Internet vaikeina aikoina – uhka vai mahdollisuus?

Ilmainen ja kaikille avoin EuroDIG-konferenssi järjestetään Tampereen yliopistolla hybriditapahtumana teemalla Internet in troubled times: risk, resilience and hope. Tapahtuma tarjoaa osallistujilleen uusinta tutkimustietoa internetistä.
Puhujien ja esiintyjien joukossa on alan asiantuntijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia ympäri maailmaa. Jo vahvistettujen keynote-puhujien joukossa ovat muun muassa EU-komissaari Jutta Urpilainen sekä Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, jonka puheenvuoro alustaa keskustelun sosiaalisesta mediasta ja teknojättien alustoista. Internet Societyn presidentti Andrew Sullivan puolestaan aloittaa keskustelun internetin fragmentaatiosta.
EuroDIG-tapahtumassa on lisäksi tarjolla workshopeja, joiden avulla pääsee tutustumaan käytännön tasolla ajankohtaisiin ja kiinnostaviin aiheisiin. Esimerkiksi Digital information literacy as a modern civic skill –workshop tutustuttaa osallistujansa digitaalisiin kansalaistaitoihin suomalaisesta näkökulmasta. AI and Trust –workshopissa puolestaan keskitytään tekoälyn kuten esimerkiksi ChatGPT:n valvontaan ja luotettavuuteen.
Jarmo Viteli on ollut aktiivisesti järjestämässä tapahtumaa:
– EuroDIG mahdollistaa ainutkertaisen tilaisuuden ihmisille ja organisaatioille saada syvällistä ja kansainvälistä näkemystä siitä, millä tavoin internet sekä sen kohtaamat haasteet koskettavat ja vaikuttavat monenlaisten ihmisten elämään.
EuroDIG tarjoaa mahdollisuuden myös kansainväliselle verkostoitumiselle ja ihmisten kohtaamiselle aidosti ja kasvokkain.
– Tapahtuma tulee lähelle ihmisten arkea ja erilaisia toimijoita. Näen, että konferenssi on mahtava tilaisuus kaikille tamperelaisille tulla kokemaan jotain sellaista, mitä Suomessa ei ole ennen järjestetty, Viteli toteaa.
EuroDIG:iin kuuluu varsinaisen konferenssin lisäksi esitapahtumia, kuten kansallinen Finnish Internet Forum ja nuorille suunnattu YOUthDIG. Finnish Internet Forumissa haastateltavana on muun muassa entinen liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, joka on paikalla kertomassa datataloudesta ja tällä hetkellä vallitsevasta datakapitalismista. YOUthDIG:issä nuoret osallistujat pääsevät jakamaan ideoita ja keskustelemaan EuroDIG:n aiheisiin liittyen.
Tapahtuman teemoina riskit, resilienssi ja toivo
EuroDIG:n teema heijastaa internetin kohtaamia ajankohtaisia uhkia vaikeassa maailmantilanteessa, mutta tuo esiin myös internetin selviytymisen ja toivon mahdollisuuden. Tapahtuman pääaiheiksi nousevat Ukrainassa käynnissä olevan sodan vaikutukset, internetin pirstaloituminen sekä mahtiasemaan nousseiden alustojen ja sosiaalisen median ongelmat.
Yrjö Länsipuro on ollut keskeisessä asemassa mahdollistamassa EuroDIG:n saapumista Tampereelle. Hän painottaa, että tapahtuma voi antaa uutta näkökulmaa alan asiantuntijoillekin:
– Esimerkiksi maailman geopoliittinen tilanne on vaikuttanut siteiden katkeamiseen ja erilaisten sovellusten rajoittamiseen tiettyjen maiden sisällä. Internetin mekaniikka ja syvimmät kerrokset mahdollistavat kuitenkin ainakin toistaiseksi liikenteen kaikkialle. Silti väistämättä herää kysymys, kauanko internetin tilanne pysyy näin neutraalina.
Sekä Länsipuro että Viteli korostavat ihmisten tietoisuuden ja tiedon merkitystä internetin olemassaolon takaamisessa. Heidän mukaansa EuroDIG:iin osallistuminen on yksi tapa olla mukana oppimassa välineestä, josta on tullut elämämme keskeinen osa:
– Meidän kaikkien on syytä olla aidosti kiinnostuneita internetin uhkakuvista ja siitä, miten niitä voidaan ehkäistä. Olennaista on se, miten voimme itse kehittää internetin resilienssiä ja varmistaa sen, että internet pysyy jatkossakin kaikkien saavutettavissa.
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Porin yliopistokeskuksen johtajaksi Katariina Yrjönkoski31.5.2023 15:58:34 EEST | Tiedote
Tampereen yliopisto on nimittänyt Porin yliopistokeskuksen uudeksi johtajaksi tekniikan tohtori Katariina Yrjönkosken. Yrjönkoski aloittaa tehtävässään 1.8.2023. Tehtävään saatiin 18 hakemusta. Nykyinen johtaja, TkT Tarmo Lipping, siirtyy hoitamaan täysipäiväisesti signaalinkäsittelyn professuuriaan Tampereen yliopistossa.
Väitös: Haitallisten vuorovaikutusten ennustaminen ja ehkäisy tehoelektroniikkaan perustuvissa sähköjärjestelmissä31.5.2023 12:17:18 EEST | Tiedote
Viime vuosikymmenen aikana tapahtunut tekniikan kehitys ja vihreä siirtymä ovat lisänneet erilaisten sähköntuotannossa käytettävien tehoelektroniikkapohjaisten ratkaisujen yleisyyttä. Laitteiden toimintatavan takia niiden välillä voi esiintyä haitallisia vuorovaikutuksia, joita perinteiset analyysimenetelmät eivät kykene riittävän tarkasti ennustamaan. DI Roosa-Maria Sallinen esittelee väitöskirjassaan menetelmiä, joiden avulla voidaan ennakoida ja ehkäistä modernien tehoelektroniikkaan perustuvien sähköjärjestelmien kohtaamia haasteita.
Väitös: Krooninen haimatulehdus huonontaa potilaiden elämänlaatua ja vaatii usein kajoavia toimenpiteitä31.5.2023 11:06:25 EEST | Tiedote
Väitöstutkimuksessaan LL Mikael Parhiala tutki kroonista haimatulehdusta sairastavien potilaiden elämänlaatua, tähystystoimenpiteitä ja leikkauksia. Lisäksi hän selvitti osteoporoosin ja lihaskadon eli sarkopenian yleisyyttä potilailla.
Väitös: Kalevala kytkeytyy muunnelmiensa kautta nykyihmisen maailmaan31.5.2023 10:14:50 EEST | Tiedote
Kalevala-muunnelmia on ilmestynyt 2000-luvulla poikkeuksellisen paljon, mikä kertoo kansalliseepoksen merkittävästä roolista suomalaisessa nykykulttuurissa. Ne ovat teoksia, joissa esiintyy Kalevalan tapahtumia, henkilöitä tai vähintään maailma, jossa Kalevala olisi voinut tapahtua. Elli-Mari Ahola tutkii väitöskirjassaan yhteensä neljäätoista romaanin muotoon kirjoitettua 2000-luvun Kalevala-muunnelmaa siitä näkökulmasta, millaista Kalevala-suhdetta ne tuottavat kerrontansa ja erilaisten maailmojensa avulla. Kirjallisuustieteen alan väitöskirja edustaa kertomuksentutkimusta.
Väitös: Uutta näyttöä ravitsemuksen yhteydestä tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen31.5.2023 09:28:12 EEST | Tiedote
Äidin raskaudenaikainen sekä lapsen varhaisvuosien ravitsemus voi aikaisempien tutkimusten perusteella merkittävästi edistää tai ehkäistä tyypin 1 diabeteksen kehittymistä. Väitöskirjatutkimuksessaan Markus Mattila havaitsi, että korkea C-vitamiinipitoisuus lapsuusaikana saattaa suojata lasta tyypin 1 diabeteksen esiasteen eli esidiabeteksen kehittymiseltä. Äidin raskaudenaikainen C-vitamiinin, raudan, nitraatin tai nitriitin saanti ravinnosta ei näyttäisi yhdistyvän lapsen riskiin sairastua tyypin 1 diabetekseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme