HUS

HUS valmis sitoutumaan mittavaan rajaliikennetestaukseen – odottaa valtioneuvostolta selkeää toimeksiantoa

Jaa

Mittava rajaliikenteen koronavirustestauksen hankintapäätös HUSin hallituksen käsittelyssä. Esitys palautettiin valmisteluun.

HUSin hallitus käsitteli tänään 14.9. kokouksessaan mittavaa koronavirusanalytiikan hankintaa, jolla luotaisiin edellytykset rajaliikennetestaukselle kansallisen koronavirusstrategian mukaisesti.

Rajaliikennetestaus vaatii testauskapasiteetin voimakasta kasvattamista

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti elokuussa uudeksi valtakunnalliseksi koronavirustestauksen tavoitteeksi 20 000 testiä vuorokaudessa. Sen mukaisesti HUSin erityisvastuualueen (HYKS-ervan) väestötestauksen tavoite on 10 000 testiä vuorokaudessa. HUS ilmoitti 19.8. nostavansa tutkimuskapasiteettiaan STM:n uudistettu strategiaa vastaavaksi.

Valtioneuvosto on 11.9. linjannut myös valtion rajat ylittävän liikenteen terveysturvallisuusvaatimuksista. Vaatimukset tulevat lisäämään rajaliikenteen testaustarvetta nyt voimassa olevaa tavoitetta merkittävästi korkeammaksi.

Esitetyssä hankinnassa HUS vuokraisi tiloja ja laitteita koronavirusanalytiikkaa varten Synlab Oy:lta. Kymmenen kuukauden sopimuksen arvo on yhteensä noin 100 miljoonaa euroa ja sen myötä HUSin analyysikapasiteetti vuorokaudessa nousisi 10 000 testillä. HUSin kokonaisanalyysikapasiteetti päätöksen toteutuessa olisi 22 000 testiä vuorokaudessa nostaen valtakunnallisen testauskapasiteetin yli 30 000 testiin päivässä.

Rajaliikenteen valvonta, mukaan lukien lakiin tai viranomaisen määräykseen perustuva matkustajien koronavirustestaus, on julkisen vallan käyttöä, jota on hoidettava viranomaistoimintana. Käytännössä HUS on ainoa toimija, joka voi hoitaa testausta näistä lähtökohdista.

Hankinta edellyttää valtioneuvoston toimeksiantoa

Esitys tilojen ja laitteistojen vuokraamisesta koronavirusanalytiikkaa varten päätettiin palauttaa valmisteluun, koska varmuutta valtioneuvoston sitoumuksesta ei toistaiseksi ole. HUSin hallitus on varautunut kokoontumaan ylimääräiseen kokoukseen 21.9 ja päättämään asiasta, mikäli valtioneuvostolta saadaan kirjallinen sitoumus täysimääräiseen rahoitukseen sekä hankintapyyntö sisältäen perusteet suorahankinnan välttämättömyydelle ja kiireellisyydelle.

Linkki pöytäkirjaan

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme