HUS

HUSin suonianomaliayksikkö on parantanut suonipoikkeavuuksien hoitoa ja diagnostiikkaa yhdenvertaiseksi koko Suomessa

Jaa
HUSiin perustettiin 20 vuotta sitten kansainvälisten referenssisairaaloiden mallin mukainen asiantuntijaverkosto suonipoikkeavuuksien hoitoon ja diagnostiikkaan. Tästä lähtien erikoisosaamista etenkin vaikealaatuisten ja harvinaisten verisuonianomalioiden hoidossa on määrätietoisesti kehitetty. Näyttöön perustuvaa hoitoa on kehitetty myös omalla tutkimustyöllä.

Asiantuntijaverkoston tavoitteena on ollut yhdenmukaistaa hoitoa sekä tuottaa korkealaatuista tutkimustietoa suonipoikkeavuuksien diagnostiikkaan ja hoitoon. Tämän myötä HUSista on kehittynyt kansallinen konsultaatiokeskus, joka on parantanut suonianomalioiden hoitoa koko Suomessa.

HUSin suonianomaliayksikkö toimii virtuaalisesti. Asiantuntijoita on mukana mm. lasten-, plastiikka-, suu-, leuka- ja verisuonikirurgiasta, korva-, silmä-, veri-, syöpä- ja ihotaudeilta, kuvantamisesta, genetiikalta ja patologialta. Tutkimusryhmässä, jota johtaa lastenkirurgi, dosentti Kristiina Kyrklund, on nyt 21 tutkijaa. Tutkimus on tarkentanut suonianomalioiden diagnostiikkaa ja hoidon pitkäaikaistuloksia.

Tutkimustyössä on pyritty näyttöön perustuvan hoidon kehittämiseen. Saavutuksiin kuuluvat mm. diagnostiikan ja hoitomuodon valinnan tarkentuminen kudosnäytteiden avulla, hyvät suonten kovetushoidon (skleroterapian) tulokset synnynnäisissä laskimo- ja imutie-epämuodostumissa, vähän haittavaikutuksia aiheuttavan sklerosoivan aineen valinta laskimoepämuodostumissa sekä hyytymishäiriöiden monimuotoisuuden ja merkityksen huomiointi hoidossa.

”Tutkittavaa suonianomalioiden synnyn ymmärtämiseksi ja hoidon kehittämiseksi on paljon. Tavoitteena on jatkossa tiivistää tutkimusyhteistyötä sekä Helsingin yliopiston että Itä-Suomen yliopiston AI Virtanen instituutin verisuonitutkimuksen kanssa”, kertoo HUSin Harvinaiset suonipoikkeavuudet -ohjelman johtaja, lastenkirurgi Päivi Salminen.

Vuoden 2016 alusta suonianomaliat oli yksi HUSin ensimmäisistä Harvinaissairauksien ohjelmista. Eurooppalaisten osaamisverkostojen Harvinaisten monielimellisten verisuonisairauksien (www.vascern.eu) jäsen se on ollut perustamisesta lähtien. Osaamisverkoston tavoitteena on yhdenmukaistaa harvinaissairauksien varhaista diagnostiikkaa, hoidon saatavuutta ja hoitokäytäntöjä sekä tuottaa yhteistyössä potilasjärjestöjen kanssa tietoa ammattilaisille ja potilaille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Harvinaiset suonipoikkeavuudet -ohjelman johtaja, lastenkirurgi, lastenkirurgian osastonylilääkäri Päivi Salminen, HUS Lasten ja nuorten sairaudet, paivi.salminen@hus.fi p. 050 427 2510

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye