Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä kasvoi edelleen - nousua lähes viisi prosenttia

Jaa

Työntekijämäärä nousi toukokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä lähes viisi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Työntekijämäärä on nyt jatkanut kasvuaan yhtäjaksoisesti yli vuoden ajan. Toimialoista vahvimmin kehittyivät majoitus- ja ravitsemusala sekä henkilöstövuokraus. Osalla aloista voi jo esiintyä pulaa henkilöstöstä.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Työntekijämäärä kasvoi toukokuussa +4,8 prosenttia (huhtikuu +4,8 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

– Ilmarisen suhdanneindeksissä seuraamista toimialoista vain rakentaminen oli toukokuussa pienessä laskussa. Työntekijämäärät ovat nyt nousseet jo yli vuoden ajan yhtäjaksoisesti. Hyvä kehitys näkyy myös laajasti koko Suomessa, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Voimakkaimmin positiivinen kehitys näkyi toukokuussa majoitus- ja ravitsemusalalla (+32,4 %), henkilöstövuokrauksessa (+10,5 %), viestinnässä ja tietotekniikassa (+7,5 %) sekä teollisuudessa (+4,4 %).

– Majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärä on noussut poikkeuksellisen paljon, vaikka viime vuoden toukokuun vertailukausi oli jo kohtalaisen hyvä. Lukujen perusteella ala kohtaa kasvun esteitä, koska osaavaa työvoimaa ei välttämättä riitä jokaiseen ravintolaan tai hotelliin, Vatanen arvioi.

Edelleen kuitenkin tummia pilviä riittää talouden kasvun ja työllisyyskehityksen yllä.

– Venäjän hyökkäyssodan vuoksi asetetut talouspakotteet ovat vaikuttaneet Suomen vientiin ja teollisuustuotantoon. Samalla maailman talouden kasvuvauhdin hiipuminen, koronatilanteen heikentyminen varsinkin Kiinassa ja nousevat korot vaikuttavat väistämättä myös Suomen talouteen. Inflaation kiihtyminen puolestaan nostaa hintoja ja vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen. Voi olla, että alkuvuoden hyvä kehitys kääntyy loppuvuodesta joillain toimialoilla laskuun, Vatanen arvioi.

Alueiden kehitys jatkui vahvana

Suhdanneindeksiin kuuluvien toimialojen työntekijämäärät ovat kehittynyt myös alueellisesti positiivisesti jo yli vuoden ajan. Toukokuussa viestintä- ja tietotekniikka, kauppa, henkilöstövuokraus, teollisuus sekä majoitus- ja ravitsemus olivat plussalla kaikilla alueilla. Voimakkainta kehitys oli Etelä-Suomessa (+6,1 %) ja Länsi-Suomessa (+5,0 %).

Toukokuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

Etelä-Suomi (+6,1 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+37,8 %), henkilöstövuokrauksessa (+10,5 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+8,6 %), kuljetuksessa (+7,2 %), teollisuudessa (+3,6 %) ja kaupan alalla (+2,0 %). Laskussa oli ainoastaan rakentaminen (-1,5 %).

Länsi-Suomi (+5,0 %): Kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+27,8 %), henkilöstövuokrauksessa (+12,7 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+7,3 %), teollisuudessa (+5,3 %), rakentamisessa (+0,9 %) ja kaupan alalla (+0,7 %). Laskussa oli ainoastaan kuljetusala (-0,7 %).

- Itä-Suomi (+2,3 %): Kasvussa olivat majoitus- ja ravitsemusala (+19,8 %), kaupan ala (+5,2 %) henkilöstövuokraus (+4,3 %), teollisuus (+4,2 %) sekä viestintä- ja tietotekniikka (+1,7 %). Laskussa oli kuljetusala (-0,7 %). Rakentaminen pysyi samalla tasolla kuin viime vuonna (+ 0 %).

Pohjois-Suomi (+4,2 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+31,0 %), henkilöstövuokrauksessa (+6,1 %), teollisuudessa (+5,3 %), kaupan alalla (+5,0 %), rakentamisessa (+3,7 %), kuljetuksessa (+ 0,5 %) sekä viestintä- ja tietotekniikassa (+0,4 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

  • Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
  • Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme noin 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on noin 60 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarinens delårsrapport 1.1–30.6.2022: Premieinkomsten växer starkt, placeringsavkastningen var negativ och solvensen är på en fortsatt god nivå16.8.2022 11:16:31 EEST | Tiedote

Avkastningen på Ilmarinens placeringsportfölj var -6,2 (8,9) procent, dvs. 3,8 miljarder euro negativ som en följd av aktiekursernas nedgång och räntestegringen. Placeringarnas marknadsvärde sjönk till 56,7 (60,8) miljarder euro. Den långfristiga medelavkastningen på placeringarna var 5,9 procent. Detta motsvarar en realavkastning på 4,1 procent.

Ilmarinen’s Interim Report 1 January to 30 June 2022: Premiums written growing strongly, return on investments negative, solvency remained good16.8.2022 11:12:16 EEST | Press release

The return on Ilmarinen’s investment portfolio was -6.2 (8.9 per cent), i.e. EUR 3.8 billion negative due to falling stock prices and rising interest rates. The market value of investments fell to EUR 56.7 (60.8) billion. The long-term average return on investments was 5.9 per cent. This corresponds to an annual real return of 4.1 per cent.

Ilmarisen osavuosiraportti 1.1.–30.6.2022: Vakuutusmaksutulo vahvassa kasvussa, sijoitustuotto jäi negatiiviseksi, vakavaraisuus edelleen hyvällä tasolla16.8.2022 11:07:04 EEST | Tiedote

Ilmarisen sijoitussalkun tuotto oli -6,2 (8,9) prosenttia eli 3,8 mrd. euroa negatiivinen osakekurssien laskun ja korkojen nousun seurauksena. Sijoitusten markkina-arvo laski 56,7 (60,8) miljardiin euroon. Sijoitusten pitkän aikavälin keskituotto oli 5,9 prosenttia. Tämä vastaa 4,1 prosentin reaalituottoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme