HUS

HUSin alustava tilinpäätös: toiminta jäi alle suunnitellun vuonna 2022

Jaa
Vuosi 2022 oli haasteellinen koronaviruspandemian, kunta-alan työmarkkinatilanteen ja henkilöstön saatavuuden vuoksi, ja siksi jäimme jälkeen toiminnallisista ja taloudellisista tavoitteista.

Toimintavuosi 2022 oli talouden ja toiminnan kannalta haasteellinen HUSille. Sekä toiminnan kulut että toiminnan tuotot pienenivät. Toimintakulut olivat 2 792,8 milj. euroa: ne alittivat talousarvion 0,4 prosentilla ja laskivat 0,6 prosenttia edellisvuodesta. Toimintatuotot alittivat talousarvion 0,3 prosentilla.

HUSin lopullinen tulos vuonna 2022 ennen jäsenkunnille tehtyä lisäkantoa oli 119,1 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tämä oli kuitenkin 15,8 miljoonaa euroa ennustettua vähemmän mikä johtui ennustetta paremmista myyntituotoista loppuvuonna ja osin ns. tilinpäätöseristä.

Vuonna 2022 HUS ei saanut koronapandemian aiheuttamiin ylimääräisiin kustannuksiin valtionavustuksia kahden edellisen vuoden tapaan. Lisäksi jatkohoitoon pääsyä odottavien potilaiden määrän merkittävä lisääntyminen vähensi muiden potilaiden hoitoon käytössä olleen osastokapasiteetin määrää. Tämä näkyi laskutettujen siirtoviivepäivien määrässä, joka oli vuoden 2022 lopussa poikkeuksellisen suuri, lähes 16 000 päivää.

Keskeisiä lukuja vuodelta 2022

  • Erikoissairaanhoidossa hoidettiin yhteensä 589 657 eri potilasta vuonna 2022. Määrä kasvoi 0,3 % edellisestä vuodesta. HUSissa hoidettujen kaikkien eri potilaiden määrä, sisältäen sekä erikoissairaanhoidon että yhteispäivystysten terveyskeskuspotilaat, oli 672 486 henkilöä.
  • Kiireettömän hoidon lähetteiden määrä väheni 0,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Sairaanhoitopiiriin saapui jokaisena arkipäivänä keskimäärin 1 340 lähetettä.
  • Erikoissairaanhoidon päivystyskäyntien määrä väheni 2,7 % edelliseen vuoteen verrattuna ollen 258 582.
  • Jäsenkunnille kohdistuvan erikoissairaanhoidon palvelutuotannon sitovat nettokulut vuonna 2022 olivat 1 977,7 miljoonaa euroa. Ne ylittivät alkuperäisen talousarvion 0,2 prosentilla. Asukaskohtainen kustannus HUSin jäsenkunnille oli 1 145 euroa, joka on 1,2 prosenttia edellisvuotista suurempi.
  • Investointien yhteismäärä oli 275,9 milj. euroa, josta rakentamisen osuus oli 196,5 milj. euroa. Pääosa suurista hankkeista on edelleen Meilahden, Jorvin, Peijaksen ja Hyvinkään sairaala-alueilla.

Muut asiat yhtymähallitus päätti esityslistan mukaisesti. Kokouksen päätökset julkaistaan pöytäkirjan tarkistamisen jälkeen sivulla https://hus-julkaisu.tweb.fi/ktwebscr/pk_tek_tweb.htm

Hallitus käsitteli vuoden 2022 tilinpäätöksen tilintarkastamattomat tiedot kokouksessa, joka pidettiin 6.3.2023. Varsinainen tilinpäätöskäsittely on seuraavassa kokouksessa 27.3.2023.

Yhteyshenkilöt

toimitusjohtaja Matti Bergendahl, HUS, yhteydenotot assistentti Kaarina Heikinheimo puh. 050 427 9861 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@hus.fi


talousjohtaja Jari Finnilä, etunimi.sukunimi@hus.fi


yhtymähallituksen puheenjohtaja Risto Rautava, puh. 040 504 5851

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudenmaan alueella. Meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme