Työterveyslaitos

Hyvinvointialueilla tulee koordinoida vahvemmin työikäisten sotepalveluja

Jaa

Työterveyslaitoksen asiantuntijat korostavat, että hyvinvointialueilla on tehtävä tiivistä yhteistyötä työikäisten sotepalvelujen järjestämisessä. Jo 14 sairaanhoitopiiriä on sitoutunut TYÖOTE-toimintamalliin, jossa ehkäistään sairauspoissaolojen pitkittymistä. Toimintamalli on esimerkki siitä, miten työterveyshuollon työkykyosaaminen voi hyödyttää koko hyvinvointialuetta.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 19.1.2022

Työikäiset on merkittävä väestöryhmä, jonka sotepalveluita tuottaa Suomessa moni toimija. Riskinä on, että hoito ja tiedonkulku katkeavat potilaan siirtyessä palveluntuottajalta toiselle, ellei yhteistyö toimi.

– Jotta työikäinen suomalainen saa ajoissa tarvitsemansa sotepalvelut, tulevilla hyvinvointialueilla tulee koordinoida vahvemmin työikäisten palvelujen kokonaisuutta, sanoo työterveysyksikön johtaja Eva Helaskoski Työterveyslaitoksesta.

Tällä hetkellä työterveyshuollon ja julkisten sotepalveluiden yhteistyö on rajallista, eikä usein ole vakiintuneita toimintamalleja, joilla varmistetaan potilaan hoidon jatkuvuus.

Verrattuna muihin OECD-maihin Suomessa on korkea sairauspoissaoloaste, ja työikäisten sairastaminen ja työkyvyttömyys aiheuttavat erittäin suuret kustannukset.

Työikäisille tarvitaan yhtenäinen palvelukokonaisuus

Työikäisille on tärkeää rakentaa hyvinvointialueilla yhtenäinen palvelukokonaisuus, jossa yhteistyö on saumatonta kaikkien sotetoimijoiden välillä, mukaan lukien työterveyshuolto, TE-palvelut ja kuntoutuspalvelut. Näin saadaan paremmin käyttöön esimerkiksi työterveyshuollon osaaminen työkyvyn tukemisesta.

Yhteistyön tavoitteena on:

  • Nykyistä varhaisempi ja tehokkaampi ote työkyvyttömyysriskien ratkaisemiseksi, mikä auttaa vähentämään sairauspoissaoloja sekä uusia työkyvyttömyyseläkkeitä ja tuo ratkaisuja työttömien työkykyongelmiin.
  • Päällekkäisten toimintojen välttäminen eri sote-toimijoiden kesken, mikä auttaa kohdentamaan resursseja.
  • Tiedonkulun ja tiedonkeruun tehostaminen työikäisten käyttämien sotepalveluiden välillä, mikä mahdollistaa tiedolla johtamisen ja sujuvat hoitopolut.

14 sairaanhoitopiiriä on jo sitoutunut TYÖOTE-toimintamalliin

Julkisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon onnistuneesta yhteistyöstä löytyy jo esimerkkejä. Sairauspoissaolojen pitkittymistä ehkäisevä Vastuullinen työkyvyn tuki (TYÖOTE) -toimintamalli otetaan käyttöön koko Suomessa vuosien 2020–2023 aikana.

Toimintamallissa erikoissairaanhoidon lääkäri kirjoittaa potilaalle tietyissä diagnooseissa aiempaa selvästi lyhyemmän sairauspoissaolon, ja potilas ohjataan työterveyshuoltoon, jossa suunnitellaan työkyvyn ja työhön paluun tukitoimet.

Uuden toimintamallin rakentamiseen on sitoutunut jo 14 sairaanhoitopiiriä. Kussakin sairaanhoitopiirissä aloitetaan hoitopolun uudistaminen yhdestä potilasryhmästä, kuten rintasyöpä-, masennus- tai tekonivelpotilaista.

Hankkeessa kullekin alueelle perustetaan yhteistyöfoorumi, jossa pohditaan, kuinka eri sotetoimijat voisivat mahdollisimman tehokkaasti tehdä yhteistyötä työikäisen henkilön työkyvyn turvaamiseksi.

– TYÖOTE-toimintamalli etenee hyvin eri puolilla Suomea. Parhaillaan tehdään töitä sen eteen, että potilas voidaan ohjata sairaalasta työterveyshuoltoon sujuvasti sähköisellä lähetteellä. Lähetekäytäntö työterveyshuoltoihin tulee helpottamaan erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon yhteistyötä. Se on samalla erinomainen esimerkki tiedonkulun tehostumisesta hyvinvointialueella, kertoo ylilääkäri Pauliina Kangas Työterveyslaitoksesta.

Lisätiedot

  • ylilääkäri Pauliina Kangas, p. 0304742514, pauliina.kangas@ttl.fi.
  • tutkimuspäällikkö Hanna Hakulinen, p. 043 824 1072, hanna.hakulinen@ttl.fi
  • työterveysyksikön johtaja Eva Helaskoski, p. 046 851 2432, eva.helaskoski@ttl.fi

Tutustu myös

Vastuullinen työkyvyn tuki – TYÖOTE | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Arbetarskyddsinspektioner säkerställer ett tryggt arbetsliv – uppgifterna finns nu på nätet4.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Arbetarskyddsinspektionerna utgör den viktigaste delen av arbetarskyddsmyndighetens tillsynsarbete. Uppgifter om arbetarskyddsinspektioner och om vad som kontrollerades under inspektionerna åren 2017–2020 finns nu på Arbetshälsoinstitutets tjänst Arbetslivskunskap. Materialet består av uppgifter om utförda inspektioner åren 2017–2020 och om totalt nästan 90 000 arbetsplatskontroller. Antalet kontrollerade arbetsgivare uppgår till närmare 38 000 och antalet arbetsplatser till över 63 000.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme