If Vakuutus

If tutki: Todennäköisimmin tien päällä sattuu lasivahinko – suomalaiset ovat eniten huolissaan harvinaisista autovahingoista

Jaa

Autojen tuulilasi- sekä törmäysvahingot ovat yleistyneet huomattavasti, selviää Ifin uusista autovahinkotilastoista. Suomalaiset kertovat kuitenkin olevansa eniten huolissaan harvinaisemmista mutta vaarallisemmista vahingoista kuten eläintörmäyksistä ja ulosajoista.

Ifin tilastojen mukaan yleisimpiä autovahinkoja ovat lasi-, hinaus- ja törmäysvahingot ja niiden todennäköisyys on kasvanut entisestään. Verrattuna vuoden 2012–2016 tilastoihin tapahtui esimerkiksi lasivahinkoja vuosina 2017–2021 yli 20 prosenttia enemmän.

Tuulilasi on nykyään osa auton kantavaa rakennetta ja lasit pehmeämpiä sekä tiukasti liimattuina autoon. Myös lasien pinta-ala on kasvanut. Samaan aikaan teiden kunto on huonontunut, joten syyt lasivahinkojen kasvuun on helppo ymmärtää, kommentoi Ifin ajoneuvovakuutuksista vastaava johtaja Eero Färkkilä.

Autoissa on myös aiempaa enemmän herkkää tekniikkaa.

- Usein mitä enemmän autossa on monimutkaista tekniikkaa, sitä helpommin se jää tien päälle, Färkkilä selittää.

Katso uudet tilastomme autovahinkojen kehityksestä.

Törmäykset eläimiin ja vakavat ulosajot huolettavat

Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että eniten suomalaiset ovat huolissaan vakavista autovahingoista. 55 prosenttia kertoo olevansa huolissaan törmäyksistä eläimiin ja 50 prosenttia vakavista törmäyksistä ja ulosajoista. Huoli eläinvahingoista on naisilla ja paljon autoilevilla. Onneksi Ifin tilastojen mukaan nämä eniten huolettavat vahingot ovat harvinaisia.

- Pieni kolhu pellissä ei ymmärrettävästi tunnu yhtä vakavalta kuin ajatus, että hirvi tulee maantiellä vastaan, kun omat lapset ovat takapenkillä, kommentoi Färkkilä.

Vaikka lasivahingot ovat selvästi yleisimpiä vahinkoja, niistä huolissaan Ifin tutkimuksen mukaan on vain 12 prosenttia suomalaisista.

Lue lisätietoja kyselystämme: nämä autovahingot huolettavat suomalaisia eniten.

Nuoret miehet ovat itsevarmimpia omista ajotaidoistaan

If selvitti kyselyssä myös suomalaisten käsitystä omasta ajotaidostaan. Lähes kolmannes (30 %) suomalaisista kokee ajotaitojensa olevan keskivertoa paremmat.

Omat ajotaidot paremmaksi arvioivien osuus korostuu hieman miehissä (37 %) ja 18–29-vuotiaissa (38 %). Kaikkein itsevarmin ryhmä ovat 18–29-vuotiaat miehet – heistä 52 prosenttia arvioi ajotaitonsa keskivertoa paremmiksi.

Ifin 2017–2021 autovahinkotilastot eivät kuitenkaan tue tätä mielikuvaa, sillä eniten vahinkoja sattuu juuri 18–24-vuotiaille miehille. Pienin vahinkojen riski on 55–64-vuotiailla kuskeilla.

- Karttuneen ajokokemuksen lisäksi iän myötä kyvyt arvioida riskejä paranevat, mikä näkyy myös eri ikäisten kuljettajien vahinkomäärien eroissa. Nuorien kuljettajien lisäksi myös kaikkein iäkkäimpien kuljettajien riskit ovat koholla. Färkkilä pohtii.

Katso uusista tilastoistamme miten autovahinkojen riskit jakautuvat sukupuolen ja iän mukaan

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Millainen on hyvä kotilatauspiste ja uskaltaako kesämökillä ladata? Näin lataat sähköautosi turvallisesti12.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Sähköautojen yleistyessä myös latauspisteiden tarve kasvaa. Yhä useamman taloyhtiön ja omakotitalon pihassa komeilee oma latauspiste. Reissussa lataaminen hoituu yleisillä latauspaikoilla, mutta myös kaverin mökillä tilapäinen lataaminen voi onnistua, kunhan sähköverkko ja pistokkeet ovat hyvässä kunnossa. Tärkeimmät turvallisen lataamisen säännöt pätevät latasit sähköautoasi missä tahansa.

If tutki: Heinäkuinen lauantai on matkapuhelimelle kohtalokas – pidä huolta puhelimesta kesäfestareilla4.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Heinäkuussa matkapuhelimia särkyy ja varastetaan selvästi muita kuukausia enemmän. Parin viime vuoden aikana varkausvahinkoja on tapahtunut alle puolet aiempiin vuosiin verrattuna, mutta alkuvuonna varkaudet ovat jälleen lisääntyneet. Isojen festivaalien ja muiden yleisötapahtumien palatessa rytinällä kesäkalentereihin on syytä olla puhelimen kanssa tarkkana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme