Jyväskylän yliopisto

Ikäihmisiä liikkumaan innostavat ympäristötekijät vaihtelevat asuinaluetyypeittäin

Jaa

Iäkkäät ihmiset kokevat luonnonläheiset kohteet, kuten järvenrannan tai pururadat, tärkeimmiksi liikkumaan houkutteleviksi ympäristötekijöiksi. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että houkuttavuuden kokeminen ei välttämättä tarkoittanut suuremman liikkumisaktiivisuuden toteutumista.

Kaupungissa asuvat iäkkäät kokevat luonnon tärkeänä liikkumisympäristönä.
Kaupungissa asuvat iäkkäät kokevat luonnon tärkeänä liikkumisympäristönä.

Kun houkuttelevaksi koettuja ympäristönpiirteitä ja liikkumisaktiivisuutta tarkasteltiin huomioiden tutkimuksessa mukana olevien henkilöiden kotien sijainnit, todettiin että reippaaseen liikkumiseen yhdistyvät ympäristönpiirteet vaihtelevat sen mukaan, minkä tyyppisellä alueella tutkittava asui. Erot olivat merkittäviä erityisesti tiheän ja harvemman asutuksen alueiden välillä.

- Tiheän asutuksen alueilla erityisesti kodin lähellä sijaitsevat luonnonläheisyydellään houkuttavat kohteet yhdistyivät iäkkäiden ihmisten reippaaseen liikkumiseen. Sen sijaan harvemman asutuksen alueilla kodin lähiympäristön kävelyedellytyksiä parantavat tekijät olivat tärkeitä reippaan liikkumisen toteutumiselle, tohtorikoulutettava Kirsi Keskinen kertoo.

Rauhalliset jalankulkuväylät, tasaiset tienpinnat ja katuvalaistus ovat esimerkkejä ikäihmisten kävelyedellytyksiä parantavasta infrastruktuurista. Ne ovat myös ympäristönpiirteitä, joiden määrässä on yleisesti ero tiheän ja harvemman asutuksen alueiden välillä.

- Asuinaluekohtaisten olosuhteiden huomioon ottaminen olisikin tärkeää suunniteltaessa keinoja, jolla iäkkäiden ihmisten fyysistä aktiivisuutta pyritään edistämään, Keskinen sanoo.

Tutkimukseen oli kerätty tietoja haastattelemalla 848 iältään 75–90-vuotiasta jyväskyläläistä ja muuramelaista henkilöä heidän fyysisestä aktiivisuudestaan, liikkumaan houkuttaviksi kokemistaan ympäristönpiirteistä, ja terveys- sekä sosioekonomisesta tekijöistään. Asuinalueiden piirteitä selvitettiin paikkatietomenetelmin.

Julkaistu tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa toteutettua Maantieteelliset piirteet ja iäkkäiden henkilöiden liikkuminen ulkona (GEOage) -projektia. Tutkimusta ovat rahoittaneet Kunnallisalan kehittämissäätiö, Suomen Kulttuurirahasto, opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia sekä Euroopan tiedeneuvosto.

Alkuperäisjulkaisu: 

Alkuperäisjulkaisu: Kirsi E. Keskinen, Merja Rantakokko, Kimmo Suomi, Taina Rantanen, Erja Portegijs. Environmental Features Associated With Older Adults' Physical Activity in Different Types of Urban Neighborhoods. Journal of Aging and Physical Activity. 2019 Dec 19:1-9. doi: 10.1123/japa.2019-0251. [Epub ahead of print]

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tohtorikoulutettava Kirsi Keskinen, kirsi.e.keskinen@jyu.fi, 0405688541

Kuvat

Kaupungissa asuvat iäkkäät kokevat luonnon tärkeänä liikkumisympäristönä.
Kaupungissa asuvat iäkkäät kokevat luonnon tärkeänä liikkumisympäristönä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto saa 200 000 euron lahjoituksen koronavirusnäytteiden analysoimiseen27.3.2020 17:40:57 EETTutkimus

LähiTapiola Keski-Suomi lahjoittaa Jyväskylän yliopistolle 200 000 euroa koronavirusnäytteiden analysointimenetelmien kehittämiseen. Lahjoituksen avulla yliopiston laboratoriossa bio- ja ympäristötieteiden laitoksella voidaan aloittaa koronavirustestien analysointi, mikäli yhteiskunnallinen terveydenhoidon tilanne sitä vaatii. Laboratorion valmius mahdollistaa Suomen koronavirustestaamisen kapasiteetin merkittävän lisäämisen.

Tutkimus kaivoi esille unohdetun palan bakteeritautien hoidon historiaa – faageilla hoidettiin menestyksekkäästi punatautia26.3.2020 11:03:26 EETTutkimus

Viruspandemian riehuessa on hyvä muistaa, että suuri osa viruksista on ihmisille haitattomia tai jopa hyödyllisiä. Bakteereita infektoivien virusten eli faagien avulla voidaan torjua tauteja aiheuttavia bakteereita. Jyväskylän yliopiston tutkimus valotti uudessa nousussa olevan faagiterapian historiaa. Tutkimuksessa selvisi, että faagiterapia oli yleisesti ja menestyksellisesti käytössä Brasiliassa 1920-1940. Tutkimus julkaisiin Lancet Infectious Diseases –lehdessä maaliskuussa 2020.

Magis-mobiilipeli – hyvinvointitaitoja lapsille koronan keskellä24.3.2020 11:33:50 EETTiedote

Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen ja Vaasanseudun mielenterveysseuran yhteistyössä kehittämä Magis – Maaginen seikkailu mobiilipeli on laadittu lasten hyvinvoinnin edistämiseen ja koulukiusaamisen ehkäisemiseen. Peli on nyt saatavilla ilmaiseksi suomen, ruotsin ja englanninkielisenä sekä Google Play -kaupasta että App Storesta tai selainversiona osoitteesta https://magisgame.com/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme