Oulun yliopisto

Ilmastonmuutos arktisella alueella vaatii toimia

Jaa
Ilmastonmuutos ja sen seuraukset herkällä arktisella alueella uhkaavat jäädä kärjistyvien suurvaltojen intressien jalkoihin. Mitkä ovat tutkijoiden mielestä ilmastonmuutoksen torjunnan ja siihen sopeutumisen kiireellisimmät tehtävät arktisessa ympäristössä?

Oulun yliopistossa arktisen alueen tutkimukseen on suuntautunut 150 tutkijaa eri aloilta. Tutkimme arktisia vuorovaikutuksia ja biodiversiteettia, seuraamme muutoksia arktisella alueella ja etsimme ratkaisuja muutosten seurausten lieventämiseen pohjoisessa luonnossa ja yhteiskunnassa.

Asiantuntijamme ovat median haastateltavissa:

Björn Klöve, vesitekniikan professori, p. 040 5944 514, bjorn.klove@oulu.fi. Kløve johtaa arktiseen tutkimukseen keskittyvää Arctic Interactions -profiilialaa Oulun yliopistossa. Veden riittävyys globaalina kysymyksenä, lumi ja jää, ilmastonmuutos, vesistöt ja niiden hajakuormitus, turvesoiden vedet, pohjavedet, hydrologia ja hydrauliikka.

Arja Rautio, arktisen tutkimuksen professori, p. 040 585 5776, arja.rautio@oulu.fi. Rautio on Arktisen yliopiston (University of the Arctic) tutkimusvararehtori. Arktiset terveyskysymykset, ilmastonmuutoksen, ikiroudan sulamisen ja ympäristömyrkkyjen vaikutukset terveyteen, elinympäristöön ja elämänlaatuun arktisilla alueilla, ihmisten, ympäristön ja eläinten vuorovaikutus ja yhteinen terveys.

Kirsi Latola, tutkimuskoordinaattori, puh. 0294 483 565, kirsi.latola@oulu.fi. Latola toimii arktisen tutkimuksen koordinaattorina Oulun yliopiston Thule-instituutissa ja Arktisen yliopiston (University of the Arctic) yhtenä vararehtorina vastuualueenaan verkostot.

Eva Pongrazc, kestävien energiajärjestelmien ja ympäristötekniikan professori, p. 040 5061 623, 040 7250 018, eva.pongrazc@oulu.fi. Pohjoisten alueiden energia- ja ympäristökysymykset, kestävä energia, energiamurros ja hiilineutraali tulevaisuus, älykkäät verkot ja energiajärjestelmän.

Hannu Marttila, apulaisprofessori, p. 050 3505 605, hannu.marttila@oulu.fi. Pohjoinen hydrologia, erityisesti hydrologiset prosessit, vesivarojen käyttö, vesiensuojelu, maankäytön vaikutukset ja veden laatu, turvemaat, vesistöjen käyttö ja säännöstely, pohjoisen ympäristön muutokset.

Kari Strand, geologian ja mineralogian professori, p. 040 725 7025, kari.strand@oulu.fi. Ilmastonmuutos arktisilla alueilla, jää.

Jan Hjort, luonnonmaantieteen professori, p. 050 400 8707, jan.hjort@oulu.fi. luonnonmaantiede, arktisten alueiden luonnonmaantiede ja globaalimuutos, kaupunkialueiden luonnonmaantiede, kaupunki-ilmasto, ikirouta, ikiroutahasardit, routailmiöt, geomorfologia ja maanpinnan muodot, palsasuot, geodiversiteetti eli elottoman luonnon monimuotoisuus.

Veli-Pekka Lehtola, saamelaisen kulttuurin professori, p. 040 578 0492, veli-pekka.lehtola@oulu.fi. Saamelaisuus, saamelaiset.

Anu Soikkeli, Associate Professor, p. 040 8655 314, anu.soikkeli@oulu.fi. Arkkitehtuurin historia, korjaussuunnittelu, rakennussuojelu, rakennusperinne, arktinen rakennuskulttuuri.

Lisää Oulun yliopiston arktisesta tutkimuksesta:

Arktinen tutkimus Oulun yliopistossa

Arctic interactions and global change

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 091, tiina.pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye