Vaasan kaupunki - Vasa stad

I gränslandet mellan fantasin och verkligheten – Kukka-Maria Rosenlunds utställning i Vasa konsthall

Dela

Bildkonstnär Kukka-Maria Rosenlund förenar fotograferingskonsten med ett materialbaserat arbetssätt. Utställningen som omfattar fotografier och skulpturer visas i Vasa konsthall 4.6–14.8.2022.

Kukka-Maria Rosenlund: 
Pink View, Ljusröd vy , 2020 
Pigmenttryck, 20 x 30 cm, Foto: Kukka-Maria Rosenlund
Kukka-Maria Rosenlund: Pink View, Ljusröd vy , 2020 Pigmenttryck, 20 x 30 cm, Foto: Kukka-Maria Rosenlund

I Kukka-Maria Rosenlunds utställning Syli dyker vi in i gränslandet mellan fantasin och verkligheten. Rosenlund förenar fotografikonsten med ett materialbaserat arbetssätt i sina verk, som genom minnen behandlar tidens gång, flickskap och önskan av frihet. Utställningshelheten är uppbyggd av fotografier och skulpturer i vilka keramik, gips och textiler kombineras. Verken har kommit till under åren 2020–2022 i Finland samt i Andalusien och i Spanien.

– Det finska ordet syli betecknar något som omger eller omfamnar en. En omfamning är en beröring, som är tillfällig och flyktig. Jag tänker även på den som ett slags rum som föder formförändringar, beskriver Kukka-Maria Rosenlund.

Erfarenheter av flickskapet som kraftkälla

Rosenlund behandlar helheten av minnet och identiteten i sina verk. Utgångspunkten för motiven som syns i verken är fysiska minnen som följt med ända från barndomen in i vuxenlivet. Det kan vara allt från sovande hästar, flätor, ormbunkar, bortvända gestalter till ribbstolar i gymnastiksalen. I barndomen är det synliga och osynliga tydligt, världen är som en resonanslåda för det som händer senare i livet.

– Jag tänker på mitt arbete som en beskrivning av etapper i minnet; jag reflekterar över att höra till en plats, att smälta in och att sluta sig. Att bli sedd och blickens tematik intresserar mig. Jag önskar att det är en kraftkälla som inte påverkas av könstillhörighet, fortsätter Rosenlund.

Fotografiet överförs till keramiken

Bildkonstnären har i sitt arbete med fotografierna övergått till en metod i vilken skapandeprocessen fungerar som en del av verkens innehåll och form. Överföringen av fotografiet till keramiken är ett arbete med många skeden och till den hör den kroppsliga upplevelsen av att arbeta med händerna.

Jag tycker om vändningarna och spåren som uppstår och förblir synliga efter beröringen med det okontrollerbara materialet. I de flesta av mina verk syns föremål, växter och utrymmen som på något sätt har anknytning till trädgården. Verket Venus-ruukku (Venuskrukan) har sitt ursprung i trädgårdsskulpturer, som vanligtvis bär upp en kruka i sina händer. Krukornas historia har anknytning till hemmet samt inomhusutrymmets metafor i kombination med kvinnokroppen. Formandet av leran har anknytning till min egen uppväxtmiljö, eftersom min mamma var keramiker, berättar Rosenlund.

Den kurrande Venuskrukan som visas på utställningen har byggts för hand som ett samarbete mellan två generationer.

Kukka-Maria Rosenlunds (f. 1987) verk har visats på såväl separat- som grupputställningar i Finland och utomlands, senast bl.a. vid Galleria Huuto i Helsingfors (2022), Konstcentrum Mältinranta i Tammerfors (2022), Copenhagen Photo Festival i Köpenhamn (2021), Fotogalleri Hippolyte i Helsingfors (2020), Transeurope Photography i Aten (2019) och på Finlands fotografiska museum i Helsingfors (2018).

Hennes verk finns bl.a. i konstsamlingarna vid Tammerfors konstmuseum och Finlands fotografiska museum samt i Finska statens konstsamling. Rosenlund har utexaminerats från Aalto-universitetets magisterprogram för fotokonst år 2020. Hon har studerat fotokonst vid Åbo konstakademi under åren 2010-2014 och i Antwerpen i Belgien (2013) samt filmkonst i Buenos Aires, Argentina (2018).

Finska kulturfonden och Centret för konstfrämjande har beviljat stöd för det konstnärliga arbetet samt för förberedandet av utställningen.

Pressbilder: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/jvINP1jIZsPF7WUM/fo

Nyckelord

Kontakter

amanuens Janna Sirén, Vasa stads museer, +358 40 530 3285, janna.siren@vaasa.fi

Bilder

Kukka-Maria Rosenlund: 
Pink View, Ljusröd vy , 2020 
Pigmenttryck, 20 x 30 cm, Foto: Kukka-Maria Rosenlund
Kukka-Maria Rosenlund: Pink View, Ljusröd vy , 2020 Pigmenttryck, 20 x 30 cm, Foto: Kukka-Maria Rosenlund
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum