Oulun yliopisto

Ilmastosiirtolaisuutta tutkitaan kestävän kehityksen näkökulmasta

Jaa

Oulun yliopiston ja Siirtolaisuusinstituutin tutkijoiden yhteistyössä toteuttama Ilmastosiirtolaisuus: kohti ilmiön parempaa ymmärtämistä ja hallintaa (ILMASI) -hanke tuottaa ajankohtaista tietoa ilmastonmuutoksen tuomien ympäristömuutosten vaikutuksesta muuttoliikkeeseen eri alueilla. Ilmastosiirtolaisuuden ilmiöstä tuotettavaa ja koostettavaa tietoa analysoidaan Euroopan unionin ja Suomen tavoitteiden näkökulmasta huomioiden YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.

Muuttoliike voidaan nähdä historiallisesti varsin tavanomaisena keinona sopeutua ympäristömuutokseen. Kiihtyneen ilmastonmuutoksen mukanaan tuomien ympäristömuutosten ja katastrofien seurauksena yhä useammat ihmiset joutuvat tänä päivänä ja tulevaisuudessa muuttamaan väliaikaisesti tai pysyvästi toisille alueilla.

Ilmastosiirtolaisuuden ilmiön ymmärtäminen edellyttää kokonaisvaltaista näkökulmaa, sillä ympäristösyiden lisäksi muuttopäätöksen taustalla vaikuttavat usein alueen heikko turvallisuustilanne, epävakaa poliittinen ja taloudellinen ympäristö sekä erilaiset sosiaalista haavoittuvuutta lisäävät tekijät. Ilmastosiirtolaisuuteen liittyviin ilmiöihin kiinnittyvät kehityskulut ja mahdolliset riskit ovat osin tuntemattomia.

”Lisäksi nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa kysymys rajat ylittävästä ilmastosiirtolaisuudesta näyttäytyy hyvin monimutkaisena ja monitasoisena hallinnan kysymyksenä, jossa olisi sovitettava yhteen osin varsin ristiriitaisiakin näkemyksiä. Huomiota tulisikin kiinnittää erityisesti ympäristömuutoksiin sopeutumisen ja muutosjoustavuuden lisäämiseen”, sanoo tutkimushankkeesta vastaava aluepolitiikan ja aluekehityksen professori Eeva-Kaisa Prokkola Oulun yliopistosta.

ILMASI-hankkeen tavoitteena on koota ja tuottaa tietoa siitä, missä ilmastosiirtolaisuutta esiintyy nykyisin ja tulevaisuudessa sekä minkälaiset mekanismit synnyttävät ilmastosiirtolaisuutta. Toiseksi hankkeessa tuotetaan tietoa siitä, millä tavoin ilmastosiirtolaisuus kohdistuu ja vaikuttaa Eurooppaan ja Suomeen, sekä millaisia tavoitteita, odotuksia ja toiveita näihin kohdistuu ilmastosiirtolaisuuden hallinnan näkökulmasta.

Kysymyksiin haetaan vastauksia kokoamalla ja analysoimalla erilaisia ilmastosiirtolaisuutta kuvaavia määrällisiä ja laadullisia aineistoja sekä haastattelemalla ilmiön parissa työskenteleviä kansallisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita. Tutkimuksen avulla saadaan uutta tietoa ja ymmärrystä siitä, miten ilmastosiirtolaisuuden ilmiöön liittyvää sääntelyä, instituutioita ja toimintatapoja voidaan kehittää kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti.

ILMASI-hanketta rahoittaa valtioneuvoston kanslia vuosina 2020–2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Eeva-Kaisa Prokkola, Oulun yliopisto, Maantieteen tutkimusyksikkö, puh. + 358 29 448 1721, sähköposti: Eeva-Kaisa.Prokkola@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme