HUS

Influensavaccin är det viktigaste sättet att bekämpa influensa

Dela

I Finland har vi inte haft någon influensaepidemi på cirka ett och ett halvt år. Det är möjligt att den kommande influensasäsongen slår till kraftigare än tidigare. Att låta vaccinera sig varje år är det viktigaste sättet att bekämpa influensa och dess följdsjukdomar. Genom att låta vaccincera sig skyddar man sig själv och andra.

Under coronaviruspandemin är det särskilt viktigt att ta både influensa- och coronavirusvaccin. Munskydd, god handhygien och att hålla avstånd bidrar till att bekämpa influensa- och coronavirus.

Avgiftsfritt influensavaccin ges till personer över 65 år, barn under 7 år, gravida kvinnor, personer som på grund av sjukdom eller behandling hör till riskgrupperna, anställda inom social- och hälsovården samt inom läkemedelsförsörjningen och till personer som inleder beväringstjänst.

"Under tidigare år har endast cirka hälften av alla över 65 år tagit influensavaccin. Vaccination av riskgruppernas närmaste krets är också viktigt för att bekämpa en influensaepidemi, eftersom personer utan bakomliggande sjukdomar i arbetsför ålder på så sätt får en bättre vaccinationseffekt och därmed skyddar sina närmaste i riskgrupperna", berättar HUS biträdande överläkare, docent Eeva Ruotsalainen.

Influensavaccinet är särskilt viktigt för hjärtpatienter

Som följdsjukdomar kan influensa orsaka lunginflammation, inflammation i hjärtmuskeln, hjärt- eller hjärninfarkt samt förvärra nedsatt hjärtfunktion. Under en influensasäsong vårdas det årligen 70–115 patienter på intensivvårdsavdelningarna vid HUS sjukhus.

I ljuset av forskningsrön bidrar influensavaccinet betydligt till att minska antalet följdsjukdomar, hjärt- och hjärnhändelser, behovet av sjukhusvård samt dödsfall. Ju fler som klarar sig undan influensa, desto färre behöver sjukhusvård på en vård- eller intensivvårdsavdelning.

”Personer över 65 år samt personer som lider av kranskärlssjukdom, blodtryckssjukdom, störningar i kolesterolomsättning eller diabetes är särskilt utsatta för hjärthändelser orsakade av influensa. Med tanke på främjandet av hjärtpatienternas hälsa är influensavaccinet lika viktigt som att sluta röka eller som att använda kolesterol- och blodtrycksmedicinering", betonar Ruotsalainen.

Se inspelningen Suorana HUSista från den 29 oktober här.

HUS ordnar korta informationsmöten som är öppna för alla om aktuella varierande ämnen. Läs mer om våra informationsmöten via länken.

Nyckelord

Bilder

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

Personer med sällsynta cancersjukdomar får stöd av det europeiska kompetensnätverket2.12.2021 09:11:02 EET | Tiedote

HUS Cancercentrum har godkänts som en del av det europeiska kompetensnätverket (European Reference Network ERN). Med hjälp av nätverket får Cancercentret bättre information om de nya behandlingsformerna för sällsynta cancerformer, eftersom nätverket omfattar experter på sällsynta cancerfall runtom i Europa. Allt fler personer som lider av sällsynt cancer har tillgång till specialkompetens.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum