YetiCare Oy

Hyvinvointiteknologialla tuetaan myös hoitajien työhyvinvointia - YetiCare mukana Lapin AMK:n TYÖHYVE-hankkeessa

Jaa
YetiCare Oy oli mukana Lapin ammattikorkeakoulun toteuttamassa TYÖHYVE - Työhyvinvoinnin edistäminen hoivakodeissa -hankkeessa vuonna 2022, josta saatujen tulosten perusteella hyvinvointiteknologialla voidaan vaikuttaa positiivisesti niin asukkaiden kuin työntekijöiden hyvinvointiin. Hankkeessa toteutetun kokeilun ja tehdyn selvityksen mukaan kolme neljästä suomalaisen YetiCaren hyvinvointiteknologiaa käyttäneestä hoitajasta koki sen tukevan myös työhyvinvointiaan.
Kuvituskuva YetiCare-hyvinvointiteknologian  käytöstä.
Kuvituskuva YetiCare-hyvinvointiteknologian käytöstä.

Lapin AMK toteutti vuosina 2020-2022 TYÖHYVE-hankkeen, jonka tavoitteina oli mm. edistää sosiaali- ja terveysalalla toimivien henkilöiden ja työyhteisöjen työhyvinvointia ja tuottavuutta, sekä hyödyntää teknologisia ratkaisuja työhyvinvoinnin lisäämisessä. Hankkeessa tutkittiin hyvinvointiteknologian vaikutusta erityisesti hoivakodeissa, joissa työntekijöille annettiin mahdollisuus kokeilla erilaisia arjessa hyödynnettävien sovelluksia. Suomalaisen YetiCaren suurikokoinen Android-pohjainen Yetitablet-kosketusnäyttö, joka on varustettu helppokäyttöisellä käyttöjärjestelmällä sekä monipuolisilla sovelluksilla, valittiin mukaan teknologiaratkaisuna.

Hyvinvointiteknologialla aktivoitiin fyysisesti ja
stimuloitiin henkisesti - yksilöllisesti ja ryhmissä


YetiCare yhtiön palvelukokonaisuudella varustettu Yetitablet-kosketusnäyttö kiersi hankkeen aikana seitsemässä eri Lapin alueen hoivakodissa. Kokeilun jälkeen osallistuneiden yksiköiden hoitajat raportoivat kokemuksistaan. Kyselyyn vastasi yhteensä 27 hoitajaa.

“YetiCaren hyvinvointiteknologian käytön koettiin parantavan ikääntyneiden osallistuneisuutta, sillä laitteiden ääreen saatiin houkuteltua myös niitä asukkaita, jotka eivät olleet aiemmin osallistuneet yhteiseen toimintaan”, kertoo lehtori Sari Arolaakso Lapin AMK:sta ilahtuneena TYÖHYVE-hankkeesta saaduista kokemuksista.

“Kohdeyksiköissä Yetitablet-kosketusnäyttömme oli aktiivisessa käytössä, ja sitä hyödynnettiin monipuolisen yksilö- ja ryhmätoiminnan järjestämiseen. Yetitablettia käytettiin esimerkiksi aistien stimulointiin, muistelumatkoihin, sudokun yhdessä ratkomiseen sekä musiikin ja piirustuksen harrastamiseen. Sen lisäksi Yetitablet soveltui myös fyysiseen aktivointiin, kuten yhteispelailuun sekä jumppiin”, kertoo toimitusjohtaja Maria Jokelainen hankkeessa käytetyn YetiCare-palvelukokonaisuuden roolista.

Myös lausunnot käyttäjiltä kertovat hyvinvointiteknologian avulla saatavista monipuolisista eduista.

“Moni asiakas tykästynyt Yetitablettiin niin, että odotti että pääsee pelaamaan taas sillä. Ehdottoman hyvä vaihtoehto asiakkaiden virkistystoimintaan.”

“Asukkaat, joita vaikea saada mukaan eri aktiviteeteihin tykkäsivät kovasti Yetitabletin käytöstä.”

“Olen aina uskonut että esim. tietokone pelit hyödyllisiä nuorille ja vanhoille. nuoret oppii paljon ja vanhat saa aktivoida aivoja toimintaan. Olenkin kutsunut vanhusten kanssa Yetitabletille menoa aivojumpaksi. Se antaa myös vanhoille ja huonokuntoisille mahdollisuuden touhuta vaivattomasti käsillään.”

Olen nauttinut nähdessäni, kuinka ikääntyneet ovat tykänneet touhuta yhdessä Yetitabletin ääressä.”

YetiCaren hyvinvointiteknologiasta tukea
sekä hoitajien että asukkaiden hyvinvointiin

Kolme neljästä kyselyyn vastanneista hoitajasta koki YetiCaren hyvinvointiteknologian käytön tukevan työhyvinvointiaan ja yli 80 % koki YetiCaren tukevan asukkaiden hyvinvointia. Tärkeimpiä työhyvinvointia edistäviä asioita olivat vastanneiden mukaan oman työn tukeminen sekä kokemus asukkaiden hyvinvoinnin kasvusta. 

“Hoitajat kokivat YetiCaren nopeuttavan ja monipuolistavan aktiviteettien suunnittelua sekä tarjoavan monipuolisen työvälineen asukkaiden hyvinvoinnin tukemiseen. Myös asukkaiden aktiivisuus, iloisuus ja onnistumiset edistivät hoitajien työhyvinvointia. Hankkeen perusteella näyttääkin, että hoivakodin asukkaiden ja työntekijöiden hyvinvointi ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa” tiivistää Sari Arolaakso TYÖHYVE-hankkeesta saatuja tuloksia.

“Hanke on tuottanut jo jatkoakin, esimerkiksi, Lapin AMK:n Geronomikoulutuksen Gerontologinen kuntoutus ja geronteknologia -opintokokonaisuuteen liittyen. Opiskelijat toteuttivat syksyn aikana pienryhmissä kummivanhukselle kuntouttavaa toimintaa ja yksi ryhmä sai käyttöönsä Yetitablet-kotipäätteen. Tämä oli uusi avaus, joka oli jatkoa TYÖHYVE-hankkeen aikana toteutuneelle yhteistyölle. Lisäksi meillä on jo uuden hankkeen suunnittelu menossa, jossa tutkitaan lisää teknologisten ratkaisujen mahdollisuuksia ikäihmisten aktivoinnissa”, paljastaa Arolaakso.

YetiCaren Maria Jokelainen on myös tyytyväinen hankkeen tuloksiin.
“Olemme vuosien varrella kuulleet usein palautetta hyvinvointiteknologiamme positiivisesta vaikutuksesta työhyvinvointiin. Hankkeeseen osallistuminen ja siitä saadut tutkimustulokset antoivat meille konkreettista todistetta siitä, että asia todellakin on näin.”

“TYÖHYVE-hankkeen tutkimuksesta olemme saaneet myös arvokasta tietoa oman palvelukokonaisuutemme edelleen kehittämiseen ja työhyvinvointiin erityisesti vaikuttavien ominaisuuksien vahvistamiseen”, jatkaa Jokelainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva YetiCare-hyvinvointiteknologian  käytöstä.
Kuvituskuva YetiCare-hyvinvointiteknologian käytöstä.
Lataa
Maria Jokelainen, Toimitusjohtaja, YetiCare Oy
Maria Jokelainen, Toimitusjohtaja, YetiCare Oy
Lataa
Sari Arolaakso, TtM, lehtori, Lapin ammattikorkeakoulu
Sari Arolaakso, TtM, lehtori, Lapin ammattikorkeakoulu
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

YetiCare Oy
YetiCare Oy
Nihtisillantie 3
02630 Espoo

http://www.yetitablet.com

YETICARE OY on suomalainen teknologia-alan yritys, joka kehittää kokonaisvaltaista hyvinvointiteknologiaa sote-sektorille. Yritys sai alkunsa vuonna 2015, jolloin se oli edistyksellisiä kosketusnäyttöratkaisuja valmistavan Kuori Oy:n terveydenhuoltosektoriin keskittyvä yksikkö, Yetitablet. Vuonna 2022 YetiCare Oy eriytyi omaksi yhtiöksi. Sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle suunnattu YetiCare-palvelukokonaisuus muodostuu suurikokoisesta Android-pohjaisesta Yetitablet-kosketusnäytöstä, helppokäyttöisestä käyttöjärjestelmästä sekä monipuolisista YetiCare-sovelluksista. www.yetitablet.com 

Lapin ammattikorkeakoulun toteuttamaTYÖHYVE – Työhyvinvoinnin edistäminen hoivakodeissa -hanke pyrki edistämään vanhuspalveluyksiköissä toimivan henkilöstön ja työyhteisöjen työhyvinvointia ja työn tuottavuutta kehittämällä työn organisoinnin toimintamalleja sekä tarkoituksenmukaisia arjen hoitotyön toimintatapoja, menetelmiä ja työvälineitä. Lisäksi tavoitteena on ollut vähentää työn fyysistä ja psyykkistä kuormittavuutta. Mukana on ollut yli 220 työntekijää 13:sta vanhuspalveluita tuottavasta yksiköstä viidestä kunnasta Meri-Lapin alueelta. ESR-rahoitteinen hanke alkoi 1.3.2020 ja päättyi 31.12.2022. Loppujulkaisuun voi tutustua täältä. https://issuu.com/lapinamk/docs/d_16_2022_arolaakso_et_al

TYÖHYVE-hankkeesta voi lukea lisää “Teknologiasta mielekkyyttä hoivakotien arkeen” artikkelista, ja lisäksi toimenpiteitä ja tuloksia voi seurata myös Vanhustyön uudelleen muotoilu blogista, jonne hankkeen asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista aiheista. Vanhustyön uudelleen muotoilu -blogi on osa ”Tutkitun tiedon teemavuosi 2021”-tapahtumia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YetiCare Oy

Välfärdstekniken stödjer även vårdpersonalens välbefinnande i arbetet - YetiCare del av TYÖHYVE-projektet13.3.2023 13:54:24 EET | Tiedote

YetiCare Oy deltog i projektet TYÖHYVE (Främjande av personalens välmående på äldreboenden) som genomfördes av Lapplands yrkeshögskola 2022. Baserat på resultaten från projektet, kan välfärdsteknik positivt påverka välbefinnandet för de boende och anställda på vård- och omsorgsboenden. Från enkäterna som genomfördes i projektet framgår det att tre av fyra sjuksköterskor som använde den finska YetiCares välfärdsteknik, upplevde att den också främjade personalens arbetsmiljö och välmående på jobbet.

Health technology also supports care workers' occupational well-being - YetiCare part of the TYÖHYVE project8.3.2023 12:58:10 EET | Press release

YetiCare Oy was involved in the TYÖHYVE (Promoting occupational well-being in the elderly care homes) project implemented by Lapland University of Applied Sciences in 2022. Based on the results gained during the project, health technology can positively influence the well-being of residents and employees in care homes. As stated by the survey carried out in the project, three out of four nurses who used the health technology of Finnish YetiCare felt that it also supported their occupational well-being.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme