HUS

HUS kannustaa puhumaan ruotsia

Jaa

Valtakunnallista Svenska veckania vietetään HUSissa tänäkin vuonna tuomalla esiin ruotsin kielen eri mahdollisuuksia. Viikon aikana kannustetaan henkilökuntaa erilaisten konkreettisten tapojen avulla käyttämään ruotsin kieltä työssään.

HUS on vastuussa yli 1,6 miljoonan ihmisen erikoissairaanhoidosta. Heistä noin 8 prosenttia on ruotsinkielisiä. HUS on kaksikielinen kuntayhtymä ja potilaille tarjotaan hoitoa omalla äidinkielellään, suomeksi tai ruotsiksi.

”Kun kyseessä on potilas, kunnioittavaan ja arvostavaan kohtaamiseen kuuluu se, että potilaalla on mahdollisuus käyttää omaa äidinkieltään”, HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo. ”Meidän pitää täyttää kansalaisten oikeudet oman äidinkielen käyttöön. Se vaatii positiivista ja kannustavaa asennetta meiltä kaikilta.”

Svenska veckan on vakiintunut tapahtuma HUSissa ja tänä vuonna työkaverit kannustavat ja haastavat toisiaan puhumaan ruotsia.

”Ruotsin kieli on myös osa kulttuuriamme ja yhteiskuntaamme. HUSin pitää pystyä tukemaan sitä.”

HUSin 120 kielilähettiläällä on tärkeä rooli ruotsin kielen käytön kannustamisessa ja tukemisessa omalla työpaikallaan. HUSissa järjestetään vuosittain useita ruotsin kielen kursseja henkilöstölle.

”Monella kieli on ruosteessa, ja vaatii uskallusta ja harjoittelua aloittaa sen käyttöä. Ruotsin puhuminen on myös palkitsevaa. Kuulija kokee itseään ymmärrettävän ja kunnioitettavan, ja puhuja voittaa itsensä”, Tuominen sanoo.

Svenska veckanin aikana HUSin ravintoloissa tarjotaan suomenruotsalaista ruokaa. Lisäksi tarjotaan erilaisia ruotsin kielen sanastoja ja vinkkejä suomenruotsalaisista kulttuuri- ja ajankohtaistarjonnasta. Ruotsalaisuuden päivänä voi nauttia suomenruotsalaisesta musiikista, kun Munkkiniemen ruotsinkielinen ala-asteen koulukuoro esiintyy Meilahden tornisairaalan aulassa.

Svenska veckan järjestetään yhteistyössä Folktingetin ja Samarbetsforumin kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marja Renholm
johtava ylihoitaja, HUSin kieliohjelman puheenjohtaja
marja.renholm@hus.fi
p. 050 427 0840

Pia Stoltzenberg
kehittämispäällikkö
pia.stoltzenberg@hus.fi
puh. 040 723 0594

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme