Icelandair

Icelandair on allekirjoittanut IdunnH2:n kanssa yhteisymmärryspöytäkirjan kestävän ilmailupolttoaineen hankinnasta – hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 10 prosenttia.

Jaa
Icelandair ja IdunnH2 ovat tehneet yhteisymmärryspöytäkirjan, joka koskee enintään 45 000 tonnin kestävän lentopolttoaineen hankintaa vuodesta 2028 alkaen. Hankinta vähentäisi Icelandairin kansainvälisen verkoston vuotuisia hiilidioksidipäästöjä noin 10 prosenttia. IdunnH2 tuottaa hiilineutraalia sähköpolttoainetta Keflavíkin kansainvälisen lentoaseman lähellä sijaitsevassa laitoksessaan, ja se sekoitetaan tavanomaiseen lentopetrolipolttoaineeseen, jota voidaan käyttää nykyisessä laivastossa sertifioitavissa olevien päästövähennysten saavuttamiseksi.
Icelandairin toimitusjohtaja Bogi Nils Bogason (vas.) ja IdunnH2:n toimitusjohtaja Audur Baldvinsdottir.
Icelandairin toimitusjohtaja Bogi Nils Bogason (vas.) ja IdunnH2:n toimitusjohtaja Audur Baldvinsdottir.

Icelandair on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet vähentää hiilidioksidipäästöjä 50 prosenttia operatiivista tonnikilometriä (OTK) kohti vuoteen 2030 mennessä vuoteen 2019 verrattuna. Nollapäästöt on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2050 mennessä. Icelandair on jo edistynyt näiden tavoitteiden saavuttamisessa erityisesti ottamalla käyttöön Boeing 737 MAX -lentokoneita, jotka ovat uuden sukupolven polttoainetehokkaampia ja siten ympäristöystävällisempiä lentokoneita. Hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteiden saavuttaminen edellyttää lisätoimenpiteiden yhdistelmää, ja kestävien lentopolttoaineiden (SAF) käyttöönotto on avainasemassa tässä kehityksessä.

Kestävä lentopolttoaine on termi useille vähähiilisille polttoaineille, joita voidaan sekoittaa tavanomaiseen lentopetroliin. Suurin osa kestävästä lentopolttoaineesta on nykyään peräisin biopohjaisista raaka-aineista, mutta synteettisiä polttoaineita eli e-polttoaineita tuotetaan vihreästä vedystä ja kierrätetystä hiilidioksidista. Juuri tätä menetelmää IdunnH2 pyrkii hyödyntämään. Kierrättämällä hiilidioksidia sen määrä ilmakehässä pysyy samana, mutta ei lisäänny, kuten fossiilisia polttoaineita poltettaessa.

Islanti on ihanteellinen paikka sähköpolttoaineiden kaupalliselle tuotannolle, sillä saaren sähköverkko on sekä kilpailukykyisen hintainen että uusiutuva. 300 MW:n laitos mahdollistaa merkittävät päästövähennykset ja vie Islantia lähemmäksi ilmastotavoitteidensa saavuttamista. 

– Tämän yhteisymmärryspöytäkirjan tekeminen osoittaa, että haluamme tukea edelläkävijöitä, jotka työskentelevät kestävien lentopolttoaineiden kehittämiseksi Islannissa. Icelandair on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja on jo investoinut merkittävästi lentokaluston uudistamiseen, joka on tällä hetkellä tehokkain keino vähentää päästöjä. Kestävien lentopolttoaineiden hyödyntäminen tulee kuitenkin olemaan tärkeässä roolissa kansainvälisessä ilmailussa tulevina vuosina. Haasteena on se, että maailmassa ei nykyisin ole riittävästi tuotantoa eikä siten myöskään riittävästi tarjontaa. Uskomme, että Islannilla on hyvät mahdollisuudet aloittaa tällainen tuotanto, kertoo Icelandairin toimitusjohtaja Bogi Nils Bogason

– Olemme iloisia siitä, että Icelandair on mukana tukemassa kestävän lentopolttoaineen kotimaista tuotantoa. Hankkeemme Helguvíkin satamassa johtaa todennettavissa oleviin päästövähennyksiin, lisää energiavarmuutta ja tukee paikallista taloutta. Olemme työskennelleet ahkerasti saadaksemme asiaankuuluvat sidosryhmät pöydän ääreen, jotta voisimme selvittää, mitä hyötyä tällaisen laitoksen perustamisesta Islantiin olisi. Olemme tyytyväisiä siihen, että suurin lentoyhtiömme on valmis tukemaan kehityssuunnitelmaamme. Rohkeiden toimien toteuttaminen nyt on välttämätöntä, jotta Islanti voi saavuttaa hiilineutraaliutta koskevat tavoitteensa vuoteen 2040 mennessä.  IdunnH2 haluaa valjastaa islantilaisen kekseliäisyyden näiden tavoitteiden saavuttamiseksi ja muuttaa pitkän aikavälin asemaamme polttoaineen maahantuojana. Tämä yhteisymmärryspöytäkirja on tärkeä askel kohti tämän vision toteuttamista, sanoo IdunnH2:n toimitusjohtaja Audur Baldvinsdottir

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Icelandairin toimitusjohtaja Bogi Nils Bogason (vas.) ja IdunnH2:n toimitusjohtaja Audur Baldvinsdottir.
Icelandairin toimitusjohtaja Bogi Nils Bogason (vas.) ja IdunnH2:n toimitusjohtaja Audur Baldvinsdottir.
Lataa
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Icelandair on Islannin kansallinen lentoyhtiö. Perustamisestaan vuodesta 1937 lähtien Icelandair on jatkuvasti laajentanut reittiverkostoaan ja hyödyntänyt Islannin ainutlaatuista maantieteellistä sijaintia solmukohtana Euroopan ja Pohjois-Amerikan puolivälissä. Vuonna 2019 Icelandair kuljetti 4,7 miljoonaa matkustajaa 42 kohteeseen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

 

Icelandairin ja Air Iceland Connectin (AIC) verkostot, jotka äskettäin yhdistettiin yhdeksi vahvaksi verkostoksi, ovat osa Icelandair Groupia. Yhtiö harjoittaa lentorahti- ja logistiikkaliiketoimintaa sekä lentokoneiden leasing-, konsultointi- ja matkapalveluja. Icelandair Group on noteerattu Nasdaq Islannissa.

 

Lisätietoja: www.icelandair.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Icelandair

Kesä Pohjois-Amerikassa – viisi parasta kohdetta matkallesi11.5.2023 12:57:11 EEST | Tiedote

Pohjois-Amerikka tarjoaa matkailijoille kaikkea: sykkivää kaupunkikulttuuria, ravintoloita, nähtävyyksiä ja shoppailua sekä toisaalta luonnon rauhaa, uskomattomia maisemia ja loistavia ulkoilumahdollisuuksia. Pohjois-Amerikan matkasta entistäkin mielenkiintoisemman ja monipuolisemman tekee pysähdys Islannissa – Icelandairin tarjoamaan Reykjavikin stopoveriin voi valita omien kiinnostuksen kohteiden mukaisesti sopivan määrän päiviä.

Lunnikausi on alkanut – kevätlintujen tarkkailu Islannissa17.4.2023 11:52:08 EEST | Tiedote

Nupuilla olevat lehdet ja kukkivat sipulit saattavat olla kevään merkkejä muualla maailmassa, mutta Islannissa kevättä enteilee kapustarinta (islanniksi lóa, kuvassa alla), lintu, jolla on kauniit pilkulliset höyhenet ja erehtymättömän kuuloinen ääni. Nupuilla olevat lehdet ja kukkivat sipulit saattavat olla kevään merkkejä muualla maailmassa, mutta Islannissa kevättä enteilee kapustarinta (islanniksi lóa, kuvassa alla), lintu, jolla on kauniit pilkulliset höyhenet ja erehtymättömän kuuloinen ääni.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme