HUS

HUSin valtuuston päätökset 10.6: Koronaepidemiasta ylimääräisiä kuluja samalla kun palvelujen kysyntä väheni

Jaa

Valtuusto hyväksyi vuoden 2020 tilinpäätöksen. Hankinnat esillä keskustelussa, vastuuvapaus vuodelta 2019 kuitenkin myönnettiin. Diagnostiikan laitehankintoja varten perustetaan uusi osakeyhtiö.

Vastuuvapaus vuodelta 2019 

Valtuusto myönsi vastuuvapauden HUSin hallitukselle, HUS Logistiikan toimialajohtajalle sekä vuonna 2019 virassa olleelle talousjohtajalle ja silloiselle hankintapäällikölle tilikaudelta 2019. Vastuuvapautta ei oltu alun perin myönnetty hankintoihin liittyneiden epäselvyyksien vuoksi. 

Tarkastuslautakunta totesi esityksessään valtuustolle, että kilpailuttamattomat noin 62 miljoonan euron hankinnat eivät ole muodostuneet ainoastaan vuoden 2019 aikana, vaan muodostuneet jo pidemmältä ajanjaksolta. Esiin ei ole myöskään tullut muita taloudellisia vahinkoja kuin markkinaoikeuden määräämät 160 000 euron seuraamusmaksut. 

Viimeisin hallituskäsittely 22.3.2021 

Lisätietoja medialle: 
Pirjo Räsänen, arviointijohtaja, pirjo.rasanen@hus.fi 

 

Tilinpäätös, toimintakertomus ja vastuuvapaus 

Valtuusto käsitteli ja hyväksyi kuntayhtymän vuoden 2020 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Koronavirusepidemian vaikutukset vähensivät HUSin palvelujen kysyntää. Kiireettömän hoidon lähetteiden määrä laski 7,7 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös erikoissairaanhoidon päivystyskäyntien määrä väheni vuoteen 2019 verrattuna 12,5 prosenttia. Koska valtion korona-avustukset eivät kattaneet kaikkia kuntayhtymän menoja, jouduttiin jäsenkunnille osoittamaan 77,2 miljoonan euron ylimääräinen maksukanto. Tilinpäätös päätyi sen jälkeen nollatulokseen.  

Valtuusto myönsi tilivelvollisille vastuuvapauden tilikaudelta 2020. 

Viimeisin hallituskäsittely 24.5.2021 

Lisätietoja medialle: 
Minerva Krohn, valtuuston puheenjohtaja, minerva.krohn@gmail.com 

 

Arviointikertomus 2020 

Valtuusto merkitsi tiedoksi vuoden 2020 arviointikertomuksen ja sitä koskevan hallituksen lausunnon. Ne ovat myös verkkosivustolla www.arviointikertomushus.fi, josta löytyvät myös arviointien tiivistelmät. 

Viimeisin hallituskäsittely 24.5.2021 

Lisätietoja medialle: 
Seija Muurinen, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, seija.muurinen@kolumbus.fi 
Pirjo Räsänen, arviointijohtaja, pirjo.rasanen@hus.fi 

 
Investointeja sairaalarakennuksiin 

Valtuusto hyväksyi Jorvin sairaalan uuden osastorakennuksen hankesuunnitelman enimmäishintaan 232 miljoonaa euroa. Uudisrakennus otetaan käyttöön vuonna 2026 ja se korvaa nykyiset Jorvin sairaalan aikuisten vuodeosastot, lasten vuodeosastot ja lasten poliklinikan sekä HUS Diagnostiikkakeskuksen kuvantamisen tilat. Myös suurelta osin vuokratiloissa Espoon sairaalassa tapahtuva Jorvin sairaalan synnytystoiminta siirtyy uuteen rakennukseen. 

Valtuusto myös muutti Puistosairaalan investoinnin kokonaissummaa 53 miljoonaan euroon hankkeen kustannusarvioin nousun vuoksi. Puistosairaala eli entinen Lastenklinikka otetaan käyttöön syksyllä 2021 ja sinne keskitetään aikuisten plastiikka-, rintarauhas- ja laskimokirurgiaa, suu- ja leukasairauksien erikoissairaanhoitoa sekä muuta toimintaa HUSin eri sairaaloista. 

Viimeisin hallituskäsittely 10.5,2021 (Jorvi), 24.5.2021 (Puistosairaala) 

Lisätietoja medialle: 
Hankejohtaja Pekka Lahdenne, pekka.lahdenne@hus.fi 
Kehittämisjohtaja Tomi Kauppinen, tomi.kauppinen@hus.fi 

 

Osakeyhtiö diagnostiikkalaitteiden hankintaan 

Valtuusto päätti perustaa yhteisyrityksen tuottamaan ja rahoittamaan HUS Diagnostiikkakeskuksen laitehankintoja. Samalla valtuusto hyväksyi perustettavan osakeyhtiön kumppaniksi ja enemmistöomistajaksi kilpailutusmenettelyllä valitun Tradeka-Yhtiöt Oy:n. Se tulee omistamaan yhtiöstä 60 % ja HUS 40 %. Uusi yhtiö tarjoaa HUSille diagnostiikkaan, kuten kuvantamis- ja laboratoriolaitteisiin liittyvää rahoituspalvelua. Yhtiön kautta HUS voi myös saada laitteiden käytössä tarvittavaa henkilöstöä, kuten röntgenhoitajia. Yhtiö aloittaa toimintansa vuoden 2022 alussa, mikäli pääministeri Sanna Marinin hallituksen esittämä sote-uudistus toteutuu. 

Viimeisin hallituskäsittely 24.5.2021 

Lisätietoja medialle: 
Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen, lasse.lehtonen@hus.fi 

 
Pöytäkirja ja kaikki päätökset 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot: www.hus.fi/ajankohtaista/medialle 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme