HUS

Ilotulittajalla vastuu koko juhlaväen turvallisuudesta

Jaa

Kaupunkien järjestämät uudenvuoden ilotulitukset on tänä vuonna peruttu. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee vahvasti, että ihmiset välttävät ilotulituksia kokonaan. Jos ilotulitteita aikoo ampua, on tärkeää muistaa suojalasit.

Koronakoordinaatioryhmän suosituksen tarkoituksena on vähentää kokoontumisten aiheuttamia tartuntariskejä ja osittain myös erilaisia ilotulittamiseen liittyviä vammoja.

Ilotulitteiden tarkastus on pistokokeisiin perustuva ja satojen tuhansien myytyjen tulitteiden joukossa on aina viallisia, jotka räjähtävät sytytettäessä, jäävät maastoon tai kääntyvät vikasuuntaan, vaikka niitä käytettäisiin ohjeiden mukaisesti. Ilotulittaminen ja myös ilotulituksen seuraaminen ulkona ilman suojalaseja on siten aina riski.

Ilotulittajalla on vastuu katsojienkin silmistä ja lasten turvallisuudesta. Ilotulitteita ostettaessa on muistettava hankkia suojalasit koko juhlaväelle, joka seuraa ilotulitusta ulkona. Huokeat muoviset, polykarbonaatista tehdyt suojalasit sopivat kaiken ikäisille ja kestävät vuodesta toiseen. Turvaohjeet on syytä lukea ja noudattaa niitä tarkasti.

Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitetta sytytettäessä uudesta vuodesta 2011 alkaen. Suojalasien käyttö on voimakkaasti vähentänyt ilotulitteiden sytyttäjien vammautumisia ja etenkin vakavia silmävammoja. Viime uutena vuotena maamme sairaaloissa hoidettiin viittä ilotulitteista vammautunutta, joista vain yksi oli käyttänyt suojalaseja. Eniten potilaita hoidetaan HUSin Silmätaudeilla.

”Koronavirustilanteen vuoksi on mahdotonta ennustaa silmävammojen määrää. Määrän on suotavaa olla mahdollisimman vähäinen, jotta koronan kuormittamia sairaaloita ei rasiteta lisää”, ylilääkäri Tero Kivelä HUS Silmätaudeista kertoo.

Jos vahinko tapahtuu, silmävammoista voi soittaa Silmätautien päivystyspoliklinikan silmäpäivystykseen, 09 4717 3170.

Lisätiedot:
Ylilääkäri, professori Tero Kivelä
HUS Silmätaudit
050 525 2723, 09 4717 3586
tero.kivela@hus.fi

Tietoa ilotulitteista: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ilotulitteet

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme