HUS

HUS julkaisee digihoitopolun synnytyspelon hoitoon

Jaa

HUS julkaisee maaliskuussa Suomen ensimmäisen digihoitopolun synnytyspelkoisille ensisynnyttäjille. Ensivaiheessa palvelu on tarjolla Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa synnytystä suunnitteleville. Polulla valmennetaan synnyttäjää kohti tulevaa synnytystä.

Synnytyspelon digihoitopolulla potilas voi ottaa yhteyttä kätilöön verkossa. Esimerkkikuva synnytyspelon digihoitopolulta.
Synnytyspelon digihoitopolulla potilas voi ottaa yhteyttä kätilöön verkossa. Esimerkkikuva synnytyspelon digihoitopolulta.

Synnytyspelon digihoitopolku avataan Terveyskylän Omapolku -verkkopalvelussa maaliskuun toisella viikolla. Potilas ohjataan hoitopolulle oman neuvolan tai äitiyspoliklinikan lähetteellä. Potilas saa digihoitopolun kautta synnytyspelon hoitoon pitkäkestoisen tuen ja ammattilaiskontaktin. Toistaiseksi palvelu on saatavilla suomeksi.

”Valmennamme tulevaa synnyttäjää erilaisten tekstien, videoiden, vertaiskertomusten ja tehtävien avulla. Lisäksi verkkokätilömme vastaavat potilaan kysymyksiin. Vastaavista voimavaroja lisäävistä digihoitopoluista on hyviä kokemuksia jo Terveyskylän Mielenterveystalon puolella”, Naistenklinikan ja Jorvin sairaalan äitiyspoliklinikoiden osastonylilääkäri Terhi Saisto kertoo.

Sisältö on suunniteltu yhdessä synnytyslääkäreiden, kätilöiden ja synnytyspelkoon erikoistuneiden psykologien kanssa. Tavoitteena on lisätä ensisynnyttäjän omia voimavaroja, pystyvyyden tunnetta ja luottamusta hoitohenkilöstöön.

Synnytysvalmennuksella on myönteinen vaikutus synnytyskokemukseen

Ensisynnyttäjistä synnytyspelkoa kokee arviolta 10 prosenttia. Lievän synnytyspelon ensisijainen hoitopaikka on äitiysneuvola ja sen järjestämä perhevalmennus. Vaikeaa synnytyspelkoa kokee kuitenkin jopa 4–5 prosenttia Naistenklinikan ja Espoon sairaalan alueen synnyttäjistä. Nämä potilaat ohjataan lähetteellä HUSiin synnytyspelkopoliklinikalle.

Tuore digihoitopolku sopii potilaille, joille neuvolan hoito ei riitä, mutta taustalla ei ole vaikeaa psyykkistä sairautta tai traumaa. Vaatimuksena on myös sujuva suomen kielen taito.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että synnytykseen hyvin valmistautuneiden synnytyskokemus on useammin myönteinen.

”Pyrimme siihen, että synnyttäjä voisi suhtautua synnytykseen luottavaisin mielin ja hänellä olisi valmius ottaa synnytys vastaan sellaisena kuin se on. Tavoitteenamme on lisätä synnyttäjän voimavaroja niin, että hän pystyisi yllättävissäkin tilanteissa säilyttämään hallinnan ja turvallisuuden tunteen. Koska hoitomuoto on uusi, kehitämme polkua jatkuvasti palautteen perusteella”, projektityöntekijä, kätilö Johanna Lampinen toteaa.

Valmennusta omassa tahdissa, omien voimavarojen ehdoilla

Potilas voi työskennellä digihoitopolulla omaan tahtiinsa ja kätilön tuella. Kätilö voi tarvittaessa ohjata potilaan digihoitopolulta poliklinikkavastaanotolle.

Suosituksena digihoitopolulla on tehdä maksimissaan yksi istunto päivässä. Yhteen istuntoon kuluu aikaa keskimäärin puolesta tunnista tuntiin. Polulla työskentely on teknisesti helppoa, ja sitä voi käyttää saavutettavasti kaikilla päätelaitteilla.

 • Istunto 1: Synnytyksestä ja vanhemmuudesta
 • Istunto 2: Kiintymyssuhde, parisuhde ja vanhemmuus
  Lapsen ja vanhemman kiintyminen toisiinsa, riittävän hyvä vanhemmuus, vanhemmuuteen valmistautuminen, seksuaalisuus, parisuhde vauvaperheessä, yksin odottaminen
 • Istunto 3: Voimavarat
  Omat voimavarat, tukihenkilön rooli, kun synnytys ei aina mene suunnitelmien mukaisesti
 • Istunto 4: Normaali synnytys
  Synnytyksen vaiheet, kätilö synnyttäjän turvana, ensihetket vauvan kanssa
 • Istunto 5: Synnytyskipu ja sen lievitys
  Millaista on synnytyskipu, miten sitä lievitetään, lääkkeettömät ja lääkkeelliset kivunlievitysvaihtoehdot
 • Istunto 6: Erityistilanteet
  Yleiset huolet ja pelot, miten varautua yllätyksiin, poikkeavat tilanteet synnytyksessä, toive synnyttää keisarileikkauksella
 • Istunto 7: Valmiina synnytykseen
 • Istunto 8: Synnytyksen jälkeen
  Synnytyskokemus, läheisyys vauvan kanssa ja imetys, äitiys, palautuminen synnytyksestä, baby blues, lepo, synnytyksen jälkeinen masennus

Digihoitopolulla on mahdollisuus esittää myös henkilökohtaisia kysymyksiä synnytyspelkoon erikoistuneelle kätilölle. Kätilöt vastaavat potilaiden kysymyksiin kahdesti viikossa.

Lähettämisohjeet ja -indikaatiot löytyvät terveydenhuollon ammattilaisten TerveyskyläPro-palvelusta: Oppaat ja valmennukset > HUS NaiS Lähettämisohjeet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektityöntekijä, kätilö Johanna Lampinen
HUS Naistentaudit ja synnytykset, erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyö
p. 040 188 3520
johanna.j.lampinen@hus.fi

Osastonylilääkäri Terhi Saisto
HUS Naistentaudit ja synnytykset, Naistenklinikan ja Jorvin sairaalan äitiyspoliklinikat
p. 050 428 4686
terhi.saisto@hus.fi

Kuvat

Synnytyspelon digihoitopolulla potilas voi ottaa yhteyttä kätilöön verkossa. Esimerkkikuva synnytyspelon digihoitopolulta.
Synnytyspelon digihoitopolulla potilas voi ottaa yhteyttä kätilöön verkossa. Esimerkkikuva synnytyspelon digihoitopolulta.
Lataa
Esimerkki yhdestä synnytyspelon digihoitopolun istunnosta.
Esimerkki yhdestä synnytyspelon digihoitopolun istunnosta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Tutkijat löysivät uuden harvinaisen perinnöllisen valkosolujen toiminnan puutoksen, joka johtaa tappavaan tulehdustilaan16.4.2021 08:26:14 EEST | Tiedote

Vastasyntyneen suomalaispotilaan henki pelastettiin pikaisella kantasolusiirrolla, kun vaikean yleistyneen tulehdustilan syy selvisi Helsingin, Oulun, Karoliinisen instituutin ja Wienin lääketieteellisen yliopiston tutkijoiden tiiviillä yhteistyöllä. Tutkijat kuvasivat uuden, väistyvästi periytyvän, RhoG-valkuaisen puutteesta johtuvan immuunivajeen. Tutkimus on juuri julkaistu arvostetuimmassa veritautien alan julkaisusarjassa Blood.

HUS styrelse: Social- och hälsovårdsreformen förtjänar bättre beredning15.4.2021 14:06:20 EEST | Uutinen

Coronaviruspandemin har redan i ett drygt år sysselsatt olika ministerier med sådant lagberednings-arbete som inte kunde planeras på förhand. HUS styrelse och HUS är mycket oroliga över att tjänstemännen under den fortsatta pandemin samtidigt måste bereda även social- och hälsovårdsreformen. HUS styrelse har skickat ett utlåtande till riksdagsgrupperna för att understryka att social- och hälsovårdsreformen har en betydande inverkan på patienternas och medborgarnas liv och förtjänar både bättre beredning och en offentlig diskussion om reformens innehåll och följder.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme