

Ilmajohtoalueella kannattaa sähköturvallisuutta parantaa esim. asennuttamalla kiinteistöihin ylijännitesuojaus. Sähkökatkoksiin voi varautua hankkimalla  polttomoottorikäyttöinen aggregaatti. Kuva Kari Tikkanen
Ilmajohtoalueella kannattaa sähköturvallisuutta parantaa esim. asennuttamalla kiinteistöihin ylijännitesuojaus. Sähkökatkoksiin voi varautua hankkimalla polttomoottorikäyttöinen aggregaatti. Kuva Kari Tikkanen
Lataa
Jatkojohdot ovat rumia, keräävät pölyä ja ovat myös turvallisuusriski.  Järkevintä on asennuttaa lisää pistorasioita ja sen työn tekee ammattilainen. Kuva Anne Yrjänä
Jatkojohdot ovat rumia, keräävät pölyä ja ovat myös turvallisuusriski. Järkevintä on asennuttaa lisää pistorasioita ja sen työn tekee ammattilainen. Kuva Anne Yrjänä
Lataa
Rikkoutuneen valokytkimen korjaaminen_Kuva Sähköinfo
Rikkoutuneen valokytkimen korjaaminen_Kuva Sähköinfo
Lataa
Vanhojen sähkökaapeleiden liitokset voivat löystyä ja vaarantaa sähköturvallisuuden. Kuva Sähköinfo
Vanhojen sähkökaapeleiden liitokset voivat löystyä ja vaarantaa sähköturvallisuuden. Kuva Sähköinfo
Lataa
Maaseudulla sähkö saadaan vielä monin paikoin ilmajohtoverkon kautta_Kuva Sähköinfo
Maaseudulla sähkö saadaan vielä monin paikoin ilmajohtoverkon kautta_Kuva Sähköinfo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Harakantie 18 b
02601 Espoo

09 547 610http://www.stul.fi

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on sähköisen talotekniikan asiantuntija, elinkeinopoliittinen edunvalvoja ja tiedon tuottaja. Liitolla on kaikkiaan noin 3 000 jäsenyritystä ja 16 alueosastoa. STULin urakoitsijajäsenten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 4,5 miljardia euroa ja ne työllistävät 22 000 asentajaa sekä 5 000 toimihenkilöä.  Lisätietoja www.stul.fi 

www.löydäsähkömies.fi on sähköistysalan yhteinen verkkopalvelu, joka auttaa löytämään ammattitaitoisen sähköasentajan omalta paikkakunnalta. Tavoitteena on parantaa sähköturvallisuutta, energiatehokkuutta ja asumismukavuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme