If Vakuutus

If tutki: Kynttilävahinko ulkoseinän vierustalla on erityisen vaarallinen – palovaroitin ei reagoi tuleen ajoissa     

Jaa

Vakuutusyhtiö If on huolissaan pimeimpään vuodenaikaan painottuvista runsaista kynttilävahingoista. If päätti tutkia ja testata polttotestissä, mitä tapahtuu, kun ulkokynttilää poltetaan lyhdyssä ohjeiden vastaisesti ja jätetään ilman valvontaa. Avotuli on aina arvaamaton, joten sen ei kuulu koskaan palaa yksinään.

–Ifin vahinkotilastojen mukaan ulos valvomatta jätetty kynttilä aiheutti yhden tämän vuoden suurimmista tulipaloista, jossa asuinrakennus tuhoutui pahasti. Kynttilän aiheuttamat vahingot olisivat palovahingoista kuitenkin helpoiten estettävissä omalla toiminnalla, kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen

Yli puolet kynttilän aiheuttamista vahingoista sattuu juuri nyt, marras-tammikuun aikana. Edistääkseen pimeän ajan turvallista tunnelmointia, If halusi testata, miten lyhtyjen ja kynttilöiden huolimaton käsittely vaikuttaa paloriskiin. Polttotestissä ei noudatettu lyhtyjen ja kynttilöiden käyttöohjeita. 

–Moni tuudittautuu nukkumaan mennessä ajatukseen, että ulkokynttilä sammuu omia aikojaan. Se on virheellinen käsitys, sillä pienintäkään tuikkua ei tule jättää palamaan ulos ilman valvontaa, muistuttaa Utunen.

Palovaroitin reagoi liian myöhään 

Lyhdyn sisälle kuuluu vain sinne tarkoitettu, oikeankokoinen kynttilä, ei ulkoroihu tai helposti syttyvät irtokoristeet. Polttotestissä väärin sijoitettu, liian pieni kynttilä pääsi kaatumaan puurunkoisen lyhdyn sisällä ja tuli levisi nopeasti lyhdyn runkoa pitkin viereiselle seinälle.  

–Kynttilä pitää aina sijoittaa riittävän kauas asuinrakennuksesta. Kuistilla tai terassilla kaatuva kynttilä voi olla erityisen kohtalokas, sillä sisällä palovaroitin ei pysty reagoimaan ulkoa alkavaan paloon tarpeeksi ajoissa. Tuli ehtii nopeasti kattorakenteisiin ennen kuin palovaroitin huomaa vaaraa, Utunen toteaa.

Lyhdyn alustan tulee olla tasainen ja palamaton, ei esimerkiksi kiikkerä muovirakenteinen ulkopöytä. 

Turvallisin lyhty on vakaa ja palamaton 

Metallirunkoinen lyhty havaittiin polttotestissä puurunkoista turvallisemmaksi, sillä vankemman rakenteen ansiosta tuuli tai eläin ei pääse kaatamaan sitä niin herkästi kuin puista lyhtyä. Kynttilän kaatuessa lyhdyn sisällä, metallirunkoisen rakenne ei syty puurunkoisen lyhdyn tavoin.  

Myös lyhdyn ripustukseen kannattaa valita palamatonta materiaalia, esimerkiksi metallinen koukku. Polttotestissä juuttinarun petettyä lyhdystä pudonnut kynttilä jatkoi palamista maassa. Usein oletetaan, että ulkona pudonnut tai kaatunut kynttilä sammuu. 

Tulen päästyä irti ympärillä olevilla materiaaleilla on suuri vaikutus palon kehittymiseen. Erityisesti parvekkeista on tullut viime vuosina huoneiden kaltaisia oleskelutiloja, joissa on yhä enemmän palavaa materiaalia, kuten helposti syttyviä tekstiilejäTämä on hyvä huomioida sisustuksessa, Utunen sanoo. 

Kynttilöillä ja lyhdyillä tunnelmointi on turvallista, kunhan perehtyy tuotteiden käyttöohjeisiin, kiinnittää huomiota sijoitteluun ja polttaa kynttilöitä valvotusti. Myös kotivakuutuksen suojeluohjeita noudattamalla voi ehkäistä vahinkojen syntymistä ja pienentää vahingon määrää. Suojeluohjeiden mukaan tulisijaa, avotulta ja kynttilää tulee polttaa vain valvottuna. Ulkotulia saa polttaa vain palamattomalla alustalla. Vahingon sattuessa suojeluohjeiden laiminlyönti voi pienentää vakuutuskorvausta.  

 Viisi vinkkiä turvalliseen tunnelmointiin 

 1. Ole läsnä, kun poltat kynttilää lyhdyssä. Huolehdi, että lapset ja lemmikit eivät jää avotulen kanssa keskenään. Sammuta kynttilä aina, kun poistut paikalta tai menet nukkumaan. 

2. Suosi palamattomasta materiaalista valmistettua lyhtyä ja sijoita se vakaalle ja palamattomalle alustalle. Varmista, että kevyt lyhty ei pääse kaatumaan. 

3. Pidä palava materiaali, kuten koristeet ja tekstiilit, kaukana lyhdystä. 

4. Jätä kynttilästä noin kaksi senttimetriä polttamatta. Loppuun palanut kynttilä saattaa aiheuttaa tulipaloriskin, jos kynttilä ei sammu itsestään.  

5. Varmista, että läheltä löytyy sammutuspeite tai käsisammutin tulipalon varalta. Sammuta kynttilä tukahduttamalla. 

Polttotestien tuotteet on valittu sattumanvaraisesti. Testeissä If ei käyttänyt tuotteita niiden mukana tulleiden turvallisuusohjeiden mukaisesti. Tämä polttotestaus ei ota kantaa tuotteiden turvallisuuteenkun niitä käytetään tuotteiden mukana tulleiden käyttö- ja turvallisuusohjeiden mukaisesti.  

 Lue lisää turvallisesta tunnelmoinnista

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.If testasi ja tutki, mitä tulee ottaa huomioon kynttilälyhtyjä käytettäessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Vakuutusyhtiö If sitoutuu kunnianhimoisiin, tieteellisiin ilmastotavoitteisiin ja edellyttää niiden noudattamista myös kumppaneiltaan29.10.2021 08:11:13 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden suurin vakuutusyhtiö If Vakuutus on sitoutunut Science Based Targets ‑aloitteeseen (SBTi). Ifin kunnianhimoiset tieteelliset ilmastotavoitteet ulottuvat noin 3 000:een autoteollisuus- ja autokorjaamoalan kumppaniin sekä lähes tuhanteen toimittajaan korjaus- ja jälleenrakennusaloilla. Tavoitteet myös tukevat Ifin sijoitustoiminnan uudistamista Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseksi.

Suomi jakautuu terveydellisesti kahtia – huonoimmin voivia huolettaa hoitoon pääsy14.10.2021 08:57:45 EEST | Tiedote

Suomalaisten kokemus omasta terveydestä on heikentynyt kuluneen vuoden aikana, kertoo Ifin tuore Terveysbarometri. Yli kolmannes suomalaisista kokee, että kiireettömään hoitoon pääseminen on vaikeutunut. Huonoksi terveytensä määrittelevät epäilevät muita useammin, että eivät saa nopeasti apua julkisesta terveydenhuollosta. Lähes joka toinen suomalainen on löytänyt terveyden etäpalvelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme