Oulun yliopisto

Ilmastonmuutos arktisella alueella vaatii toimia

Jaa

Ilmastonmuutos ja sen seuraukset herkällä arktisella alueella uhkaavat jäädä kärjistyvien suurvaltojen intressien jalkoihin. Mitkä ovat tutkijoiden mielestä ilmastonmuutoksen torjunnan ja siihen sopeutumisen kiireellisimmät tehtävät arktisessa ympäristössä?

Oulun yliopistossa arktisen alueen tutkimukseen on suuntautunut 150 tutkijaa eri aloilta. Tutkimme arktisia vuorovaikutuksia ja biodiversiteettia, seuraamme muutoksia arktisella alueella ja etsimme ratkaisuja muutosten seurausten lieventämiseen pohjoisessa luonnossa ja yhteiskunnassa.

Asiantuntijamme ovat median haastateltavissa:

Björn Klöve, vesitekniikan professori, p. 040 5944 514, bjorn.klove@oulu.fi. Kløve johtaa arktiseen tutkimukseen keskittyvää Arctic Interactions -profiilialaa Oulun yliopistossa. Veden riittävyys globaalina kysymyksenä, lumi ja jää, ilmastonmuutos, vesistöt ja niiden hajakuormitus, turvesoiden vedet, pohjavedet, hydrologia ja hydrauliikka.

Arja Rautio, arktisen tutkimuksen professori, p. 040 585 5776, arja.rautio@oulu.fi. Rautio on Arktisen yliopiston (University of the Arctic) tutkimusvararehtori. Arktiset terveyskysymykset, ilmastonmuutoksen, ikiroudan sulamisen ja ympäristömyrkkyjen vaikutukset terveyteen, elinympäristöön ja elämänlaatuun arktisilla alueilla, ihmisten, ympäristön ja eläinten vuorovaikutus ja yhteinen terveys.

Kirsi Latola, tutkimuskoordinaattori, puh. 0294 483 565, kirsi.latola@oulu.fi. Latola toimii arktisen tutkimuksen koordinaattorina Oulun yliopiston Thule-instituutissa ja Arktisen yliopiston (University of the Arctic) yhtenä vararehtorina vastuualueenaan verkostot.

Eva Pongrazc, kestävien energiajärjestelmien ja ympäristötekniikan professori, p. 040 5061 623, 040 7250 018, eva.pongrazc@oulu.fi. Pohjoisten alueiden energia- ja ympäristökysymykset, kestävä energia, energiamurros ja hiilineutraali tulevaisuus, älykkäät verkot ja energiajärjestelmän.

Hannu Marttila, apulaisprofessori, p. 050 3505 605, hannu.marttila@oulu.fi. Pohjoinen hydrologia, erityisesti hydrologiset prosessit, vesivarojen käyttö, vesiensuojelu, maankäytön vaikutukset ja veden laatu, turvemaat, vesistöjen käyttö ja säännöstely, pohjoisen ympäristön muutokset.

Kari Strand, geologian ja mineralogian professori, p. 040 725 7025, kari.strand@oulu.fi. Ilmastonmuutos arktisilla alueilla, jää.

Jan Hjort, luonnonmaantieteen professori, p. 050 400 8707, jan.hjort@oulu.fi. luonnonmaantiede, arktisten alueiden luonnonmaantiede ja globaalimuutos, kaupunkialueiden luonnonmaantiede, kaupunki-ilmasto, ikirouta, ikiroutahasardit, routailmiöt, geomorfologia ja maanpinnan muodot, palsasuot, geodiversiteetti eli elottoman luonnon monimuotoisuus.

Veli-Pekka Lehtola, saamelaisen kulttuurin professori, p. 040 578 0492, veli-pekka.lehtola@oulu.fi. Saamelaisuus, saamelaiset.

Anu Soikkeli, Associate Professor, p. 040 8655 314, anu.soikkeli@oulu.fi. Arkkitehtuurin historia, korjaussuunnittelu, rakennussuojelu, rakennusperinne, arktinen rakennuskulttuuri.

Lisää Oulun yliopiston arktisesta tutkimuksesta:

Arktinen tutkimus Oulun yliopistossa

Arctic interactions and global change

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 091, tiina.pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Kotitalouksille tarjottavat tuet avainasemassa uusiutuvan energian käytön lisäämisessä16.6.2021 13:45:00 EEST | Tiedote

Aurinko- ja tuulivoiman odotetaan olevan keskeisessä roolissa tulevaisuuden hiilineutraalissa, uusiutuviin energialähteisiin perustuvassa sähköntuotannossa. Säästä riippuvan tuotannon lisääminen ei ole kuitenkaan ongelmatonta sähkömarkkinoille, joilla kysynnän ja tarjonnan vaihtelu on yleensä hyvin säännönmukaista ja ennustettavaa. Avainasemassa ovat kotitalouksille tarjottavat tukimuodot.

Pohjoisen kaupungit näyttävät palautuvan koronapandemiasta hyvin14.6.2021 09:58:00 EEST | Tiedote

Koronapandemia on ollut ennen kaikkea terveyskriisi, mutta sen vaikutukset ovat heijastuneet laajasti myös yhteiskunnan muille osa-alueille. Pohjoisen Suomen, Ruotsin ja Norjan kaupungit näyttävät palautuvan pandemiasta hyvin osittain siksi, että julkinen sektori on niissä kansallista tasoa suurempi työllistäjä. Yksityisen sektorin työpaikat ovat osoittautuneet turvattomammiksi kriisin aikana.

Uusi tutkimus vahvistaa Levänluhdan olleen pääasiassa naisten ja lasten kalmisto10.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston ja Helsingin yliopiston arkeologit vahvistivat uusin menetelmin, että Levänluhtaan haudatut aikuiset olivat pääasiassa naisia. Aiemmat tulkinnat levänluhtalaisten erityisestä pienikokoisuudesta naisten kohdalla voitiin kumota. Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Levänluhta on yksi tunnetuimmista esihistoriallisista kalmistoista Suomessa. Ajanjaksolla noin 350–800 jaa. haudattiin vähintään sadan ihmisen ruumiit pieneen lampeen.

Suomi ja Japani sopivat 6G-teknologiayhteistyöstä8.6.2021 11:57:26 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston koordinoima 6G Flagship -tutkimusohjelma ja Japanin sisä- ja viestintäministeriön Beyond 5G -konsortio ovat tänään allekirjoittaneet keskinäistä 6G-teknologiayhteistyötä koskevan asiakirjan. Yhteistyösopimus (MoU - memorandum of understanding) julkaistiin japanilaisen talousmedia The Nikkein ja Japanin sisä- ja viestintäministeriön järjestämän Global Digital Summitin yhteydessä Tokiossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme