HUS

HUS vädjar: undvik folksamlingar och stanna hemma om du är sjuk

Jaa

Massexponering av coronavirus belastar för närvarande hälso- och sjukvården i stor utsträckning. Exponeringsgraden minskar om man undviker folksamlingar. Andelen coronavirus- och influensasmitta minskar då man stannar hemma även vid lindriga förkylningssymtom.

Hälso- och sjukvårdens begränsade kapacitet belastas just nu av två saker: coronavirusprovtagning och smittspårning. ”Denna situation följer inte naturens lagar. Människor kan påverka situationen genom sitt beteende. Om man inte rör sig i folksamlingar minskar smittspårarnas arbete märkbart.”, säger ledande överläkare Markku Mäkijärvi på HUS.

Mäkijärvi vädjar särskilt till unga. ”Nyheterna om exponeringar på studentevenemang är mycket oroande. Unga människor kanske inte uppfattar hur stor påverkan dessa har på hälso- och sjukvården.”

Mäkijärvi konstaterar också att det i samband med flera av de upptäckta infektionerna har framkommit att de smittade har rört sig bland andra människor före eller efter att de sökt sig till provtagning fastän de har haft symtom. ”Även om en person med förkylningssymtom inte har smittats med coronavirus kan han eller hon smitta med ett annat virus och därmed orsaka trängsel i coronavirusprovtagningen.”, fortsätter Mäkijärvi.

"Vi på HUS är verkligen oroliga för den ackumulerade vårdskulden och det är viktigt att de vårdresurser som behövs i coronavirusepidemin inte äter upp resurserna för vården av andra patienter. Vi vädjar till befolkningen att alla drar sitt strå till stacken för att hålla epidemin under kontroll, eftersom mängden utbildad vårdpersonal är begränsad”, vädjar Mäkijärvi.

THL: Flera smittade av coronaviruset på studentfester

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme