HUS

HUS var först i Norden att operera ett justerbart implantat på en patient med stämbandsförlamning

Dela

Vid HUS enhet för öron-, näs- och halssjukdomar gjordes först i Norden och som fjärde i världen ingreppet tyroplastik, dvs. operation av en patient med stämbandsförlamning med ett justerbart implantat. Det justerbara implantatet förbättrar stämbandens läge och gör det möjligt för patienten att få en stabilare och starkare röst.

Vid tyroplastik opereras en patient med stämbandsförlamning för att korrigera det förlamade stämbandets läge. Syftet med operationen är att förbättra patientens röst och avhjälpa svårigheter att svälja som orsakas av stämbandsförlamningen.

Vid operationen förses patienten under lokal bedövning med ett justerbart implantat som gör det möjligt att reglera rösten under och efter operationen t.ex. på polikliniken i samband med kontrollbesöket.

”Det justerbara implantatet förbättrar stämbandens läge och gör det möjligt för patienten att få en stabilare och starkare röst. Med hjälp av operationen förbättras rösten avsevärt och patienten kan producera nästan normalt och ibland t.o.m. helt normalt tal”, berättar specialistläkare i öron-, näs- och halssjukdomar samt överläkare vid foniatriska enheten Ahmed Geneid.

Vid HUS enhet för öron-, näs- och halssjukdomar utförs årligen cirka 5–10 tyroplastikoperationer. Operationen behövs i synnerhet då det förlamade stämbandet ligger långt från det andra fungerande stämbandet. Utöver tyroplastik utförs årligen cirka 50 stämbandsinjektionsingrepp på patienter med stämbandsförlamning.

Patienter med stämbandsförlamning erbjuds vanligen röstterapi före eller efter operationen. Syftet med röstterapin är att förbättra patientens teknik för röstanvändning. En del patienter, särskilt sådana som genomgått tyroplastik, behöver ingen röstterapi efter operationen.

Mer information: HUS medietjänst

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum