Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopistoJyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

Hyvinvointialueiden aikuissosiaalityössä tarvitaan nyt vaikuttavia menetelmiä

Jaa

Jyväskylän yliopistossa vuodenvaihteessa päättyneessä kaksivuotisessa tutkimuksessa etsittiin vaikuttavia menetelmiä uusien hyvinvointialueiden aikuissosiaalityöhön. Aikuisten parissa tehtävä ammatillinen sosiaalityö sisältää laajan kirjon 18 - 64 -vuotiaiden ihmisten palveluja. Se kattaa määrillisesti huomattavan osan sosiaalihuoltolain mukaisista palveluista. Aikuissosiaalityön asiakkaiden kanssa etsitään ratkaisuja esimerkiksi toimeentulon, asumisen, työllisyyden, osallisuuden, yksinäisyyden, maahanmuuton, mielenterveyden sekä riippuvuuksien kysymyksiin.

Tutkimuksen tuloksina on julkaistu konkreettiset mallinnukset neljään aikuissosiaalityön menetelmälliseen tarpeeseen.
Tutkimuksen tuloksina on julkaistu konkreettiset mallinnukset neljään aikuissosiaalityön menetelmälliseen tarpeeseen.

Aikuissosiaalityön vaikuttavien menetelmien tutkimus toteutettiin yhdessä viiden keskisuomalaisen ja keskipohjalaisen kunnan tai kuntayhtymän aikuissosiaalityön kanssa. Tutkimuksen tuloksina on julkaistu konkreettiset mallinnukset neljään aikuissosiaalityön menetelmälliseen tarpeeseen. Niitä ovat voimavaralähtöinen asiakastyö, taloussosiaalityö, yhteisölliset ja luontolähtöiset menetelmät sekä maahanmuuttajapalveluiden verkostotyö.

Viheliäisestä kierteestä hyvän kehään

Tutkimus tuotti tietoa siitä, mikä estää ja mikä edistää aikuisten sosiaalipalvelujen vaikuttavuutta hyvinvointialueilla. Tutkituilla alueilla tunnistettiin merkkejä aikuissosiaalityön viheliäisestä kierteestä. Se koostuu kohtuuttoman suurista asiakasmääristä, työntekijöiden vaihtuvuudesta ja työntekijäpulasta, riittämättömästä paneutumista asiakkaiden tilanteisiin, ja työn turhauttavasta luonteesta ’tulipalojen sammuttamisena’. Ilmiöt ovat tuttuja monelta sote-alalta ja aikaisemmista tutkimuksista.

Siksi tutkimuksessa olikin yllättävää tunnistaa kuntayhtymä, jossa vastaavia ilmiötä ei esiintynyt juuri lainkaan. Kun työyhteisöä analysoitiin tarkemmin ja myös muiden alueiden myönteisiä pyrkimyksiä, tutkimus pystyi määrittelemään aikuissosiaalityön hyvän kehän edellytykset. Siinä toisiaan ruokkivat sosiaalityön hyvä maine paikkakunnalla, kannustava tiimihenki, mahdollisuus tehdä ’oikeaa sosiaalityötä’, työntekijöiden pysyvyys, työssä koettu onnistuminen ja asiakkaiden hyvät palvelukokemukset. Tutkimuksen politiikkasuosituksissa nouseekin esiin mahdollistava johtajuus, asiakkaan oikeus paneutuvaan ammatilliseen tukeen, työajan varaaminen myös yhteisölliselle työlle, kokemusasiantuntijuuden arvostus sekä työntekijöiden ja päättäjien säännölliset tapaamiset. Asiakkaiden kokonaisvaltainen ja oikea-aikainen tukeminen vaikuttavilla menetelmillä on kustannustehokkaampaa kuin asiakasjonojen pikakäsittely.

Aikuissosiaalityön menetelmien vaikuttavuus uusilla hyvinvointialueilla (AIKUMETOD) -tutkimusta koordinoi Jyväskylän yliopistossa Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Tutkimus sai ensimmäisten joukossa rahoituksen vuosille 2020 – 2022 uudesta Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnoimasta sosiaalityön ja sosiaalipalvelujen tutkimuksen valtion rahoitusohjelmasta.

Lisätietoja

Tutkimuksen johtaja, professori Aila-Leena Matthies, Jyväskylän yliopisto, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
aila-leena.matthies@jyu.fi, +358 40 7422 199

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkimuksen tuloksina on julkaistu konkreettiset mallinnukset neljään aikuissosiaalityön menetelmälliseen tarpeeseen.
Tutkimuksen tuloksina on julkaistu konkreettiset mallinnukset neljään aikuissosiaalityön menetelmälliseen tarpeeseen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistoon rahoitusta vihreän siirtymän ja digitalisaation avainaloille – hiilen sidontaa levän ja metsätalouden avulla7.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Pauliina Salmi, Katja Pulkkinen ja Kaisa Miettinen Jyväskylän yliopistosta saivat Suomen Akatemian erityisrahoitusta vihreää ja digitaalista siirtymää tukeviin tutkimushankkeisiin. Salmen ja Pulkkisen tutkimushankkeet liittyvät mikrolevien hyödyntämiseen muun muassa hiilidioksidin sidonnassa. Miettisen hanke liittyy ilmastoviisaan metsätalouden tukemiseen, jossa voidaan ottaa samanaikaisesti huomioon sekä taloudelliset että ilmastolliset tavoitteet.

Metsänhoito vaikuttaa ilmastonmuutosta voimakkaammin metsien ihmisille tarjoamiin hyötyihin6.2.2023 15:07:14 EET | Tiedote

Metsät edistävät ihmisten hyvinvointia monella tavalla tarjoamalla niin kutsuttuja ekosysteemipalveluja. Niitä ovat esimerkiksi puuntuotanto, hiilivarastot, virkistysarvot sekä marja- ja sienisadot. Jyväskylän yliopiston tutkijat yhdessä kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa selvittivät metsänhoidon ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia ekosysteemipalveluihin ja saivat selville, että metsänhoito vaikuttaa negatiivisesti niiden tarjontaan, erityisesti luonnon monimuotoisuuteen. Sitä vastoin ilmastonmuutoksella on yleisesti ottaen positiivinen vaikutus, joka kasvaa pohjoiseen mentäessä.

Väitös: Kasvavat vaatimukset kasvatus- ja koulutusalalla uuvuttavat johtajan6.2.2023 10:05:00 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutusalalla johtajien työ on muuttunut yhä monimuotoisemmaksi ja vaativammaksi. Työn haasteet heijastuvat myös johtajien työhyvinvointiin lisäten kuormitusta, joka pahimmillaan voi johtaa työuupumukseen. Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa kasvatustieteen väitöskirjassa perehdytään kasvatus- ja koulutusalan johtajien työnkuvaan ja työhyvinvointiin suhteessa työhön kohdistuviin vaatimuksiin, resursseihin ja vuorovaikutusverkostoihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme